Vähynkeliumi

Jälkihiki-Hockey pelaa juhlakauttaan, koska seuralle tulee 10-vuotta huippujääkiekkoa täyteen. Tässä itsessään riittää paljon juhlittavaa jähimielisten keskuudessa, mutta juhlan aiheita on toki muitakin. Perusjähiläinenhän  juhlii syöttöpistettäkin kuin maailmanmestaruutta konsanaan, mutta arvokkuudessa seuran syntymäpäivien rinnalle nousee ainoastaan joukkueen valmentajan merkkipäivät. Petri ”Vähy”Väisänen täyttää ensi viikonloppuna huikeat 40-vuotta! Tämä tieto on tullut monelle kovallekin Jähi-fanille todellisena yllätyksenä ja useat ovatkin kyseenalaistaneet tämän. Ihan ymmärrettävää sinänsä, koska Vähyn iän määrittäminen on hyvin vaikeaa. Hän pelaa kuin kolmekymppinen, puhuu kuin kaksikymppinen ja pelikirja on jostain aivan luvulta. Mitään kovaa todistetta Vähyn iästä ei tietoa aivan apteekin hyllyltä löytynyt, joten fanien tiedon nälän tyydyttämiseksi oli nähtävä hieman vaivaa. Useiden viikkojen tutkimustyö Jälkihiki-Hockeyn keskusarkistolla tuotti tulosta. Jähin perustamiskirjasta löytyi paljon Vähystä kirjoitettuja tarinoita, joista voidaan tehdä vahva tulkinta siitä, ettei Vähy ainakaan alle 40-vuotias ole. Vankin todiste Vähyn pitkästä historiasta on ”Vähynkeliumi”, joka kertoo Vähyn elämästä. Nämä tarinat määrittelevät Vähyä niin persoonana kuin kiekkotaiturina. Vähynkeliumi on kokonaisuudessaa tuhansien sivujen pituinen, joten mitään yhteenvetoa siitä ei pysty tekemään. Poimin kuitenkin muutamia lyhyitä tarinoita Vähyn teoista.

Otteita Vähynkeliumista:

Petrin syntymä

Sillä seudulla oli valmentajia yöllä ulkona vartioimassa lahjakkaita maajoukkuepelaajia. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Hokienkeli, ja Hokiherran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi valmentajat, mutta hokienkeli sanoi heille: "Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Uudessakaupungissa syntynyt jääkiekon Vapahtaja. Hän on Petri, Väisäsen Petri. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa erkattuna seimessä." Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen kiekkojoukkue, joka ylisti jääkiekkoa sanoen:

-- Jääkiekko on kunnia korkeuksissa, kaukalossa rauha ihmisillä, jotka sitä rakastaa.

Kun hokienkelit olivat menneet takaisin taivaaseen, valmentajat sanoivat toisilleen: "Nyt Uuteenkaupunkiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Hokiherra meille ilmoitti." He lähtivät kiireesti ja löysivät Mutsin ja Fatsin ja lapsen, joka makasi seimessä. Tämän nähdessään he kertoivat, mitä heille oli lapsesta sanottu. Kaikki, jotka kuulivat valmentajien sanat, olivat ihmeissään. Mutta Mutsi kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkisteli sitä.

Valmentajat palasivat kiittäen ja ylistäen Hokiherraa siitä, mitä olivat kuulleet ja nähneet. Kaikki oli juuri niin kuin heille oli sanottu.

Petri kaksitoistavuotiaana jäähallissa 

Petrin vanhemmat menivät joka vuosi jääkiekon MM-kisoihin. Kun Petri oli tullut kahdentoista vuoden ikään, he taas kisojen aikaan matkasivat sinne, niin kuin tapa oli.  Pelipäivien päätyttyä he lähtivät paluumatkalle, mutta poika jäi vanhempien huomaamatta kisakaupunkiin. Nämä luulivat hänen olevan matkaseurueessa ja kulkivat päivän matkan, ennen kuin alkoivat haeskella häntä sukulaisten ja tuttavien joukosta. Kun he eivät löytäneet häntä, he palasivat kisakaupunkiin jatkaen etsintäänsä.

