Keuruulla tapahtumarikas ottelu

Jälkihiki-Hockey pelasi viikonloppuna kaksi vieraspeliä. Lauantaina joukkue kärsi Tampereella tappion Hiki-Hockeylle lukemin 4-7, ja sunnuntaina Keuruulla pisteet menivät jakoon tapahtumarikkaassa ottelussa numeroin 6-6.
En ollut lauantaina fyysisesti paikalle pelissä, mutta seurasin kiekkoliiton sivuilta reaaliaikaista tulospalvelua. Havaintojeni mukaan Jähi oli ottelussa numerollisesti hyvin mukana kaksi erää, mutta kolmannessa HiHo oli ilmeisesti ainakin maalinteossa terävämpi.

Sunnuntaina matkustin muun joukkueen mukana Keuruulle. Lauantaina joukkueen valmennuksesta vastannut Sami Niemenmaa ei päässyt mukaan, joten totutusti vetovastuu oli taas kolmoskoutsi Joose Kreutzerin harteilla. Matkaan lähti mukavasti täydet kolme kenttää miehiä. Joulukuun kotipelissä Jähi otti KeuPa HT II:sta 5-2 -voiton, mutta peli oli ainakin minun muistini mukaan suht tasainen.

Ensimmäisen erän aluksi huomasin, että kolmosdivari näytti kiinnostavan Keuruulla yhtä paljon kuin Tampereella, katsomossa ei nimittäin ollut ristin sielua. Ottelun aikana sinne kyllä muutama uskalias ilmestyi. Erä oli mielestäni Jähin hallintaa, mutta silti joukkue oli erän päätteeksi 1-3 -tappiolla. Keupa HT II hyödynsi maalipaikkansa tehokkaasti, Jähin hukatessa omansa jo tutuksi tulleella varmuudella. Erän ainoa Jähi-maali syntyi yllättäen ylivoimalla komean kuvion päätteeksi, kun rookie-Vainola pelasi minulle tyhjän maalin, josta en pystynyt epäonnistumaan. Jähin luottovahdille, Ville Kivimäelle, merkittiin erässä vain 4 torjuntaa, joten aika kylmiltään mies joutui maalilla seisoskelemaan.

Toisessa erässä nahtiinkin sitten paljon maaleja ja muutama muukin mielenkiintoinen tapahtuma. Vierasjoukkueen lievän hallinnan jatkuessa syntyi erän alkuun kavennusmaali Niko Mansikan viimeistellessä Timo Komun syötöstä. Erän puolivälin tienoilla kotijoukkue sai ehkä hieman kyseenalaisesti vihelletyn jäähyn, jonka aikana Jähi tuli tasoihin ykkös-yv:n toimiessa. Sain kunnian viimeistellä tämänkin maalin tyhjiin. Maali syntyi Sami Järvensivun toimittaessa millintarkan syötön Jari Viskarille, jonka lyöntilaukaus lipui maalivahdin torjunnan läpi maaliviivalle, josta onnistuin tyrkkäämään sen sisään. Joose oli jostain syystä heittänyt minut, Samin, ja Jukka Laihon ykköskentäksi. Mies tietää ehkä jotain mitä muut eivät, mene ja tiedä. Joka tapauksessa tuloksellisesti pelin tässä vaiheessa päätös vaikutti oikeaan osuneelta. Kotijoukkue otti lisää jäähyjä, ja Jähin yleensä enemmänkin hysteerisiä naurukohtauksia kuin aitoa iloa tuottanut ylivoima teki jo johtomaalinkin. Maali syntyi 4-3 -ylivoimalla, kun Niko Mansikka pääsi pistämään Timo Komun hyvästä poikittaissyötöstä kiekon napakalla rannelaukauksella sisään. Tilanne vaikutti tässä vaiheessa Jähin kannalta erittäin hyvältä. Hallinta tuntui olevan vierasjoukkueella ja nyt se näkyi jo tulostaulullakin.

