Jähi varmisti sarjapaikan viikonlopun tuplavoitolla

Jähi otti viikonloppuna kaksi voittoa Kangasalan ylpeydestä KaVosta. Voitoilla joukkue varmisti jatkopaikan ylemmässä III-divisioonassa. Voittojen pääarkkitehteinä häärivät taas kerran tutut nimet: mainiosti torjunut luottovahti Ville Kivimäki, seuralegenda ja pisterohmu Topi Westerholm, sekä Jähin monivuotinen luottopakki Petri Niemi.

Viikonloppu alkoi lauantain kotipelillä tutussa Tampere Sentterissä. Päävalmentaja Petri Väisänen oli ilmeisesti scouttausreissulla, joten peliä johtivat kakkosvalmentaja Sami Niemenmaa, sekä kolmoskoutsi Joose Kreutzer. Valmennusjohto ei ollut juurikaan sotkenut voittoisan HiHo-ottelun hyökkäysketjuja, suurta tuhoa ja sekaannusta aiheuttanut ykkösnyrkki rakennettiin edelleen paluun tehneen seuralegenda Topi Westerholmin ympärille, laitureinaan parasta mitä Jähi pystyy tarjoamaan, eli Timo Komu ja numero kahdeksan, Sami Järvensivu.

Ottelu alkoi Jähin selkeähköllä hallinnalla, joka näkyi poikkeuksellisesti tulostaulullakin, Jähi nimittäin karkasi 3-0 -johtoon hieman erän puolenvälin jälkeen, maalintekijöiden ollessa Topi Westerholm, Sami Järvensivu, sekä Ville Välimäki. KaVo kuitenkin osoitti vaarallisuuttaan hyödyntämällä toisen ylivoimansa erän lopussa. Erätauolle mentiin siis Jähin 3-1 -johtoasemassa.

Toinen erä oli tilastollisesti tapahtumaköyhä, kun ainoa pöytäkirjaan merkitty tapahtuma oli KaVon jäähy erän lopussa. Maaleja olisi voinut hyvinkin syntyä, mutta sekä Ville Kivimäki että KaVon virkaveli nollasivat hyökkääjät kerta toisensa jälkeen, vaikka välillä maalin synty vaikutti olevan väistämätön.

Jähi pääsi aloittamaan kolmannen erän ylivoimalla, mutta yv-maalin sijasta kiekko kaivettiinkin erän alussa Jähin rysästä. Kommunikaatio maalivahti Ville Kivimäen ja kenttäpelaajien välillä ei toiminut toivotulla tavalla, vaan liukas KaVolainen riisti kiekon maalin takaa ja pyöräytti sen tyhjään maaliin. Peli oli yhtäkkiä 3-2. Tilanne oli tukala, mutta onneksi apu oli lähellä. Kapteeni ja armoitettu maaliruisku Timo Komu vei Jähin jälleen kahden maalin johtoon kenenkäs muun kuin Topi Westerholmin syötöstä. Jos KaVo elätteli vielä toiveita voitosta, sammuivat ne Petri Niemen toimesta erän puolenvälin jälkeen. Ensin "Nipa" pamautti superrookie Juho Pohjoismäen syötöstä hirveän rannelaukauksen yläputken kautta sisään, ja siitä hetken päästä purjehti KaVo-puolustuksen läpi ja sijoitti tarkan laukauksen tolpan juureen. Hattutemppukin oli lähellä, mutta sen KaVon maalivahti esti joko tuurilla tai taidolla, totuuden tietää vain kyseinen maalivahti itse. Petri kommentoi pelin jälkeen että siinä oli uran viimeinen mahdollisuus hattutemppuun. Minä en olisi siitä niin varma, niin hurjassa iskussa "Nipa" on ollut syksyn aikana. En tiedä mitä kaverille kotona syötetään, mutta sitä samaa voisi tarjoilla muillekin Jähiläisille.

Lauantain voitolla Jähi siis varmisti paikan ylemmässä III-divisioonassa, joten sunnuntain peliin päästiin lähtemään mukavan paineettomassa tilassa. Kokoonpano kutistui kahdella miehellä, kun voimahyökkääjä Jukka Laiho ja kolossimainen atleettipakki Jari Viskari joutuivat jättämään pelin väliin.

Itse ottelu tuntui jatkuvat siitä mihin se lauantaina jäi, kun Jähi johti avauserän jälkeen 2-0 Juho Pohjoismäen ja Jussi Nykäsen maaleilla. Tulos ei kuitenkaan täysin vastaa pelitapahtumia, koska KaVolla oli omat erinomaiset paikkansa, jotka Jähin maalivahti Ville Kivimäki kuitenkin hoiteli varmuudella. Erä oli myös erittäin rikkonainen, kun KaVolle vihellettiin neljä ja Jähille kaksi jäähyä.

