Koovee 2 päihitti niukasti Jähin

Epätyypillisesti maanantaina pelattu kauden toinen kohtaaminen lohkon kärkijoukkueen ja haastajan, Koovee 2:n ja Jähin välillä oli ennakkoasetelmiltaan selvä. Kooveen rosteri uhkui sarjatasoon nähden miltei poikkeuksellista meriittilistaa, Jähi puolestaan oli Jähi. Kova pyöritys oli tiedossa, ja yleisesti iloiseen firewagon-kiekkoon ja avoimuuteen panostava Jähi joutui lähtemään peliin oman pään kautta. Fläppitaululle piirrettiin kilpikonna, jokainen sai valita itselleen pseudonimen renesanssitaiteilijoista (lähinnä Leonardo, Donatello, Mighelangelo, Rafaello), ja hyökkääjille jouduttiin selittämään miksi heidän pitäisi osallistua puolustuspeliin, kun kentällä olisi maalivahtikin mukaanluettuna aina vähintään kolme henkilöä, joille oman maalin varjelu on jo erikseen sälyytetty.

Omat varjonsa ottelun alla toivat yllättävät vastoinkäymiset jääkiekon ulkopuolisilta osa-alueilta: Onni Aallon osallistuminen oli kielikuvallisuudesta riippuen hiuskarvan tai putkiremonttikiireiden varassa, ja alakerran herraksi ja hidalgoksi, puolustuksen isähahmoksi ja liideriksi kokoonpanoissa kaavaillun Petri Niemen osallistuminen oli pitkään epävarmaa. Onni pääsi vielä peliin, kiitos joukkutovereiden hätiintulon, mutta Nipan status vaihtui hiljalleen "tulen vähän myöhässä":stä "tulen tokaan erään":n kautta "en pääse":en kuin windows-ohjelman latauspalkilla konsanaan. Tämä jätti puolustuksen viisihenkiseksi, hyökkääjien operoidessa täydellä kolmella kentällä.

Jähi lähti koitokseen hyvällä taisteluilmeellä, mutta alusta asti myös tasoero tuli selväksi: vastustaja piti kiekkoa, luisteli kovaa, ja käänsi peliä salamannopeasti. Virheisiin ei ollut varaa, kun vaaratilanteita syntyi normaalitilanteissakin vaikka koko viisikko oli jo kurinalaisesti omilla paikoillaan miehittämässä maalintekosektoria.

Ottaen huomioon että kyseessä oli kuitenkin kolmosdivisoonakamppailu, ja kilpikonnataktiikka toteuttamassa Jähi, laukauksia sateli joka tapauksessa kohti Ville Kivimäen vartioimaa maalia, ja muutama kiekko ennen pitkää löysi tiensä maaleihin. Ottelun edetessä Jähin ote parani hiljalleen, ja keskialuetta painottanut karvauspeli onnistui jopa pari kertaa painostamaan kotijoukkueen avausvirheisiin ja pitkiin kiekkoihin.

Oman maalin varjeluyritysten ja ajoittaisten takaiskujen lomassa Jähi sai pieniä valonpilkahduksia: muutama pidempi jopa pyöritystä muistuttanut aluepeli hyökkäyspäässä, Onni Aallon ennakkoluulottomilla kiekon ylöstuonneilla hankkimat vastajoukkueen jäähyt sekä tietysti jopa maaleja! Alkukauden etupäässä puolustajana luutinut Harri Paju nostettiin kokeilemaan sentteripelaamista varovasti ykköskentän airuena, ja onnistui toisessa erässä yllättämään koovee-vahdin yllättävästä kulmasta ovelasti puolustajan mailanasetteluvirhettä hyväksikäyttäen. Jähin toisen maalin teki Riku Backända kolmannessa erässä, kun laituritoverit Mikael Ahonen ja Kimmo Myllynen saivat pelattua kiekon yllättävästi tälle kulmasta maalineteen, eikä luottosentteri erehtynyt. Paikkoja olisi ollut vielä enemmänkin: aiemmin mainitut Ahonen ja Myllynen pelattiin kolmannen erän loppupuolella kumpikin vielä läpiajoihin, joista he eivät onnistuneet. Varsinkin Myllysen läpiajoa edeltänyt pitkä lättysyöttö Henri Vähä-Ruoholalta oli näyttävyydessään sitä luokkaa, että tälle puolustuksen kiekolliselle dynamolle olisi mielellään suonut syöttöpisteen tilanteesta.

Päätössummerin soidessa peli oli lopulta 12-2. Mankelimaisuudestaan huolimatta peli jätti hyvän maun: suurin osa kenttätapahtumista päätyi Jähin tappioksi ennemmin vastustajan paremmuudesta kuin Jähiläisten helpoista virheistä. Jähi ei sortunut yhteenkään jäähyyn koko pelissä. Tämä oli jo toinen perättäinen peli Jähin fyysisille pelotteille Henri Vähä-Ruoholalle ja Jari Viskarille ilman jäähyjä: vanhan koulukunnan kasvatit toki voivat tästä huolestua, sillä nämä kaksi ovat olleet Jähin kovuuden ilmentymiä, ja heidän rauhoittumisensa saattaa kasvattaa puolestaan tähtipelaajiin kohdistuvia kiistanalaisia otteita. Ville Kivimäkikin sai maalilla mukavan kaksituntisen keskisyykeen perusteella erätauot mukaan lukien vauhtikestävyysharjoitteen kohdatessaan kaikkiaan 77 maalia kohti tullutta laukausta. Kaloreitakin paloi jättipekoniaterian verran.

Tilastoja katsellessa pelissä oli nähtävissä trendit: Kooveen eräkohtaiset maalimäärät noudattivat selkeää laskevaa 6-4-2 käyrää, laukaukset puolestaan nousevaa 21-25-31. Jähin eräkohtaiset maalit noudattivat selkeästi yhdellä erällä viivästynyttä fibonaccia. 0-1-1 sarja olisi lisäerillä muuttunut muotoon 0-1-1-2-3-5-8. Näiden perusteella vain kolmen erän mittainen jääkiekko-ottelu oli selkeästi Jähille tappioksi: trendien mukaan Koovee ei olisi enää maaleja neljännestä erästä eteenpäin tehnyt, ja Jähin maalimäärien kasvaessa edelläkuvatun sarjan mukaisesti ottelu olisi tasoitettu jo kuudennessa erässä ja päättynyt murskavoittoon seitsemännessä. Laukaisumäärät Villeä kohti olisivat saattaneet kasvaa käyrän 21-25-31-39-49-61-75 mukaisesti, mutta koska Villen sykekäyrä ei nytkään korreloinut laukaisumäärien kanssa, sillä tuskin olisi ollut merkitystä.

Niukan tappion myötä Jähi siirtyy valmistautumaan suoranaisen härkäviikon seuraaviin koitoksiin: lauantaina on vuorossa kotiottelu PK-83:sta vastaan Sentterissä 19:45, sunnuntaina vuorostaan matkustetaan Virroille Kiekko-Karhujen vieraaksi 14:30 alkavaan otteluun.