Hieman Jähin johtomaalin jälkeen nähtiinkin sitten jotain perin kummallista. KeuPa HT II pelasi alivoimalla, ja oli saanut kiekon purettua keskialueelle. Jähin puolustaja Juuso Lahtinen oli kiekollisena peruuttamassa kohti omaa puolustusaluetta. Samalla KeuPa HT II:n pelaaja pääsi jäähyaitiosta ja törmäsi Juusoon, joka ei huomannut selän takana olevaa vastustajaa. Tuomarin käsi nousi pystyyn, ja Jähin maalivahti Ville Kivimäki lähti luistelemaan kohti omaa vaihtoaitiota, koska vastustajalle oli tulossa jäähy. KeuPa HT II:n vaihtopenkki huusi yhteen ääneen ettei tuosta voi jäähyä antaa. Tuomari vihelsi pelin poikki kun kiekko oli Jähillä. Seurasi pientä kummastelua, ja sitten Juuso Lahtinen ohjattiin jäähyaitioon, syynä poikittainen maila. Seuraukset oli Jähin tapauksessa melko helppo arvata, kuppihan siinä meni nurin. Moni pelaaja huusi pää punaisena tuomarille ja vastustajan koko vaihtopenkki naureskeli tilanteen järjettömyyttä. En tiedä oliko tilanne KeuPa HT II:n jäähyn arvoinen, mutta sen tiedän että Juuso Lahtinen ei tehnyt muuta kuin piti kiekkoa ja kaatui jäähän törmäyksen voimasta. No, kuten Petri Väisänen viisaasti joskus sanoi, nämä tilanteet tasoittuvat melko varmasti tuhannessa vuodessa.

KeuPa HT II pääsi siis tilanteessa ylivoimalle, joka muuttui pian 5-3 -ylivoimaksi, kun Sami Järvensivu määrättiin jäähyaitioon. Kotijoukkue rankaisi sekä 5-3:sta, että myös sen jälkeisestä 5-4 -ylivoimasta. Erätauolle mentiinkin siis kotijoukkueen 5-4 -johdossa, joten ainakin Jähi-lasien takaa katsottuna tuomariston virhe kävi kalliiksi. Erätauolla kopissa oli paljon harmistuneita miehiä, mutta valmentaja Kreutzer loi uskoa miehistöön. Tunneälykkäänä miehenä olin aistivinani pinnan alla vielä kovaa voitonhalua. Ainakin minua vastapäätä istuneella Sami Järvensivulla oli silmissä tuttua kiiltoa, eli ilmeisesti miehellä oli vielä mielessä kaksi sarjapistettä.

Oli totuus mikä tahansa, niin kolmannessa erässä takaa-ajajana toiminut Jähi näytti kuitenkin jonkinlaista luonnetta. Juho Pohjoismäen ketju käänsi pelin nopeasti omasta päästä vastaiskuksi, jonka ketjunjohtaja itse päätti komeaan rannelaukaukseen. KeuPa HT II:n maalivahti oli voimaton, ja tilanne taas tasan 5-5. Reilu minuutti tästä ja Jähiä koeteltiin taas kovalla kädellä. KeuPa HT II:n pelaajan lyöntilaukaus siniviivan tuntumasta meni maalin yli, mutta otti kimmokkeen päätypleksistä ja pompahti takaisin maalin eteen. En tiedä oliko tilanteessa epäselvyyttä maalivahdin ja puolustajien kesken, mutta lopputuloksena kotijoukkueen pelaaja pääsi helposti siirtämään kiekon maaliin. Jähi oli taas takaa-ajaja. Hetki tästä ja Markus Ojanen joutui rikkomaan KeuPa HT II:n pelaajaa, ja hetken arpomisen jälkeen tuomari risti kätensä rangaistuslaukauksen merkiksi. Maalia rangaistuslaukauksesta ei kuitenkaan syntynyt, ja pelikellossa oli vielä jäljellä yli 10 minuuttia. Jähi jatkoi sinnikästä takaa-ajoa joka lopulta palkittiin muutama minuutti ennen loppua, kun huiman maalivireen viime peleissä löytänyt Juuso Lahtinen nousi hyökkäyksen tueksi ja viimeisteli varmasti loppunumerot 6-6:een.

Tasapelistä huolimatta ottelusta jäi ainakin omaan suuhuni hieman karvas jälkimaku. Enemmänkin oli tarjolla, mutta heikohko viimeistely ja kenties osin hieman omituinen tuomio toisessa saattoi viedä meiltä pisteen. Mennyt on kuitenkin mennyttä, ja kiekkopelejä tulee aina uusia. Jähillä on edessä vapaa viikonloppu, jonka jälkeen taas tuplapeli. Lauantaina 14.2. vastassa Tampere Sentterissä on Urho, ja sunnuntaina Jähi matkustaa Lahteen Panthersin vieraaksi. Sitten onkin aika keskittyä kauden herkkupalaan, eli Talviklassikkoon, joka pelataan Koulukadulla helmikuun viimeisenä päivänä.
 
- Juse #10