Edellisenä viikonloppuna KaVolle hävinnyt JäHi matkusti lauantaina vieraisille Mänttään, jossa oli luvassa puhdas jumbofinaali Mäntän Kiekko-Poikia vastaan. Matkalle päästiin vieläpä mukavasti bussilla, mikä oli ehkä osaltaan houkutellut paikalle Kiekko-Karhut -pelin tyyliin täyden kokoonpanon, eli 19+2 pelaajaa. Satuin törmäämään hallilla ennen lähtöä yhteen JäHin kaikkien aikojen maalintekijöistä, eli Sami Järvensivuun. Sami toivotti joukkueelle tsemppiä peliin ja muistutti, että laukaisuvalintana on aina ensisijaisesti suosittava lyöntilaukausta. Niitä Sami toki urallaan upotti useita, osan vieläpä ihan pääsarjatason maalivahtien taakse.

Samin pelit ovat ainakin toistaiseksi JäHissä pelattu, mutta se ei silti tarkoita etteikö joukkueesta löytyisi maalintekotaitoa ja -kykyä. Viime vuoden maalipörssin voittaja Onni Aalto on epäilemättä yksi heistä, mutta Onnillakin alkukausi oli sujunut kohtuullisen kuivissa merkeissä, miehen tehot kun olivat ennen illan peliä 1+0 viidessä pelissä. Osin varmasti tämänkin takia JäHin valmennusjohto oli lyönyt viisaat päänsä yhteen ja vaihtanut viime pelit kolmosketjussa Rikujen Backända ja Pulli kanssa pelanneen Onnin päikseen kakkoskentässä Esa Mäenpään ja Harri Saarisen kanssa pelanneeseen Kimmo Myllyseen. Joukkuetta lähellä oleva taho kertoi toimitukselle nähneensä JäHin valmentajien keskustelun vahvaa salausta käyttävässä sovelluksessa. Tässä keskusteluryhmässä JäHin ykköskoutsi Sami Niemenmaa, kakkoskoutsi Jere Mäkelä ja kolmoskoutsi Artturi Koskela päättävät millä taktiikalla ja kokoonpanolla kuhunkin otteluun lähdetään. Toimituksen tietojen mukaan eräs valmentajista harmitteli sitä, että Onnin maalintekopotentiaalia ei ole saatu ulosmitattua optimaalisella tavalla, ja suositteli miehen siirtämistä ylempään kenttään. Joukkuetta lähellä oleva taho ei paljastanut kenen valmentajan idea tämä oli, mutta kertoi kuitenkin sen verran että kyseessä ei ollut ykkös- tai kolmoskoutsin ajatus. No, oli idea ollut sitten kenen tahansa, niin toki joukkueen kokoonpanon vaihteleminen ja toimivien parivaljakkojen etsiminen on juuri sitä työtä mihin JäHin hallitus on valmennusjohdon palkannut.

Illan vastustaja KiePo oli tosiaan JäHin tavoin voittanut edellisistä otteluistaan vain yhden, ja häviten loput, osan melko suurinumeroisesti. Toimituksen tietojen mukaan vastassa oli pelaajia useasta eri joukkueesta, koska KiePon oma pelaajarinki oli suhteellisen suppea. Illan ottelu vaikutti siis etukäteen asetelmaltaan olevan Mäntän palkkasoturit vastaan yhtenäinen, kurinalainen, nälkäinen, ja hyvin valmennettu JäHi. Tai näin ainakin virkaatekevänä JäHin propagandapäällikkönä asian haluan esittää.

