Kausi 2020-2021 loppui jo hyvissä ajoin ennen joulua 2020 globaalin köhätaudin takia. Kauteen 2021-2022 Jähi lähti jonkin verran uudistuneena, suurimpana muutoksena, ainakin henkisellä puolella, oli valmentajavelho Sami Niemenmaan päätös ripustaa hokkarit naulaan. Ihan täysin uutta valmentajaa joukkueen ei tarvinnut löytää, koska jo aiemmilla kausilla pätkävalmentajana toiminut Jere Mäkelä otti valmennusvastuun kantaakseen. Apuvalmentajaksi Jere valitsi Jani Heinosen. Samin lisäksi myös Vesa Rinne, Niko Kinnari, Matti Kinnari, ja Eetu Grönfors jättivät joukkueen. JäHin rekrytointiosasto ei ollut maannut laakereillaan vaan myös tulijapuolella oli liikennettä. Uusista kavereista Tatu Suoniemi ja Aleksi Aho tekivät debyyttinsä lauantaina Ylöjärvellä kun JäHi kohtasi Uplakers Akatemian. Molemmat olivat lauantaina puolustajan roolissa, vaikka Tatu varsinaiselta lempipelipaikaltaan onkin hyökkääjä.

Muutama aikaisempi kohtaaminen Uplakers Akatemian kanssa oli päättynyt JäHin kannalta murheellisiin rökäletappioihin, eikä lauantain peli ensimmäisessä erässä vaikuttanut juuri lupaavammalta. Ajassa 11.55 kotijoukkue siirtyi jo 4-0 -johtoon ja JäHin maalilla aloittanut Ville Kivimäki sai tarpeekseen, ja maalille luisteli Jukka Hylli. 4-0 -numerot eivät mielestäni kertoneet ihan täyttä totuutta pelitapahtumista, vaikkakin kotijoukkue oli ollut hallitsevampi osapuoli. JäHilläkin oli ollut omat paikkansa, mutta kotijoukkueen viimeistelytehokkuus oli huomattavasti parempi. Uplakersin maaleista lähes jokainen johtui ainakin osittain huolimattomuudesta omassa päässä, ja 2-0 -maali syntyi epäonnekkaan pompun seurauksena. Mutta oli miten oli, Jukka Hyllin luisteltua maalille erässä ei enää syntynyt lisäosumia, vaikka tilanteita toki vielä riitti. JäHi pääsi erän lopussa kokeilemaan ylivoimaa kotijoukkueen sorruttua väärään vaihtoon. Valmentaja Mäkelä käytti aikalisän ennen jäähyä rauhoitellakseen joukkuetta ja luodakseen uskoa tekemiseen. Ylivoimalla Esa Mäenpää pääsi yrittämään maalintekoa suoraan syötöstä lähteneellä vedolla, mutta Uplakersin maalivahti venytti komeasti patjan tielle. Ylivoima kuivui kokoon erän viimeisellä minuutilla kun JäHi vuorostaan otti jäähyn väärästä vaihdosta.

JäHin alivoima jatkui toiseen erään, mutta kotijoukkue ei onnistunut lisäämään johtoaan. Ajassa 25.01 molemmille joukkueille vihellettiin yhtäaikaiset jäähyt ja peliä jatkettiin neljällä neljää vastaan. Tasavajaalla JäHin liukas ja juonikas Onni Aalto luikerteli vastustajan puolustajien välistä tekopaikkaan ja kotijoukkueen pelaaja oli pakotettu tilanteessa rikkomaan. Tuomari näytti rangaistuslaukausta, ja Onni luonnollisesti asettui itse laukomaan. Onni lähti yrittämään harhautusta, mutta vastustajan maalivahti haistoi yrityksen ja onnistui lyömään kiekon pois Onnin lavasta. Ajassa 28.08 JäHi pääsi jälleen ylivoimalle, mutta kotijoukkueen alivoima kesti. Hetki jäähyn päättymisen jälkeen Uplakersin pelaaja rikkoi Riku Backändaa maalintekotilanteessa, ja jälleen tuomari näytti rangaistuslaukausta. Riku yritti Onnia suoraviivaisempaa ratkaisua mutta Rikun laukaus painui maalin yli, mahdollisesti ottaen ensin osuman Uplakersin maalivahtiin. JäHi oli toisessa erässä päässyt ensimmäistä erää parempiin tilanteisiin, mutta tulostaululla tämä ei vielä näkynyt. Erän toisellä puoliskolla alkoi sitten tulostakin tulemaan. Ensin hyvän karvauksen ja päätypelin jälkeen Kimmo Myllynen nosti kiekon etukulmasta sisään Jussi Nykäsen esityön jälkeen. Erän viimeisellä minuutilla Esa Mäenpää pelasi Onni Aallon läpi ja tällä kertaa vastustajan maalivahti ei voinut Onnin hienolle harhautukselle mitään. Kolmanteen erään lähdettiin siis kotijoukkueen johtaessa 4-2. Torjuntalukemat kahden erän jälkeen Ville Kivimäelle ja Jukka Hyllille 34 torjuntaa, ja Uplakersin kassarille 31 torjuntaa. Jukka oli ollut maalilla itse varmuus, ja ehkäpä kenttäpelaajiltakin oli tullut paremmin apuja kuin Ville Kivimäelle ensimmäisessä erässä.

