Rakas reenipäiväkirja,

Nyt kun joulutauon jälkeen on kokonaista yksi vieraspeli takana, ja onkin jo korkea aika pian vähän huilata jääkiekkoliiton järjestämän vapaan viikonlopun verran, ajattelin aikani kuluksi vihdoin perata tämän syksyn mittaukset vihdoin läpi. Enkä nyt puhu mistään suorituskykyarvoista, vaan pelureiden fyysisistä mitoista (sellaista tutkaa ei ole rakennettukaan, joka esimerkiksi JäHin lämäreiden nopeuksia pystyisi luotettavasti mittaamaan, ja kukaan ei jaksa odottaa minuuttikellon kanssa niin kauaa kuin hitaimmat kiertää kentän).

Tuloksia tulkitessa onkin yhtäkkiä kristallinkirkasta, miksi JäHi on tällä kaudella pitkästä aikaa todellisessa vaarassa ajautua II-divarin karsintaan. Karsintojen välttämiseksi tulisi joukkueen johdon nyt pikaisesti herätä ja draftata lisää lihaa nykyisten luiden ympärille, nääs melko paljon huolestuttavasti olivat painot tulleet alas päin edelliskauteen verrattuna! Joukkueen budjetti ei kerta kaikkiaan kestä sarjatason vaihtoa ja moni nykyisistä pelaajistakin saattaisi vetää tilanteesta omat johtopäätöksensä.

Koska kerta kerran jälkeen on käynyt ilmi, että joku lukee salaa näitä Sinulle luottamuksellisesti kertomiani tietoja, oi rakas reenipäiväkirja, niin en nytkään viitsi kaikkia mittaustuloksia tähän kirjoitella. Joudut siis tyytymään muutamaan tiivistelmään - toivottavasti ei haittaa? Aloitetaanpa vaikka sillä, että keskivertojähiläinen on tänä vuonna Jääskeläisen, Mannisen, Kuusisen ja Koskelan risteymä (pituus, paino, painoindeksi, rasvaprosentti). Valitettavasti vajavaisine kuvaamataitoineni en pysty tästä piirtämään kuvaa muuten kuin mieleni pimeimmissä syövereissä. Parempi ehkä niin. Rungoltaan tämä suohirviö Marsista olisi hyvää liigapakkitasoa, 180/86.

Kuten alussa mainitsin, pelureiden painon pudotus heiluu pääosin jo huolestuttavan ja katastrofaalisen välimaastossa. Suurimmalla osalla viime kaudellakin punnituista vertailulukema on miinusmerkkinen, Laiholla ja Seppäsellä peräti 6,9 kg:n verran. Tästä huolimatta joukkueen keskipaino on vain 1,1 kg vähemmän kuin edelliskaudella. Pienet aivoni eivät pysty käsittämään, miten tällainen matemaattinen paradoksi on selitettävissä! Ongelma on ihan samaa tasoa sen kuuluisan kilpikonna vs. Akilles -kilpajuoksuprobleeman kanssa. Tämän kauden ruukiet eivät ole mukana edelliskauden keskiarvossa, mutta ei kai sekään tätä voi selittää, eihän?

Painoindeksi ja rasvaprosentti ovat pysyneet keskiarvoltaan lähes ennallaan (+0,2 ja +0,5). Eniten kelluvuuttaan on parantanut ehkä hieman yllättäen joukkueen ylipäällikkö Niemenmaa. Hienoa, että Samikin pikkuhiljaa lähestyy terveen aikuisen suomalaisen miehen mittoja! Komun ja Tuomolan rasvaprosentti 10,6 taas kertoo jo keskivakavasta aliravitsemuksesta ja jonkin sortin interventio olisi pikaisesti paikallaan.

Näitä tuloksia lueskellessa pitää toki muistaa, että aivan tarkkaa tiedettähän tämä ei ole. Muutaman herran tulokset puuttuvat kokonaan. Lisäksi esimerkiksi Schärer on kutistunut sentillä jo toisena mittauskertana peräkkäin ja on näin kaksi senttiä lyhyempi kuin vuoden 2012 syksyllä. Noh, eihän tässä missään neuvolassa olla.

Ja vielä lopuksi hieman urheilua. Katselin suosikkiautoiluohjelmaani Top Gearia tässä taannoin ja näin, kuinka juontajat jälleen kerran kertoivat pilkuntarkasti testaamansa auton teho-paino-suhteen. Ajattelin, että tuotahan voisi soveltaa myös JäHiin. Parashan olisi tietty laskea teho-paino-suhde vasta kauden jälkeen, kun kaikki tehopisteet ovat kasassa, mutta laskinpa sen huvikseni jo nyt (itse asiassa tämä on tehot/pelatut pelit/paino, jotta vähemmän otteluita pelanneet olisivat samalla viivalla).

Kilohinnaltaan kalleinta lihaa on Kuusinen (0,028526601 pistettä/peli/kg), perässään Pohjoismäki (0,027803522) ja pulskistunut Niemenmaa (0,026463263). Viime kauden painossaan Sami olisi saattanut viedä koko potin, mene ja tiedä. Näiden kannassa seuraavat pistepörssin kärkikaksikko Jääskeläinen (0,026237737) ja Komu (0,02617801) - yllättävänkin lähellä toisiaan herrojen kokoero huomioiden.

Ruukieista yllättynein olen Ahokkaan tuloksesta (0,004295533), harjoituspelien perusteella odotin herralta enemmän tehoja. Henkka tosin painii tällä hetkellä maalinteon kanssa standardijähiläisen kokoinen gorilla niskassaan, eli eihän se silloin helppoa ole...