JäHi aloitti ottelun heikosti, ja oli heti ensi minuuteilla hätää kärsimässä. Ville Kivimäki JäHin maalilla esti ensimmäiset lähentelyt, mutta ajassa 4:15 hänkin joutui ensimmäisen kerran nöyrtymään kun KiePon vikkelä hyökkääjä pujotteli JäHin pelaajien välistä nokikkain Villen kanssa ja pisti kiekon pussiin. Tämän jälkeen JäHikin sai pelistä hieman otetta, ja uusittu kakkoskenttä pisti pelin tasoihin ajassa 7:15. Onni Aalto kiersi vastustajan viisikkoa aikansa kunnes päätti kokeilla onko maalivahti hereillä. KiePon veskari torjui vielä Onnin laukauksen, mutta paluukiekon iski sisään maalin edessä kärkkynyt Esa Mäenpää. JäHi joutui alivoimalle heti maalia seuranneessa vaihdossa, kun Riku Backändalle vihellettiin jäähy koukkaamisesta. Alivoima kestettiin, mutta pahaksi onneksi Riku astui kentälle juuri kun vastustajan pelaaja oli luistelemassa jäähyaition ohi. Riku otti kiekon luistimella vastaan ja vastustajan pelaaja kaatui törmätessään häneen. Tuomarit näkivät tilanteessa kuitenkin rikkeen, vedoten uuteen sääntöön, jossa vastaantulevaa pelaajaa ei saa taklata ennen kuin on yrittänyt mailalla pelata kiekkoa. Riku oli tilanteessa paikallaan ja en tiedä mitä hän olisi voinut tehdä toisin, mutta tuomaristo päättää kentällä asioista joten seurauksena oli uusi alivoima JäHille. Kaikeksi onneksi sekin kestettiin, ja tilanne jatkui näin tasanumeroissa. JäHille tuli tämän jälkeen hieman jobinpostia, kun Harri Saarisen kakkoskentän keskellä korvannut Jere Mäkelä ei pystynyt enää jatkamaan peliä. Onneksi pelaajia oli matkassa runsaasti, joten valmennusjohto heitti puolustajana aloittaneen Jani Heinosen Jeren tilalle. Hieman ennen Jeren poistumista myös Niko Kinnari oli joutunut keskeyttämään pelinsä, koska ei pysynyt mystisesti tylsyneillä luistimillaan pystyssä. Onneksi KiePolta löytyi teroituskone ja avulias huoltaja, joka höyläsi Nikon putket kuntoon erätauolla, JäHi kiittää ja kumartaa! Peliä jatkettiin toki näistä tapahtumista huolimatta, ja ajassa 17:10 KiePo sai ensimmäisen rangaistuksensa, joten JäHi pääsi kokeilemaan torstaina harjoittelemiaan ylivoimakuvioita. Ylivoimalla ei maalia syntynyt, mutta kakkosketju iski maalin juuri jäähyn päättymisen jälkeen ajassa 19:14. Jari Viskari ja Arto Manninen alustivat, ja Onni Aalto iski kiekon ranteella etukulmasta sisään. Näin ollen JäHi lähti erätauolle 1-2 -johtoasemassa. Erässä oli runsaasti torjuntoja molemmilla maalivahdeilla, Ville Kivimäki torjui 19 kertaa ja virkaveli 18.

Toisen erän alku oli JäHille vaikea, kun joukkue sai kaksi rangaistusta minuutin välein joutuen näin 5-3 -alivoimalle. KiePon ylivoimaviisikko leipoikin nopean tasoituksen ajassa 24:10, kun 5-3 -ylivoimaa oli pelattu 15 sekuntia. Ajassa 28:15 nähtiin Onni Aallolta hieno yksilösuoritus, kun hän ehti vahvalla luistelulla Riku Pullin heittämään kirikiekkoon ennen vastustajan puolustajaa ja uitti pelivälineen vastustajan maalivahdin ja puolustajan osin sääntöken vastaisista estelyistä huolimatta maaliin. Ajassa 32:31 KiePolle vihellettiin ottelun toinen jäähy, ja JäHi pääsi taas kokeilemaan ylivoimakuvioidensa tehoa. Maalia ei taaskaan syntynyt, mutta kaikki kolme ensimmäistä maalia iskenyt JäHin kakkoskenttä mätti lisää lähes heti jäähyn päättymisen jälkeen ajassa 34:37. Esa Mäenpää haki b-pisteiden väliin hiipineelle Jani Heinoselle suoraan syötöstä -laukaisupaikan, mutta Janin epäpuhdas osuma kiekkoon siirsi sen maalista katsottuna vasemmalle hakeutuneen Onni Aallon lapaan, joka täydensi hattutemppunsa ohi hölmistyneen KiePon maalivahdin. KiePo jatkoi jäähyjen ottamista, ja lopulta JäHikin onnistui ylivoimamaalin teossa ajassa 35:33, tällä kertaa kolmoskentän toimesta. Jari Viskari katkaisi vastustajan purkuyrityksen ja lähetti matalan rannelaukauksen maalille. Kiekko kimposi joko maalivahdin torjunnasta tai maalineduspelaajista Riku Backändalle, joka pääsi siirtämään sen puolityhjään maaliin, ja näin ollen JäHin jo 2-5 -johtoon. KiePo otti samassa ajassa aikalisän. Erän lopussa JäHi otti taas kaksi peräkkäistä jäähyä, joista seurasi jälleen 5-3 -ylivoima. KiePo ei enää erän lopussa kuitenkaan onnistunut kavennuksessa, mutta 5-3 -ylivoimaa jäi vielä 42 sekuntia jäljelle kolmannen erän alkuun. JäHi voitti siis erän 3-1, mutta torjuntatiloistoihin merkittiin jälleen enemmän torjuntoja Ville Kivimäelle, 20 torjuntaa kun vastustajan maalivahti pysäytti kiekon 13 kertaa. JäHi oli erässä ajoittain aikamoisessa mankelissa, ja vain Villen loisto-otteet pitivät KiePon pois tulostaululta.

