Jähille tappio jatkosarjan avauksessa

Jähi kohtasi lauantaina jatkosarjan avauksessa Suolahdella paikallisen ykkösjoukkueen Urhon, häviten ottelun numeroin 3-5. Oman pään lepsuilu ja heikko viimeistely koituivat tällä kertaa Jähin kohtaloksi.

Jähi ei ollut historiansa aikana Urhoa aiemmin kohdannut. Lauantaipeli ja bussimatka on ollut takavuosina usein voittava yhdistelmä. Hyvä matkaseura, huoltoasemaruoka ja pelin jälkeisten virvokkeiden odotus on sopinut Jähille mainiosti. Mukaan saatiin raavittua kolme hyökkäysketjua, sekä kaksi pakkiparia. Valmennusjohdosta mukana oli kakkosvalmentaja Sami Niemenmaa, ykköskoutsi Petri Väisäsen ja kolmoskoutsi Joose Kreutzerin jouduttua jättämään pelin väliin kiireiden takia.

Menomatka sujui mukavasti, ja Suolahden hallilla oltiin jo hyvissä ajoin paikalla. Viime pelit ykkösketjussa kovaa tulosta tehnyt Sami Järvensivu oli poissa, joten valmentaja Niemenmaa heitti ykkösketjuun Topi Westerholmin ja Timo Komun seuraksi uuden tulokkaan, Valtteri Vainion. Valtterilla sattuu vielä olemaan vahva Urho-tausta, joten mikäs sen mukavampaa kuin viilettää vanhassa kotihallissa Jähin kiveäkin kovemmassa ykkösvitjassa.

Valmentaja Niemenmaa piti ennen peliä lyhyen puheen joukkueelle, käyttäen mukavan tummaa baritoniääntään. Puhe sisälsi paljon sisältöä, jota tässä ei voi vastustajille paljastaa, mutta tarkoituksena oli käyttää torstain treeneissä opeteltua uutta karvaustaktiikkaa. Petteri Sihvosen mukaan uusi taktiikka vaatii 50 laadukasta jääharjoitusta, mutta Jähiläisten keskimääräistä korkeamman älykkyysosamäärän ansiosta yksi harjoitus on yleensä tarpeeksi.

Ottelun ensimmäinen erä oli vauhdikasta kiekkoa. Päästä päähän mentiin hurjaa vauhtia aitoon Hawaiji-tyyliin. Jähin suosima pelitapa - älykäs kiekonsiirtely ja tilanteiden huolellinen rakentaminen laadukkaan laukauksen toimiessa kulminaatiopisteenä - loisti poissaolollaan. Maalipaikkoja oli tuttuun tapaan lukuisia, mutta Jähin luottovahti Ville Kivimäki ja Urhon virkaveli pelasivat hyvin. Näytti jo pitkään siltä ettei erässä synny maaleja, mutta Urho oli toista mieltä ja teki 1-0 -johto-osuman maalin kulmalta kaksi sekuntia ennen erän päätöstä Jähin ykkösketjun ollessa kentällä.

Erätauolla valmentaja Niemenmaan mukaan erä oli ollut ihan hyvää peliä, mutta kehotti hidastamaan tempoa ja tappamaan Urhon vauhdin. Suunnitelma kuulosti minusta hyvältä. En tiedä muista Jähiläisistä, mutta hidastempoinen peli on minun mieleeni. Silloin saatan ehtiä joten kuten sinne missä kiekko milloinkin on, tai paremminkin sinne minne se seuraavaksi pelataan.

Niemenmaan suunnitelma oli varmasti hyvä, mutta joukkue ei onnistunut sitä toisessa erässä toteuttamaan. Urho otti erän alkuun jäähyn, mutta Jähi ei ylivoimalla hyvästä pyörityksestä huolimatta onnistunut tekemään tasoitusta. Pian jäähyn päättymisen jälkeen Urho meni 2-0 -johtoon laukauksella suoraan hyökkäyspään aloitusvoitosta. Veto muutti suuntaa ja Ville Kivimäki Jähin maalilla oli voimaton. Urho otti maalin jälkeen heti seuraavassa vaihdossa jäähyn, ja sen aikana Jähin ykkösketju teki näyttävän pyörityksen päätteeksi 1-2 -kavennuksen. Maalintekijänä Topi Westerholm Timo Komun toimiessa syöttäjänä. Kavennus antoi uskoa joukkueelle, mutta valitettavasti Urho rankaisi erän lopussa kahdesti. Ensimmäisen maali hakattiin ties monennestako reboundista sisään Jähin kenttäpelaajien seuratessa aitiopaikoilta. Maalivahti Kivimäki oli osuman jälkeen syystäkin vihainen, sen verran vapaasti Urholaisten annettiin maalin edessä häärätä. Toinen maali syntyi suoran vastahyökkäyksen jälkeen, kun Urhon pelaaja pääsi kiertämään maalin ja pyöräyttämään kiekon jostain sisään. Voin puhua vain omalta kohdaltani, mutta hieman tuli Petri Niemeä ikävä. "Nipan" ollessa kentällä ei vastustaja Jähin päässä juuri juhli.