Erätauolla valmentaja Mäkelä valoi uskoa joukkueeseen, ja toki totta onkin että ei kaksi maalia kolmosdivisioonassa ole kummoinenkaan johto. Kuitenkin JäHin historian tuntien pieni epäilys kalvoi ainakin omassa mielessäni, sen verran usein kolmannessa erässä vastustaja on vain ollut liian kova.

Tällä kertaa JäHi tuli kolmanteen erään äärimmäisen terävästi. Uplakersin puolustaja taisi pamauttaa kiekon JäHi-maalin tolppaan heti erän aluksi, mutta tilanteesta lähteneestä vastahyökkäyksestä JäHi tuli jo maalin päähän. Jani Heinonen syötti poikittain pitkän kuljetuksen jälkeen maalin editse, ja Onni Aalto oli paikalla napauttamassa kiekon maaliin. Jostain syystä maali merkittiin Jani Heinoselle ja ainoaksi syöttäjäksi Riku Backända, mutta vanhan viisauden mukaan nämä tilastovirheet tasoittuvat tuhannessa vuodessa. Ajassa 46.29 JäHi tuli jo tasoihin kun Jere Mäkelä iski kiekon maalin kattoon poikittaissyötöstä. En nähnyt kuka ratkaisevan syötön antoi vai oliko kyse reboundista, mutta syöttöpisteen osumaan saivat Esa Mäenpää ja Henry Vähä-Ruohola. JäHin tasoituksen jälkeenkin peli jatkui aktiivisena ja molemmat joukkueet hakivat voitto-osumaa, puolustamisen jäädessä vähemmälle huomiolle. Peliaika kului vääjäämättömästi loppuun ja näytti jo siltä että pisteet jaetaan, mutta viimeisellä minuutilla tapahtui vielä kummia. Kimmo Myllynen katkaisi Uplakersin painostusjakson JäHin puolustusalueella ja lähetti Jussi Nykäsen liikkeelle vasemmasta laidasta. Jussi kokeili rannekudilla verrattain kaukaa, minkä Uplakersin maalivahti torjui maalin yli oikeaan kulmaan. Tatu Suoniemi oli noussut puolustajan paikalta tukemaan hyökkäystä ja ehti ensimmäisenä kiekkoon. Uplakersin maalivahti oli torjunnan jälkeen hieman ulkona maalilta, ja Tatun heitto maalille kimposi maalivahdista verkon perukoille. JäHi pelasi loput 36 sekuntia pois kellosta ilman isompaa paniikkia ja nappasi näin makean vierasvoiton.

Voittaminen on aina paljon mukavampaa kuin häviäminen, mutta erityisesti mieltäni lämmitti tapa millä voitto otettiin. Tilanteessa 4-0 joukkue olisi voinut pahimmillaan luovuttaa ja taululla olisivat hyvin voineet taas komeilla kotijoukkueen murskavoittonumerot. Sen sijaan maalivahdin vaihdon jälkeen JäHi jatkoi omaa pelaamistaan eikä usko loppunut missään vaiheessa ja lopulta palkinto tuli voiton muodossa. Jukka Hyllin osuutta voitossa ei voi varmaan liikaa korostaa. 4-0 -tilanteessa ei ole varmastikaan helppoa luistella maalille, puhumattakaan nollapelistä, mutta niin vain Jukka hoiti molemmat ja siinä sivussa nollasi tukun Uplakersin erinomaisia tekopaikkoja. Ensi viikon lauantaina on vuorossa kotiavaus johon vastustaja saapuu Urjalasta, kun Sisukiekko saapuu vieraaksi.