JäHin oli tarkoitus kolmannessa erässä jatkaa omaa peliään ja pitää vastustaja pois pahanteosta, mutta tässä ei onnistuttu. Erän alun alivoima vielä tapettiin, mutta tämän jälkeen KiePo iski kaksi maalia vajaan kahden minuutin sisään, maalien syntyajat olivat 46:39 ja 48:22. Ensimmäisessä maalissa vastustaja karkasi puolittaiseen läpiajoon vasemmalta laidalta ja toisessa JäHin viisikko sahattiin poikki ja pinoon ja kiekko lyötiin puolityhjään maalin takatolpalta. JäHi joutui alivoimalle ajassa 50:36, ja KiePo onnistui ehkä hieman onnekkaastikin täydentämään kirinsä tasoituksella kun ylivoimaa oli pelattu 48 sekuntia. Tilanteessa vastustajan pelaajan laukaus muutti suuntaa JäHin pelaajan mailasta ja kiekko kimposi kaaressa ylänurkkaan. Edellisenä viikonloppuna KaVo oli tullut kahden maalin takaa tasoihin ja ohi, ja lauantainakin KiePo oli erittäin lähellä samaa temppua. Kotijoukkue oli saanut tasoituksesta virtaa ja uskoa, ja myllytti maalin jälkeen vaarallisesti JäHin päässä. Ville Kivimäki piti kuitenkin vastustajan nuhteessa, ja kun Niko Kinnari iski 5-6 -osuman Jani Heinosen vapautettua hänet läpiajoon komealla rypylälätyllä, tuntui JäHin koko joukkue hieman rentoutuvan. Peliä jatkettiin edelleen pääosin JäHin puolustusalueella, mutta KiePon hyökätessä voimakkaasti avautui myös vastaiskuille paikkoja. JäHin lauantaina hirmuvireessä ollut kakkoskenttä juoni 5-7 -osuman yhdestä tälläisesta ajassa 57:09, kun Esa Mäenpää lähetti Onni Aallon läpi oikealta laidalta, ja Onni uitti illan neljännen maalinsa vastustajan längistä sisään. Kotijoukkueen selkäranka alkoi tässä vaiheessa jo hieman natista, ja kenties se lopullinen niitti tuli ajassa 58:09, kun Jussi Nykänen ja Kimmo Myllynen juonivat hienon maalin. Jussi katkaisi vastustajan hyökkäykseenlähdön vastustajan siniviivan tuntumassa, ja jatkoi kiekon b-pisteen kaarella odottaneelle Kimmo Myllyselle. Kimmo katseli hetken olisiko paikka laukaukselle, mutta päättikin syöttää kiekon maalille luistelleelle Jussille, joka jatkoi sen verkon perukoille. KiePo veti maalivahdin ulos minuutti ennen loppua, mutta ei onnistunut enää lisämaalien teossa. Onni Aalto sen sijaan teki illan viidennen osumansa tyhjään maaliin viimeisellä sekunnilla Sami Niemenmaan ja Ville Talasojan toimiessa syöttäjinä. JäHille siis maukaus 5-9 -vierasvoitto. Onni Aallon tehot 5+1 olivat toki ratkaisevassa roolissa, mutta ilman Ville Kivimäen mainioita otteita ei Onninkaan pöljä päivä olisi riittänyt. Ville torjui ottelussa yhteensä 56 kertaa, KiePon maalivahti selvisi 47 torjunnalla.

On se kova
Kuuden pisteen mies

JäHi pelasi lauantaina paikoin hyvääkin kiekkoa, mutta toki joukkoon mahtui joukkkueelle ominaisia perisyntejä, eli lähinnä heikkoa oman pään puolustuspeliä ja huolimattomuutta siniviivojen tuntumassa. Mutta joukkue osoitti myös luonnetta, kun ei päästänyt rinnalle tullutta vastustajaa ohi, vaan nakutteli lopulta numerollisesti selvähkön voiton. Näitä on viime vuosina nähty valitettavan vähän, mutta onneksi lauantaina tässä onnistuttiin. Sarjasijoituksen kannalta tärkeät pelit jatkuvat tulevana lauantaina kotiottelulla Tampere Sentterissä, kun vastaan luistelee Pyry M2 Nokialta.