FORTUNA - JÄHI

JäHi suunnisti lauantaina 11.2. kauden toiseksi viimeiseen otteluun. Kokoonpanoon oli naarattu kahta vaille täysi määrä pelaajia ja maalissa aloittaisi Jukka Hylli. Aamupäivällä Kimmo Myllynen oli jo vahvasti päättänyt, että tänään Orivedeltä lähtisi mukaan täysi pistepotti.

Allekirjoittanut pääsi pelipaikoille vasta viime tingassa, joten valmentaja Talasojan pelikirjasta ja alkulämpöjen tasosta ei tähän raporttiin ole annettavaa. Hyvin luisteleva vihreäpaitainen joukkue lähti vahvasti ensimmäiseen erään. Sen jälkeen tapahtumien kulussa on pieni katkos, sillä kolmoskentän ensimmäisessä vaihdossa Jouni Anttila otti sukunimikaimaltaan lapaa suupieleen. Vastustajaa rankaistiin tästä toimenpiteestä neliminuuttisella istunolla jäähyboksissa. Ylivoiman tuloksellisuus ja pelilliset tapahtumat jäivät jääpussin taakse piiloon alkueräksi.

Fortunan pelaajilla tuntui olevan mailanhallinan kanssa haasteita, sillä erän puolivälissä seuraava kaveri pääsi samasta syystä jäähylle. Ylivoimalla vierasjoukkue sai muutaman maalipaikan, mutta viime kaudelta tutun pelikirjan mukaan vastustaja pääsi lopulta niittaamaan läpiajosta avausmaalin. Peli jatkui tasaisena vääntönä molemmissa päissä Fortunan luodessa vaarallisemmat maalipaikat. Ykköskentän rookie Kinnunen jatkoi kuitenkin erän loppupuoliskolla huimaa virettään nasauttaessaan limpun verkkoon Esa Mäenpään syötöstä. Pakko ihailla miten hienosti tällä Jere Vilmin täydentämällä kolmikolla kemiat ovat natsanneet pitkin kautta. Ensimmäisen erän lopussa JäHi tappoi vielä yhden alivoiman ja toiseen erään siirryttiin tasatilanteessa 1-1.

Erätauolla paikkailtiin useamman kaverin naamaa. Laastaroinnin, paidan pesun ja paperituppojen etsinnän lomassa valmennusjohto korosti kaksinkamppailujen tärkeyttä. Maalit tulisivat itsestään, kun peliväline ja ukot liikkuisivat rivakasti kentällä. Varsinaisen tapahtumarikkaasta toisen erän alkupuoliskosta ei voida puhua. Kiekko liikkui molempiin suuntiin, mutta vaaralliset paikat jäivät syntymättä. Ajassa 33:02 JäHi pääsi ylivoimalle hieromaan kuvioita. Muutamakin eri kenttä pääsi kiemuroitaan kokeilemaan, mutta lopulta maali värkättiin pitkän raastamisen tuloksena. JäHin konkariosaston Petri Nykänen ja Kimmo Myllynen pitivät kiekkoa vastustajan päädyssä. Vastustaja ei tuntunut pääsevän oikein minkään syötön väliin ja lopulta Onni Aalto päätti työntää ratkaisun avaimet virtalukkoon. G-voimat olivat isot Onnin kiemurrellessa ja yksi kerrallaan vastustajan pelaajat jäivät taa. Punavihreässä paidassa toista erää pelannut supertähti veivasi lopulta kiekon näyttävästi takakulmaan ohi vastustajan maalivahdin.

Erän lopussa peli alkoi lämpenemään ja tästä osoituksena pelaajia passitettiin vuoronperään kohti syntiämpäriä. Tunteet eivät tuntuneet laantuvan viimeisen erään lähdettäessä. Kotijoukkue pääsi pyörittämään ylivoimaa erän alkupuolella ja painoikin kiekon reppuun minuutin YV-pyörityksen päätteeksi. Peli jatkui vääjäämättömästi tasaisena vääntönä kohti loppuaan. JäHi pääsi kokeilemaan voittomaalin tekoa ylivoimalla, mutta kiekko ei tuntunut löytyvän kenenkään ratkaisuhaluisen lapaan. Tyhjää rysää oli tarjolla useampaankin otteeseen mutta johtomaalia ei syntynyt. Kahden viimeisen peliminuutin aikana kotijoukkue Fortuna pääsi karkaamaan läpiajoon ja JäHin puolustus joutui turvautumaan sääntöjen vastaiseen toimintaan. Erä päättyi kuten alkoikin. Tismalleen sama kolmikko, joka oli junailemassa tasoitusmaalia päätti pistää pelin lopullisesti nippuun. Tarkka laukaus oikean p-pisteen kaarelta painui vastustamattomasti ylänurkkaan. Vierasjoukkue yritti vielä loppuun tasoitusta, mutta kunnollista paikkaa ei lopulta syntynyt.