Kolmen päivän kuluttua he löysivät hänet jäähallista. Hän istui menestyneimpien divarivalmentajien keskellä, kuunteli heitä ja teki heille kysymyksiä. Kaikki, jotka kuulivat mitä hän puhui, ihmettelivät hänen ymmärrystään ja hänen antamiaan vastauksia. Hänet nähdessään vanhemmat hämmästyivät kovasti, ja hänen äitinsä sanoi: "Poikani, miksi teit meille tämän? Isäsi ja minä olemme halunneet sinusta maajoukkuepelaajaa, ja me olemme nyt huolissamme."  Petri vastasi heille: "Mitä te minua maajoukkuepelaajaksi yritätte? Ettekö tienneet, että minun tulee olla divarissa?" Mutta he eivät ymmärtäneet, mitä hän tällä tarkoitti.

Petri lähti kotimatkalle heidän kanssaan, tuli Uuteenkaupunkiin ja oli heille kuuliainen. Kaiken, mitä oli tapahtunut, hänen äitinsä kätki sydämeensä. Petrille karttui ikää ja viisautta; Hokiherran ja ihmisten suosio seurasi häntä.

Petri kutsuu Topin ja muita opetuslapsia 

Kun Petri eräänä päivänä seisoi Sentterin kaukalon laidalla ja väkijoukko tungeksi hänen ympärillään kuulemassa Hokiherran sanaa, hän näki kentällä kaksi pelaajaa. He olivat nousseet vaihtoaitioon ja toinen kiroi mailojaan. Petri astui vaihtoaitioon ja pyysi Topia, jonka maila se oli, erkkaamaan sen uudestaan. Sitten hän opetti heitä vaihtoaitiossa istuen.

Lopetettuaan puheensa Petri sanoi Topille: "Laita kiekot siniviivalle ja ammu ne sinne maaliinne." Tähän Topi vastasi: "Opettaja, me olemme jo tehneet työtä koko yön emmekä ole saaneet yhtään sisään. Mutta vedän vielä nämä kiekot, kun sinä niin käsket." Näin he tekivät ja saivat lämätyksi niin monta maalia, että heidän verkkonsa repeilivät. He viittoivat toisella kentällä olevia tovereitaan apuun. Nämä tulivat, ja he saivat molemmat maalit niin täyteen kiekkoja, että ne olivat hajota. Tämän nähdessään Topi lankesi Petrin jalkoihin ja sanoi: "Mene pois minun luotani, Koutsi! Minä olen lahjaton mies." Hän oli pelon ja hämmennyksen vallassa maalimäärän tähden, samoin Jäppäri ja Laakkonen, ja muut Jähin pojat, jotka olivat Topin pelikavereita. Mutta Petri sanoi hänelle: "Älä pelkää. Tästä lähtien sinä olet maalintekijä." He keräsivät kiekot ja jättäen kaiken lähtivät seuraamaan Petriä.

kekkonenvhy.jpg

Kekkonen viikottaisella tervedyskäynnillä. Vähyn henkilökohtainen valmentaja Olli Kujala kertoo Vähyn tuoreista ihmeteoista.

Petri parantaa hyökkääjän 

Eräissä reeneissä Petri kohtasi miehen, joka oli yltä päältä epätoivon peittämä. Nähdessään Petrin mies lankesi kasvoilleen ja rukoili: "Koutsi! Jos vain tahdot, sinä voit penkittää minut." Petri ojensi kätensä, kosketti miestä ja sanoi: "Minä tahdon. Tule kokoonpanoon." Epätoivo lähti miehestä heti. Petri kielsi häntä kertomasta tästä kenellekään ja sanoi: "Käy näyttämässä itsesi kakkosvalmentajalle ja anna tämä fläppitauluun kirjoitettu kokoonpano todisteeksi heille." Petristä puhuttiin kuitenkin yhä laajemmalti, ja ihmisiä kokoontui sankoin joukoin katsomoon ja hakemaan parannusta lahjattomuuteensa. Mutta hän vetäytyi jälleen autiolle seudulle reenailemaan.

Petri parantaa pelihaluttoman

Eräänä päivänä, kun Petri taas opetti, häntä kuulemassa istui hyökkääjiä ja puolustajia. Heitä oli tullut kaikista kolmosen joukkueista ja myös kakkosesta ja harrasteesta. Hokiherran voima vaikutti Petrissä niin että hän saattoi parantaa lahjattomia.