Erätauolle mentiin siis Urhon 4-1 -johdossa.

Jähin kopissa oli tauolla aistittavissa turhautumista, mutta myös uskoa siihen että parempaan joukkue kyllä pystyy. Tuomas Männistö muistutti, että kolmen maalin johto kahden erän jälkeen on III-divisioonassa erittäin vaikea tilanne: homma tuntuu olevan hallussa ja mieli jo vaeltelee mitä juomaa sitä pelin jälkeen paikallisessa kuppilassa tilaisi. Olin Tuomaksen kanssa pitkälti samaa mieltä, ja uskoin että voittoon on vielä kaikki mahdollisuudet.

Kolmanen erän ensimmäisen maalin teki kuitenkin Urho. Jähin pelaajat menettivät kiekon hyökkäyssinisellä, ja Urho karkasi puolittaiseen 2-0 -läpiajoon. Jähin kokenut pakki Arto Manninen kuitenkin pisti massiiviset reisilihaksensa töihin ja polki apuun. Urhon hyökkääjä katsoi pitkään syöttöä kaverilleen, mutta päätti itse laukoa. En tunne kaverin laukaisutaitoja sen tarkemmin, mutta tuo lyöntilaukaus onnistui aika nappiin. Juomapullo lensi Kivimäen maalin katolta ja vei Urhon 5-1 -johtoon. Jähi ei kuitenkaan luovuttanut, vaan peliä painettiin Urhon päätyyn. Ykkösketju teki ansaitun kavennuksen, kun Jari Viskari viimeisteli Topi Westerholmin ja Timo Komun syötöstä 5-2:een. Reilu viisi minuuttia myöhemmin Jari teki illan toisen maalinsa Juho Pohjoismäen ja Tuomas Männistön syötöistä. Peli oli 5-3 ja aikaa jäljelle reilut viisi minuuttia. Valitettavasti lisämaaleja ei enää hyvistä paikoista huolimatta Jähi onnistunut tekemään, ja näin kotimatkalle jouduttiin lähtemään 5-3 -tappion kärsineinä.

Jähi on syksyn aikana kerännyt plusmiinus-tilastoa, eli ketkä pelaajista ovat olleet jäällä oman tai vastustajan tekemän maalin aikana. Tässä pelissä Arto Manninen keräsi tässä tilastossa positiivisen tuloksen, joten hyvä peli Artolta. Itse huomasin että yksi vastustajan keskushyökkääjistä pelasi puumailalla. En muista vuosikausiin olleeni aloituksessa toista puumailaa vastaan, mukava kokemus. Komposiittimailasta puuttuu puumailan luonne.

Pelin jälkeen Sami Niemenmaa sanoi että "Se on joskus pienestä kiinni." Toisen erän lepsu puolustaminen yhdistettynä Urhon maalivahdin hyvää iltaan, ja Jähiläisten ehkä hieman heikkoon viimeistelyyn, maksoi lopulta pisteet. Törmäsin pelin jälkeen hallin pihalla nimettomänä pysyttelevään Jähin johtohenkilöön, ja keskustelimme hieman joukkueen tilanteesta. Kaupungilla on liikkunut huhuja, että Jähi etsisi valmentajaa Espanjan, Kreikan tai Italian sarjoista. Tämän Jähin johtohenkilö kiisti, mutta myönsi että "Jähi on kriisissä." Kysyin mahdollisista toimenpiteistä ja valmennusjohdon asemasta. Johtohenkilö totesi tähän että "Valmennusjohdolla on organisaation täysi luottamus takanaan." Jos tähän on uskominen, ja miksipä ei olisi, niin Jähin valmennusjohdolla edelleen täysi työrauha. Valmennusjohdolla pitää olla terävä visio ja selkeä näkemys miten haluaa joukkueensa pelaavan. Jähin valmennusjohdon tuntien nämä ehdot toteutuvat kirkkaasti.

Jähillä on nyt kahden viikon tauko peleistä, lauantaina 29.11. pelataan Kaukajärven sentterissä Jähi-Panthers.

--

Juse #10