Näin Fortuna sai revanssinsa kauden aikaisemmasta kohtaamisesta. Kauden viimeisessä pelissä janoinen JälkiHiki-ryhmä suuntaa Ruovedelle ottamaan mittaa paikallisesta ylpeydestä. Tiedossa on bussireissu vahvan huoltojoukkion saattelemana. Ken tietää, ehkä joukkueen paras pelaaja palkitaan pelin päätteeksi hierontalahjakortilla.

RuoSkA - JäHi

Kuten tämän artikkelin alkupuoliskon ansiokkaassa otteluraportissa kerrottiin, JäHi koki Orivedellä katkeran tappion viimeisellä minuutilla syntyneen kotijoukkueen yv-osuman myötä. Kauden viimeiseen peliin lähdettiin siis tappiosta sisuuntuneena tavoittelemaan täyttä pistepottia. JäHin pudotuspelihaaveet olivat haihtuneet ilmaan jo hyvä tovi sitten, mutta vielä oli tarjolla kiusaajan roolia, JäHin voitolla Ruoveden Seurakunnan Atleeteista edellisen pelin isännällä Fortunalla oli vielä oman pelinsä voittamalla mahdollisuus ottaa viimeinen pudotuspelipaikka.

Lauantaina 18.2. Sentterin pihasta lähti monilla mittareilla kova nippu, mutta vielä oli hieman arvoitus kuinka hyvin kyseinen nippu suoriutuisi kiekkokaukalossa. Valmentaja Talasoja sai kasaan täydet kolme kenttää pelimiehiä, mutta valitettavasti tulikuuma ykkössentteri Aleksi Kinnunen ei päässyt matkaan mukaan. Valmennusjohto oli kuitenkin löytänyt Aleksille mitat täyttävän stuntin, kun ykkösketjun sentteriksi Esan ja Jeren keskelle oli valikoitunut joukkueen kapteeni, Riku Backända. JäHin maalilla ottelun aloitti Ville Kivimäki.

Alkulämmöt Ruovedellä olivat ehkä hieman laiskanpulskeat, mutta ensimmäiseen erään JäHi tuli tuloksellisesti terävästi, kun joukkueen kakkosketju värkkäsi ensimmäisen osuman jo avausvaihdossaan ajassa 01:15. Kakkosketjun sentterinä pelannut Olli Marttinen katkaisi vastustajan hyökkäykseenlähdön jo kotijoukkueen puolustusalueella, ja pelasi kiekon nopeasti maalin eteen unohdetulle Onni Aallolle. Onni esitteli tilanteessa jo tutuksi tulleita pehmeitä käsiään, eikä vastustajan maalivahdille jätetty mitään mahdollisuutta torjuntaan. Kotijoukkuekin lämpeni haasteeseen erän edetessä ja tasoitti pelin ajassa 07:17 viivalta lähteneellä kovalla lyöntilaukauksella. Oriveden ottelun tapaan mailat olivat ensimmäisessä erässä pariinkin kertaan korkealla, ja yhtenä kärsijänä oli myös edellisessä pelissä kasvoihinsa osuman saanut Onni Aalto. JäHi ei valitettavasti onnistunut Onnin kolhimista seuranneella ylivoimalla, ja pian sen jälkeen vastustaja siirtyikin jo johtoon hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen lähteneellä laukauksella. Kotijoukkueen pelaajalle tuomittiin ajassa 14:28 2+2 minuuttia korkeasta mailasta, mutta valitettavasti tämäkin jäähy jäi hyödyntämättä. Enempää maaleja ei ensimmäisessä erässä nähty, joten erätauolle siirryttiin kotijoukkueen 2-1 -johdossa.

