Synkässä tappioputkessa tallustava JäHi matkusti lauantaina Ylöjärvelle Uplakers 2:n vieraaksi. Valmentaja Sami Niemenmaalla ei ollut ainakaan pelaajamateriaalista pulaa, otteluun saatiin nimittäin jalkeille neljä hyökkäysketjua ja kolme pakkiparia. Maalivahdeista pelivuorossa oli Tuomo Liukku. JäHi oli edellisessä ottelussaan Sablesia vastaan esittänyt lupaavia otteita ja kovaa taistelua, jota valmentaja Niemenmaa varmasti toivoi näkevänsä myös lauantaina Ylöjärvellä.

Valmentajan toiveista huolimatta ensimmäinen erä alkoi murheellisesti, kun kotijoukkue iski ensimmäisen maalin jo pelin toisella minuutilla. Tilanteessa kiekko pomppi Tuomon torjunnasta maalin eteen, josta Uplakers 2:n hyökkäys survoi sen sisään JäHin puolustajien estelyistä huolimatta. Takaiskumaalin jälkeen JäHillä oli ottelussa hyvä jakso, ja joukkueen ykkösketju iskikin nopeassa tahdissa kaksi maalia. 1-1 -tasoitusmaalissa Sami Niemenmaa kiersi hyökkäyspäässä maalin taustalle ja antoi takatolpalla kytänneelle Kimmo Myllyselle nappisyötön, josta Kimmo ei erehtynyt. 2-1 -johtomaali syntyi ajassa 6.50. Hieman tasoitusmaalin tapaan Sami Niemenmaa pujotteli hyökkäysalueella aikansa puijaten vastustajia, kunnes lopulta siirsi kiekon verkon perukoille. Syötön maaliin antoi Jari Viskari. Tässä vaiheessa jähiläisen elämä hymyili, ja ottelukin tuntui olevan mukavasti näpeissä. Valitettavasti Uplakers 2 ei suostunut kellahtamaan maahan ja antautumaan, vaan joukkue iski loppuerän aikana JäHin virheistä kaksi maalia. 2-2 -tasoitusmaalissa kotijoukkue oli juuri tullut täysilukuiseksi jäähyn päättymisen jälkeen erän puolivälin tienoilla, kun joukkueen hyökkääjä pelattiin läpiajoon, josta syntyi siis tasoitus. 3-2 -johtomaalissa tapahtui useampikin epäonnistuminen: Uplakers 2 pelasi kiekon JäHin päätyyn, ja kulmaväännön seurauksena JäHin maali siirtyi pois paikoiltaan. Tuomo Liukku siirsi kuitenkin maalin takaisin paikoilleen ennen kuin tuomari vihelsi pelin poikki. Osa JäHin pelaajista jäi odottamaan vihellystä, sen sijaan kotijoukkue jatkoi pelaamista ja lopulta kiekko taisi kimmota maalinedusruuhkasta oman pelaajan mailasta verkon perukoille. Kaiken kaikkiaan, ainakin omasta mielestäni, JäHi oli erässä hallitsevampi osapuoli, mutta niin vain erätauolle mentiin tappiotilanteessa 3-2.

Ottelun toinen erä oli maaliton, mutta varsinkin JäHille lähes tyrkytettiin tasoitusosumaa. Kotijoukkue otti nimittäin neljä kahdn minuutin rangaistusta alle kuuden minuutin aikana, joten vierasjoukkue pääsi pelaamaan kohtuu pitkän tovin myös kahden miehen ylivoimalla. Lauantaina kuitenkin JäHin ylivoima, kuten tällä kaudella niin usein muulloinkin, oli kovin tehotonta. Jos jotain positiivista tilanteesta täytyisi löytää, niin omissakaan ei ylivoimien aikana soinut. Modernissa jääkiekossa erikoistilanteet ovat arvossaan, joten yskivään ylivoimaan pitäisi jotain keksiä. En itse edusta taitokiekkoa, joten palaisin ylivoimassakin perusasioihin: maskimiehiä maalille, laukauksia, ja reboundit sisään. Tämäkin on kuitenkin huomattavasti paljon helpompi kirjoittaa kotisohvalta, kuin suorittaa jään tasolla, ja joka tapauksessa asia ei ole minun vaan JäHin valmennusjohdon päätettävissä.

