Tuomas Männistö pitelemätön Tikkakosken kiihkeässä illassa

Tikkakoskella elettiin lauantai-illan huumaa, kun Jähi saapui mittaamaan kotijoukkue Pelikaanien vireen. Kolmosdivisioonaotteluksi vähämaalisen pelin vei Jähi Tuomas Männistön johdolla lukemin 4-3.

Keuruun selkäsaunan jälkeen Jähillä oli kasvojenpesun paikka. Lauantaina bussi suuntasi kohti Tikkakoskea kakkosvalmentaja Joose Kreutzerin hoitaessa valmennusvastuun. Mukaan Joose oli saanut haalittua kolme hyökkäysketjua ja kaksi pakkiparia. Torjuntavuorossa oli totutusti Ville Kivimäki. Ottelu pelattiin vasta illan jo kauan sitten hämärryttyä, kun kiekko putosi Tikkakoskella jäähän tasan kello kahdeksalta. Jähille toki nämä iltapelit ovat perinteisesti sopineet hyvin, olihan meillä oma lauantain pelivuoro iltakahdeksalta yli vuosikymmenen ajan.

Ensimmäinen erä ei ehtinyt vanhentua montaa minuuttia, kun Jähi joutui alivoimalle. Kotijoukkue Pelikaanit rankaisi välittömästi aloitusvoiton jälkeen, kun viivalta lähtenyt lyöntilaukaus otti vielä maalin edessä pienen mutta ratkaisevan osuman Pelikaani-hyökkääjän mailaan ja painui yläputken kautta sisään. Jähi ei kuitenkaan tästä takaiskusta masentunut, vaan tasoitti ottelun seitsemännellä peliminuutilla. Maali merkittiin Timo Komulle, mutta totuuden nimissä on kerrottava että oikea maalintekijä oli Jähin uusin tulokas, Heikki Vaajasaari. Heikin rannevedossa oli sen verran tehoa, että kiekko meni vastustajan maalivahdin torjunnasta läpi verkon perukoille. Pian tämän jälkeen Jähi pääsi ylivoimalle, jonka juuri päätyttyä Tuomas Männistö pääsi iskemään kiekon takatolpalta sisään. Hienon esityön osumaan tekivät Heikki Vaajasaari ja Ville Kuusinen. Pari minuuttia tästä ja Jähi pääsi uudestaan ylivoimalle. Hyökkäyspään aloituksen jälkeen Pelikaanit karkasi kuitenkin 2-1 -ylivoimahyökkäykseen, josta syntyi tasoitusosuma. Tilanteessa Matti Kinnari yritti heittäytymällä katkaista poikittaissyöttöä, mutta sieltä jostain mailan alta se meni perille ja Ville Kivimäki oli suoraan syötöstä ammutun laukauksen edessä voimaton. Jähin vaihtopenkillä tunteet hieman kuohahtivat tilanteen jälkeen. On totta että näitä alivoimaosumia on tälläkin kaudella syntynyt jo aika paljon, mutta toisaalta pitäähän joukkueella joku tavaramerkki olla? Enempää osumia ei erässä syntynyt, vaikka Ville Kuusinen pääsikin kerran puhtaaseen läpiajoon. Tällä kertaa vastustajan maalivahti oli kuitenkin onnekkaampi.

Toista erää pelattiin maalittomana lähes puoliväliin asti, kunnes Pelikaanit teki johto-osuman jälleen yhdestä 2-1 -ylivoimahyökkäyksestä. Tilannetta edelsi valmentaja Joose Kreutzerin rohkea poikittaissyöttöyritys Oliver Schärerille, jonka ikävä kyllä vastustaja ennakoi ja pääsi katkaisemaan. Oliverin mukaan kiekko olisi perille tulleessaan kaivettu seuraavaksi vastustajan maalista. Sitä, olisiko näin ollut, emme saa koskaan tietää, mutta sen tiedämme että tilanteen jälkeen kiekko kaivettiin Jähin maalista. Pelikaani-hyökkääjä pääsi iskemään takatolpalta kiekon sisään Ville Kivimäen torjuttua ensimmäisen kudin patjallaan. Jähi tuli kuitenkin ylivoimamaalilla nopeasti tasoihin. Matti Kinnari ja Joose Kreutzer pelasivat kiekon Pelikaanien alivoimanelikon keskelle Jussi Nykäselle, jonka rannekuti yllätti tilanteessa valmiiksi jäihin menneen Pelikaani-veskarin. Erävoittokin oli tarjolla, kun Petri Niemi kiemurteli kiekon kanssa parhaalle vetosektorille. Petri Niemi, kiekko, ja paras vetosektori on yhdistelmä josta vastustajat näkevät painajaisia ja Jähiläiset taas kiihkeitä päiväunia. Tälläkin kertaa useampi Sami Niemenmaan säälimättömien luistelutreenien teräksisiksi hiottu pakara nousi Jähin vaihtopenkiltä, kun "Nipa" pääsi virittämään rannelaukaustaan B-pisteiden välistä. Tällä kertaa kuitenkin Jähin epäonneksi Petrin veto lepatti aika reilusti maalin yli. Näin toiselle erätauolle mentiin jännittävissä 3-3 -lukemissa.

Viimeisessä erässä oli sankarinviittaa tarjolla, ja kuten niin monesti ennenkin Jähin historiassa, siihen tarttui Tuomas Männistö. Hieman erän puolivälin jälkeen Tuomas katkaisi Pelikaanipurun siniviivalla, toi kiekon muutamalla massiivisten reisilihastensa tuottamalla voimakkaalla potkulla lähemmäs, ja lähetti vastustamattoman rannelaukauksen kohti maalia. Ville Kuusinen sai mailansa laukauksen tielle ohjaten kiekon maaliin ja siirtäen näin Jähi johtoon, kun erää oli pelaamatta noin kahdeksan minuuttia. Ottelun loppu sujui ilman suurempaa paniikkia Ville Kivimäen toimiessa viimeisenä lukkona Jähin maalilla. Näin Jähille makea voitto vaikeasta vierasluolasta ja orastava tappioputki katki ennen kuin se ehti alkaakaan.

Valmentaja Joose Kreutzer nappasi jälleen yhden voiton päävalmentaja Sami Niemenmaan poissaollessa. Joose kokosi otteluun nerokkaan ykkösketjun, Jukka Laiho - Petri Niemi - Sami Järvensivu, jonka tehtävä oli ainoastaan pimentää vastustajan vaarallinen ykkösketju. Siinä ketju onnistuikin täydellisesti auttaen Jähin osaltaan voittoon. Kahden muun ketjun oli helppo keskittyä maalintekoon ykkösketjun tehdessä pyyteetöntä puolustustyötä.

Tulevan lauantaina Jähi kohtaa kotiluolassaan Kiekko-Karhut Virroilta, ja tavoitteena on tietysti jatkaa voittavalla linjalla.