Toisessa erässä JäHille tuomittiin erän alussa kaksi rangaistusta. Ensimmäisen aikana JäHi onnistui iskemään alivoimamaalin, kun Jussi Nykänen karkasi Jari Viskarin ja Ville Kivimäen syötöistä läpiajoon ja onnistui iskemään kauden avausosumansa alanurkkaan suuntautuneella laukauksella. Toisen rangaistuksen aikana sen sijaan kotijoukkue iski maalin ja siirtyi jälleen johtoasemaan ajassa 25:05. JäHi tasasi puntit kuitenkin melkein välittömästi, kun ykkösketju namutteli komean maalin: Jere Vilmi, Esa Mäenpää ja Riku Backända painivat vahvasti hirmuisessa maaliruuhkassa ja lopulta Riku syötti Jerelle komeasti kiekon tyhjän rysän eteen eikä Jerellä ollut vaikeuksia putata kiekkoa sisään. Ajassa 28:49 oli jälleen kotijoukkueen vuoro joutua alivoimaiseksi, mutta valitettavasti tällä kaudella poikkeuksellisen hyvin toiminut ylivoima ei onnistunut maalinteossa. Aleksi Kinnusen puuttuminen tuntui ainakin lauantain ottelussa jossain määrin lamauttavan JäHin ylivoimaa, vaikka toki muutama erinomainen maalipaikka saatiinkin aikaiseksi. Kotijoukkue ei kärsinyt maalintekovaikeuksista, vaan iski nopeat kaksi maalia ajassa 32:07 ja 34:00. Ajassa 35:04 kotijoukkue otti jälleen jäähyn, ja tällä kertaa kakkosketjun ylivoima tuotti tuloksen: Valtteri Kokkonen syötti kiekon viivamiehenä päivystäneelle Jonatan Lukkariselle, joka ampui avausmaalinsa JäHin paidassa klassisella "putoavalla lehdellä". RuoSkAn maalivahti oli täydellisessä maskissa eikä tainnut nähdä kiekkoa missään vaiheessa ennen kuin se nassahti riman alle oikeaan ylänurkkaan. JäHi otti erän loppuun vielä jäähyn, mutta alivoimapeli onnistui eikä RuoSkA päässyt iskemään lisäosumia. Kauden viimeiseen erään JäHin osalta lähdettiin siis kotijoukkueen 5-4 -johtonumeroissa. JäHi menetti erässä kolmosketjun laidassa pelanneen Samuel Oikaraisen joka sai mailasta iskun kasvoihinsa, joten valmennusjohto nosti puolustajana pelanneen Esko Perkiön Samuelin tilalle.

Haluaisin kirjoittaa että "JäHi näytti kauden viimeisessä erässä olevansa sarjasijoitustaan parempi joukkue taistelemalla ja iskemällä voittoon tarvittavat osumat", mutta valitettavasti todellisuus oli huomattavasti murheellisempi. Kotijoukkue iski erän alussa ajassa 41:41 ylivoimalla numerot 6-4:een, ja lisäsi johdon 7-4:ään ajassa 44:04. Tämän jälkeen JäHi pääsi kahdesti ylivoimalle, mutta yritykset olivat hengettömiä. Erän puolivälin jälkeen RuoSkA kaunisteli numerot kahdella pikamaalilla 9-4:ään, ja tässä vaiheessa JäHin maalilla torjuneelle Ville Kivimäelle riitti ja Jukka Hylli luisteli maalin suulle. JäHi pääsi vielä ajassa 54:27 ylivoimalle, joka oli jälleen tulokseton, mutta vain muutama sekunti jäähyn päättymisen jälkeen Olli Marttinen toi pientä lohtua seuraamalla oman keskialueelta lähteneen laukauksensa reboundin ja viimeistelemällä loppunumerot 9-5:een. Näin ollen JäHin kauden viimeinen peli päättyi RuoSkAn selvään voittoon.

Kauden tarkempi analysointi on varmaankin vielä liian aikaista, mutta mielestäni useamman viimeisen kauden murheellinen tarpominen ja jatkuva alamäki saatiin tällä kaudella käännettyä pienoiseen nousuun. Tilastoista tätä ei ihan helposti näe, koska JäHin 19:sta pelaamasta pelistä joukkue voitti neljä, hävisi yhden pelin jatkoajalla, ja 14 peliä varsinaisella peliajalla. Maaliero oli 39 osumaa miinuksella. Omasta mielestäni JäHi voitti kaudella jonkun pelin joka olisi pitänyt hävitä, mutta hävisi useammankin pelin jotka olisi pitänyt voittaa. Tekemistä on siis vielä mutta jos tämän kauden runkopelaajille saadaan jatkosopimukset rustattua niin uskaltaisin väittää että ensi kaudella tulokset ovat taas tätä kautta parempia. Joka tapauksessa JäHi haluaa kiittää kaikkia faneja, yhteistyökumppaneita, vastustajia, toimitsijoita, tuomareita, kotijoukkoja ja jääkiekkoliiton työntekijöitä jääkiekon pelaamisen mahdollistamisesta Pirkanmaan III-divisioonassa. En tiedä teistä muista mutta minulla oli ainakin hauskaa kauden aikana, joskus enemmän, ja joskus vähemmän.