Maalittoman toisen erän jälkeen ratkaisevaan kolmanteen erään lähdettiin siis kotijoukkueen maalin johtoasemassa. Uplakers 2 iski valitettavasti neljännen osumansa heti erän alkuun komealla rannekudilla. JäHin 4-3 -kavennuksesta vastasi useita otteluita alavartalovamman takia huilannut Artturi Koskela. Tilanteessa kiekko päätyi JäHin hyökkäyspään aloituksen jälkeen Artturin ulottuville, ja mies ampui kiekon ranteella sisään. Syötöt maaliin Jari Viskarille ja Jukka Laiholle. Uplakers 2 iski kavennusmaalin jälkeen välittömästi kaksi maalia lisää viivalaukauksilla. Onni Aalto kavensi 6-4:ään komean kuvion päätteeksi, kun Matias Jääskeläinen löysi Onnin poikittaissyötöllä 2-1 -hyökkäyksen päätteeksi, eikä Uplakers 2:n maalivahti pystynyt pysäyttämään suoraan syötöstä lähtenyttä laukausta. Tilanteen käynnistänyt Riku Backända nappasi maaliin kakkossyötön. Kavennusmaalin jälkeen peliaikaa oli vielä yli 10 minuuttia jäljellä, joten aikaa tasoituksen tekemiseen riitti. JäHi pääsi tämän jälkeen pelaamaan ylivoimaa, mutta ei kyennyt maalintekoon. Ylivoiman loppuhetkillä käytiin pieni poikapaini, josta molemmat joukkueet saivat kahden minuutin rangaistuksen. JäHin ylivoiman päättymisen jälkeen ylivoimaa tarjottiin Uplakers 2:lle, joka käytti tilanteen tylysti hyväkseen iskemällä 7-4 -osuman maalin edestä paraatipaikalta ajassa 54.26. Onni Aalto iski illan toisen osumansa ajassa 55.39 Artturi Koskelan ja Harri Pajun syötöistä tuoden JäHin taas kahden maalin päähän. Tilanteessa kotijoukkueen pelaaja sohaisi Harria arkaan paikkaan, ja ottelun tuomaristo laittoi miehen suihkuun keihästämisestä. Näin JäHi pääsi pelaamaan lopun reilut neljä minuuttia ylivoimalla. Valmentaja Niemenmaa peluutti kahta kärkiketjua ylivoimalla ottaen lopulta maalivahdinkin pois maalilta, mutta kovasta yrityksestä huolimatta kiekkoa ei Uplakers 2:n maaliin asti saatu. Näin ollen JäHin syksyn synkkä tappioputki sai jatkoa lukemin 5-7. Päätöserä oli JäHin maalivahdille Tuomo Liukulle murheellinen, seitsemästä maalia kohti suuntautuneesta laukauksesta neljä meni sisään. Tuomoa tappiosta on kuitenkin turha syyttää, JäHi oli lauantaina jäällä huolimaton ja jollain tavalla haluttoman ja voimattoman oloinen, kollektiivisesti.

JäHin murheellisen syksyn seuraava ottelu pelataan tulevana lauantaina, kun Kiekko-Karhut virroilta saapuvat Tampereelle vieraisille. Menneinä vuosina JäHi on tiukoilla hetkillä usein kääntynyt rutinoituneiden maalitykkien, kuten Juho Pohjoismäen tai Sami Järvensivun puoleen. Kumpaankaan kyseisistä herroista ei katseita voi enää kääntää, joten uusia sankareita on löydyttävä. JäHi-fanina ja joukkueen pelaajana on pakko uskoa että niitä piakkoin jostain löydetään.

Onni ja Arto
Onko Onnista ja Artosta uusiksi sankareiksi?