Toisessa erässä jäähytahti rauhoittui huomattavasti, mutta maaleja tehtiin silti kolme. Ensin KaVo tuli maalin päähän kovalla lyöntilaukauksella Jähin pakin toimiessa hyvänä maskina. Sitten Juho Pohjoismäki teki illan toisen maalinsa, kun hän pääsi pitkän pyörityksen jälkeen nostamaan maalin edestä kiekon läheltä ylös Topi Westerholmin hyvästä syötöstä. Erän lopussa KaVo kavensi 2-3:een, kun Jähin osittaisen vaihtovirheen takia kiekko päästiin iskemään sisään tyhjältä maalin kulmalta. Erätauolle mentiin kuitenkin silti vielä Jähin johdossa. Erätauon tärkein keskustelunaihe pyöri Sami Järvensivun pisteputken ympärillä. Samilla oli kasassa viiden ottelun pisteputki, ja kuusi ottelua olisi miehen henkilökohtainen ennätys.

Kolmannen erän alkuun KaVon puolustaja jyräsi valmentaja Sami Niemenmaan jään pintaan päähän kohdistuneella taklauksella, ja lensi suihkuun saatuaan 5+20:n minuutin rangaistuksen. Jähillä oli paikka tappaa peli, mutta yv oli saamatonta eikä maalia syntynyt. Ville Kivimäki piti torjunnoillaan Jähin johdossa, mutta hänkin joutui antautumaan kolme ja puoli minuuttia ennen loppua, kun KaVo teki 3-1 -hyökkäyksestä tasoituksen. Jähi osoitti kuitenkin kovaa luonnetta ja voitonhimoa, joka henkilöityi joukkueen puheenjohtajaan ja taitokiekkoilijaan, Tuomas Männistöön. Tuomas yhdisti voiman ja taidon ja intohimon, ja vei Jähin väkisin 4-3 -johtoon tahtomaalilla. Syöttäjänä toimi, niin, kuka muu muka, kuin Sami Järvensivu. KaVo veti maalivahdin pois yrittäen tasoitusta, mutta sen sijaan loppunumerot 5-3:een teki tyhjään maaliin Sami Niemenmaa. Näin Jähille 5-3 -voitto.

KaVo teki Jähiä vastaan kahdessa pelissä 5 maalia, joiden yhdenkään aikana Jähin perusjärkäle, puolustaja Matti Kinnari ei ollut kentällä. En ole yllättynyt. Matti on mies jolla on monia hyveitä, yhtenä niistä erittäin hyvät taidot lajissa nimeltä jääkiekko. Topi Westerholm teki kahteen peliin 1+5 tehopistettä. Topi on nyky-Jähin vanhin pelaaja, mutta kentällä miestä ei ikä vielä paina. Pitänee yrittää tiedustella hieman Topinkin ruokavaliota, vaikka epäilen etteivät ne pisteet syömällä tule. Topi kuuluu 90-luvulla HiHossa Timo Lehtosen johdolla perustettuun monilahjakkaiden kerhoon, Topin tapauksessa jääkiekon ollessa selvästi yksi lahjakkuuden muoto. Petri Niemi ei sunnuntaina tehnyt maaleja, mutta tarjoili muutaman esteettisesti erittäin kauniin lonkkataklauksen. Olen sen todennut ennenkin, mutta sanon vielä että Petri Niemi osaa tarjota takamustaan kentällä Jähin pelaajista ehdottomasti parhaiten. Katoavaa kansanperinnettä.

Jähi päätti siis alkusarjan mukavaan kolmen ottelun voittoputkeen. En ole tutkinut lukemia ja kovaa dataa, mutta väistämätön syy parantuneen joukkupelin lisäksi ovat esiin astuneet yksilöt Ville Kivimäki ja Topi Westerholm. Ville piti kaikissa kolmessa Jähin voittoisassa pelissä joukkueen pinnalla heikkoina hetkinä, joita tuntuu aina väistämättä tulevan. Jähin pelikirja perustuu hyökkäämiselle, puolustuksesta on sivujen reunoissa merkintöjä, joista ei saa enää vuosien jälkeen kunnolla selvää. Ville torjui alkusarjassa eniten laukauksia kaikista lohkon maalivahdeista, mikä osaltaan vahvistanee analyysiäni. Topi iski paluunsa jälkeisiin kolmeen peliin jäätävät tehot 1+10 johdattaen joukkueensa kolmeen voittoon. Totean tässä ilmiselvän asian, mutta haluan allekirjoittaa tämän: Universumista ei löydy joukkuetta, joka olisi voittanut Jähin vuonna 2014 Topin ollessa kokoonpanossa.
 
Jähin syksy jatkuu siis muutaman viikon päästä ylemmässä III-divisioonassa. Jos pidät taitokiekosta ja intohimosta jäällä ja jään ulkopuolella, niin suuntaa lauantaisin Tampere Sentteriin seuraamaan Jähin kotipelejä.

-Juse #10