Paikalle tuli miehiä, jotka kantoivat vuoteella pelihalutonta, joka oli vahingossa tehnyt maalin omiin. He yrittivät tuoda hänet sisälle pukukoppiin asettaakseen hänet Petrin eteen. Tungoksessa he eivät kuitenkaan saaneet tuoduksi häntä sisään, ja niin he kiipesivät katsomoon, irrottivat lautoja ja laskivat sairaan vuoteineen kaikkien keskelle Petrin eteen. Kun Petri näki heidän uskonsa, hän sanoi: "Ystäväni, sinun syntisi on annettu anteeksi."

Silloin hyökkääjät ja puolustajat ajattelivat: "Mikä mies tämä on? Hän herjaa Hokiherraa, kun puhuu noin. Kuka muu kuin Hokiherra voi antaa syntejä anteeksi?" Mutta Petri oli selvillä siitä, mitä he ajattelivat, ja sanoi heille: "Mitä te oikein ajattelette? Kumpi on helpompaa, sanoa: 'Sinun syntisi on annettu anteeksi', vai sanoa: 'Lopeta ja vaihda jalkapalloon'? Mutta jotta tietäisitte, että Jääkiekkoilijan Pojalla on valta antaa kaukalossa syntejä anteeksi" -- hän puhui nyt haluttomalle -- "minä sanon sinulle: nouse, ota mailasi ja mene pelaamaan."

Heti paikalla mies kaikkien nähden nousi jalkeille, otti mailan, jolla oli oman maalin tehnyt, ja lähti kaukaloon ylistäen Hokiherraa. Kaikki olivat hämmästyksestä suunniltaan ja ylistivät Hokiherraa. Pelon vallassa he sanoivat: "Me olemme tänään nähneet sellaista, mitä ei voisi todeksi uskoa."

Petri kutsuu Arton

Tämän jälkeen Petri lähti sieltä ja näki Arto- nimisen ex-HiHolaisen istuvan O’Connellsissa. Petri sanoi hänelle: "Seuraa minua", ja Arto jätti kaiken, nousi ja lähti seuraamaan Petriä.

Petri järjesti sitten kotonaan Petrille suuret pidot. Heidän kanssaan oli aterialla paljon HiHolaisia ja muita vieraita. Jähiläiset ja heihin kuuluvat HiHo-taustattomat olivat tästä äkeissään ja sanoivat Petrille: "Kuinka te syötte ja juotte yhdessä HiHolaisten ja muiden syntisten kanssa!" Petri vastasi heille: "Eivät pelitaitoiset tarvitse Jähi, vaan Jähi heitä. En minä ole tullut kutsumaan puukäsiä, vaan pelimiehiä, jotta he kääntyisivät."

Jähiläiset eivät raitistu

Petrille sanottiin: "HiHolaiset ryyppäävät usein ja pitävät krapulapäiviä, samoin HiHo Seniorsit, mutta sinun joukkuelaiset syövät ja juovat aivan ylettömän paljon." Hän vastasi: "Ette kai te voi vaatia joukkuelaisia raitistumaan silloin kun sarjapaikka on heidän hallussaan? Vielä tulee toinenkin aika. Kun sarjapaikka on otettu pois, silloin, niinä päivinä he raitistuvat."

Petriesitti heille vielä vertauksen: "Ei kukaan leikkaa uudesta pelisukasta paikkaa ja ompele sitä vanhaan pelisukkaan. Silloinhan uusi sukka menee pilalle eikä myöskään uudesta kankaasta otettu paikka sovi vanhaan. Eikä kukaan pistä vanhaa erkkaa uuteen mailaan. Silloinhan erkaa pettää ja lapa hajoaa, kiekko jää jalkoihin ja omissa soi. Ei, uusi erkka on puistettävä uusiin uusiin mailoihin.

Vähyn juhlapeli lauantaina

Jälkihiki-Hockey kohtaa lauantaina 28.1.2012 Vehmaisten Urheilijat Ylöjärven jäähallissa. Valmentaja Väisäselle tämä on siis ikään kuin juhlaottelu. Tuleppa nyt ihmeessä paikanpäälle katsomaan kuinka kepeästi vaarin putki kulkee! Ottelu alkaa klo 17.45 ja ensimmäinen maali näkee päivän valon noin 17.46, joten kannattaa tulla myös ajoissa!

-D.Jones, JTT-