Uusi jännittävä kiekkokausi on taas alkamaisillaan. Paljon on Jähissä muuttunut viime vuoteen nähden, mutta orkesteria johtaa edelleen sama mies, Sami "Sammy" Niemenmaa. Jähin nettitoimitus päätti porautua syvälle Samin mielenmaisemaan, ja esitti valmentajanerolle kasan tiukkoja kysymyksiä.


Toimitus: Sinut valittiin Jähin syyskokouksessa lähes yksimielisesti kauden 2015-2016 päävalmentajaksi. Kokouksessa sinulle annettiin myös vapaat kädet valmennusjohdon kokoamiseen. Käsittääkseni valmennusryhmä on nyt valittu. Ketkä kuuluvat valmennusryhmääsi ja millaisessa roolissa he tulevat toimimaan?

Sami: Kyllä, valmennustiimi on valittu tulevalle kaudelle. Valmennustiimissä on sekä vähän vanhaa että uutta verta. Joose Kreutzer jatkaa 2. valmentajana ja Petri Niemi pakkien valmentajana. Uutena nimenä on aloittanut Timo Komu. Hänen vastuullaan on fysiikkavalmennus Jähissä tulevana kautena.

Itse valinnoista sen verran perusteluja, että Joosen ja Nipan pyytäminen valmennustiimiin oli selviöitä ja hyvää jatkumoa edelliseltä kaudelta. Fysiikkavalmentajan tarve on ollut suuri Jähissä jo pidemmän aikaa, koska Jähin pelaajat ikääntyvät ja heidän kroppansa ovat alkaneet reistailla. Toivon että tällä saataisiin muutamille pelaajille 2-3 pelikautta lisää Jähissä. Komun valinta oli selvä, kun katsoo suihkussa vartaloa, minkä rasvaprosentti lähentelee 7%.

Toimitus: Jähin monivuotinen päämoguli Tuomas Männistö astui syrjään vallan absoluuttiselta huipulta, ja seuraajaksi valittiin lähes yksimielisesti Jari Viskari. Tuomas on ulospäinsuuntautunut kaupallisen alan toimija, kun taas Jari on tarkka ja säntillinen insinööri. Onko vallanvaihto näkynyt mitenkään valmennusjohdon päivittäisessä toiminnassa?

Sami: Ei ole ollut mitään vaikutusta valmennusjohdon toimintaan. Tume hoiti asiallisesti hommansa ja Jari on siitä jatkanut. Ei ole valittamista Jähin pelaajilla.

Toimitus: Jähi menetti viime kauden jälkeen usean kovan pelimiehen, jotka päättivät jostain syystä lopettaa menestyksekkään uransa kovin nuorina. Kuinka mielestäsi Jähi onnistui kesän siirtomarkkinoilla paikkaamaan lähtijät?


Sami: Jähi kyllä menetti nopeutta, juonikkuutta ja varsinkin kokemusta lopettaneiden johdosta. Se tarvitsee myöntää. Mutta Jähi, niin kuin aina, on taas onnistunut siirtomarkkinoilla tänäkin kesänä. Hihosta tullut Artturi Koskela tuo hyvää pelirohkeutta ja nopeutta joukkueeseen. Pirkkalan nelikko Kuusinen, Laitinen, Jääskeläinen ja Ahokas tuo kaikkea mahdollista joukkueeseen maan ja taivaan väliltä.  Myös se on huomattava, että Jähillä on rosterissa enemmän pelaajia, kuin aikaisimmilla kausilla ja tämä tuo vaihtoehtoja valmennustiimille tulevalle kaudelle. Jos ei kulje, ei pelaa..

Toimitus: Entinen PJ Tuomas Männistö on vailla epäilyksen häivää urheilija, mutta uusi PJ Jari Viskari on huippu-urheilija. Tuliko uudelta johdolta niin sanotusti kovempaa vaatimusta uusien pelaajien suhteen, vai riittikö edelleen se että tulija osaa solmia omat luistimennauhansa?


Sami: Siirtopolitiikasta minulla ei kauheasti ole käsitystä tai siis itse siirrroista tälle kaudelle. Siirrot ovat hallituksen ja PJ Viskarin harteilla.  Ilmeisesti suurin osa siirroista oltiin hyvissä ajoin sovittu jo edellisen kauden loputtua. Jähissä on aina ollut kova vaatimustaso uusille pelaajille. Se ei ole riittänyt, että on osannut hallille. Viime hetken signausten jälkeen joukkue on näillä näkymin valmis. Kokoonpano on tänä vuonna kiveäkin kovempi.

Toimitus: Valmennusjohto on varmastikin joukkueen johdon kanssa analysoinyt viime kauden esitykset tilastodatan perusteella. Mitä heikkouksia analyysi paljasti joukkueen pelissä, ja miten nämä heikkoudet aiotaan korjata / muuntaa vahvuuksiksi?

Sami: Edellinen kausi 2014-2015 oli vuoristorataa Jähiltä. Aloitettiin huonosti, ennen joulua pelattiin hyvin ja vähin hiivuttiin joukkueena loppukaudesta. Suurimpia yksittäisiä syitä oli pelaajamateriaalin vähyys ja harjoituksissa käynnin huono aktiivisuus. Oli vaikeaa pitää viime kaudella joukkuetreenejä, kun huonoimmillaan treeneissä oli  kenttäpelaajia 8 hyökkääjää ja vain yksi pakki.

Pelillisiä asioita oli yli- ja alivoiman heikkous. Niillä ratkaistaan sarjatasosta riippumatta moni peli jääkiekossa nykypäivänä.

Nämä ja moni muu seikka ollaan otettu huomioon Jähissä tulevaa kautta ajatellen ja Jähin valmennusjohto on tällä hetkellä rauhallisin mielin.

Toimitus: Kerrotko hieman miten Jähin kesän ja syksyn kauteen valmistautuminen on sujunut?

Sami: Niin kuin yllä olen maininnut, Jähin rosterin määrää pelaajien osalta ollaan kasvatettu ja siksi treeneissä on riittänyt pelaajia. On ollut hienoa nähdä treeneissä niin paljon pelaajia. Ollaan pystytty siitä syystä pitämään vauhtia hyvin nyt alkusyksystä. Treeneissä on näkynyt innostuneita ja iloisia kasvoja.

Kesän treenit olivat Jähillä omatoimisia, niin kuin aina. Pelaajilla oli mahdollisuus käydä pelaamassa puistofutista Jähin paidassa kesällä ja muutama juoksutreenikin pidettiin Pyynikillä.  Joukkueen runko on ollut kauan kasassa ja varmasti kokeneimmille pelaajilla kesä meni lomaillessa ja laittamalla paikkoja kuntoon tulevaa kautta varten. Se sallittakoon jokaiselle Jähin pelaajalle.

Toimitus: Millaisia pääpainopisteitä valmennusjohto on laatinut harjoitteluun?

Sami: Luistelu, pelinopeus ja rohkeus ovat tärkeimpiä teesejä tulevalle kaudelle. Siitä syystä olemme menneet kovaa treeneissä. Tulemme vielä lisäämään luistelua treeneihin. Mikään joukkue ei tulevana kautena tule luistelemaan Jähiltä jalkoja alta. Peleissä on myös tärkeä pysyä tiiviinä nippuna kaikkialla kentän alueilla. Tämän takia tulemme harjoittelemaan paljon viisikkotreenejä. Ja pitäähän tämä olla myös hauskaa, ei tätä kannata hampaat irvessä tehdä.

Toimitus: Kuvailetko hieman minkälaista jääkiekkoa kauden 2015-2016 Jähi tulee pelaamaan?

Sami: Tulkaa katsomaan paikan päälle! Ette tule pettymään kertaakaan..

Toimitus: Siirrytään sitten joukkueen avainpelaajiin, ja otetaan ensimmäisenä käsittelyyn Sami Järvensivu. Sami lähestyy vääjäämättä maagista 100 pisteen rajaa, ja on tällä hetkellä itse asiassa siitä tasan yhden pisteen päässä. Mikä on ammattinäkemyksesi, miten tuo 100. tehopiste tulee syntymään? Moni Samin pelejä nähnyt vastaisi epäilemättä "suoraan syötöstä lähtevällä kovalla lyöntilaukauksella hanskakäden ylänurkkaan, aivan riman alle", mutta mitä itse arvelet?

Sami: Samin 100. piste Jähissä tulee ylivoimapelissä. Sitä en tiedä miten se tulee, mutta sieltä se syntyy..

Toimitus: Jähin monivuotinen johtava puolustaja Petri Niemi asetti kauden tavoiteroolikseen hyökkääjän paikan. Harjoituspelissä kivikovaa AHKta vastaan Petri hallitsi tilaa ja aikaa, teki maalin, raastoi, repi, ja olisi varmasti jopa tarvittaessa syönyt kiekon. Seuraavassa harjoituspelissä Petri oli kuitenkin taas pudotettu puolustajaksi. Kysymys kuuluukin: mitä Jähissä pitää tehdä / paljonko maksaa jos haluaa päästä hyökkäämään?

Sami: Ei tarvitse kuin maksaa kausimaksu. Nipa on joukkuepelaaja isolla "J":llä ja varmasti pelaa siellä missä pyydetään.

Toimitus: Millaisia terveisiä lähetät näin kauden alla Jähin runsaslukuiselle ja fanaattiselle kannattajakunnalle?

Sami: Taas on yksi  hieno kauden aloitus lähellä. Jähi tulee taistelemaan jokaisesta kiekosta ja pisteestä kauden aikana. Tervetuloa katsomaan pelejä Kaukajärvelle. Tai jos et tule, osta fanituote;)