Jähi takoi taululle hämäläislukemat

Joulutauko on ohi ja Jähi aloitti vuoden 2016 pelit bussireissulla Jämsään, jossa vastaan asettui Jämsänkosken Ilves. Kotijoukkue pysyi ensimmäisen erän hyvin Jähin kyydissä, mutta toisessa erässä Jähi onnistui laittamaan isompaa vaihdetta silmään ja ratkaisi ottelun.

Jähin päävalmentaja Sami Niemenmaa on ollut kadoksissa jo lähes kuukauden, eikä lehdistölle asiaa ole juuri selitetty. Samin poissaollessa valmentajavastuuta kantoi tuttuun tapaan Joose Kreutzer. Joose sai kasaan kolme hyvin roolitettua ketjua. Kolmosketjun sentteriksi omalle paikalleen palasi syksyn komeetta Matias Jääskeläinen, laidoillaan tuttuun tapaan juonikkaat Ville Kuusinen ja Jarno Laitinen. Saamieni tietojen mukaan tämä kolmikko hankittiin Jähiin yhtä ja ainoaa tarkoitusta varten, eli ratkomaan pelejä. Kuten monesti aiemminkin tällä kaudella, dynaaminen kolmikko vastasi huutoon erinomaisesti hiljentäen kriitikot.

Ensimmäinen erä oli vielä numerollisesti tasainen Jähin viedessä sen maalein 2-1. Maaleista vastasivat Joose Kreutzer ja Timo Komu. Erä tuntui etenevän melko hyvin Jähin hallinnassa, mutta Ilves karkasi muutamaan kertaan vaarallisiin vastahyökkäyksiin joista yhdestä syntyi myös kotijoukkueen erän ainoa maali. Jähin maalilla luottovahti Ville Kivimäki torjui monta kertaa mainiosti, ja näin ollen erätauolle mentiin Jähin johdossa.

Toisen erän alkuun Jähi meni ylivoimamaalilla 3-1 -johtoon, kun Matias Jääskeläinen pääsi siirtämään kiekon tyhjään maaliin näyttävän pyörityksen päätteeksi. Erän viimeisellä kymmenminuuttisella Jähi mätti vielä kuusi osumaa lisää. Maalintekijöinä toimivat Jääskeläinen, Jarno Laitinen kahdesti, Ville Kuusinen, Tuomas Männistö ja Oliver Schärer. Kaikki osumat olivat luonnollisesti kauniita, mutta varsinkin kolmosketju Kuusinen-Jääskeläinen-Laitinen-Matti Kinnari-Tuomas Pärssinen dominoi tapahtumia hämmästyttävällä tavalla. Kotijoukkueella ei ollut varmaankaan paras päivänsä, mutta totuuden nimissä Ilveksen pelaajat olivat totaalisessa mankelissa. Kiekko liikkui kuin kissan ajatus, ja yleensä se lyötiin sisään tyhjältä takatolpalta. Kunnioittamani kiekkomies ja taitoniekka Tuomas Männistökin yltyi kehumaan ketjun peliä. "Tästä ilosta voisi jopa jotain maksaakin". Henkilökohtaisesti teki jopa vähän pahaa katsella kenttätapahtumia, koska olen itse ollut todella usein samassa pujottelukepin roolissa mitä kentällä pyörivät Ilveksen pelaajat esittivät. Toisen erän lopuksi siis numerot Jähille 9-1.

Erätauolla Jähin kopissa kuunneltiin jostain syystä kotimaista iskelmämusiikkia, ja olisiko johtunut siitä vai jostain muusta, mutta Ilves pääsi tekemään toisen maalinsa kolmannen erän ensimmäisessä vaihdossa. Jähikin teki kaksi maalia lisää, kun Matias Jääskeläinen viimeisteli hattutemppunsa ja Petri Niemi tulitti kauden avausosumansa komealla lyöntilaukauksella. En tiedä mitä Petri teki joululomalla, mutta maaliin johtanut laukaus lähti kuin ensimmäisen Persianlahden sodan aikainen SCUD-ohjus. Vastustajan maalivahti kauhoi tyhjää ja Petrin kädet nousivat kohti kattoa. Jämsän kuningas oli tehnyt paluun. Petrin urotyöt eivät jääneet tähän, sillä hän esitti erässä vielä erittäin komean lonkkataklauksen. Vastustajan vaihtoaitiokin oli tapauksesta innoissaan: "Kaveri heitti voltin!". Jähiläiset toki ovat noita "Nipalta" tottuneet näkemään vuosien varrella. Ilves kaunisteli loppulukemat 3-11:een komealla ilmaveivillä. En muista että olisin omalla urallani aiemmin paikan päällä todistanut moista. Jähin vaihtopenkki ja kentällä olleet pelaajat antoivat vastustajalle ansaitut aplodit komeasta suorituksesta.

Matias Jääskeläinen kahmi pelissä taas kovat tehot 3+1 ja johtaa Jähin pistepörssiä. Matias on mielenkiintoinen pelaajatyyppi. Kaverista ei välttämättä heti päällepäin näe millainen peto mies on kaukalossa. Kuten muinaisten taistelulajien mestarien kohdalla, ulkonäkö pettää tässäkin. Vastustajan huomatessa virheensä on jo liian myöhäistä. Taistelulajin mestarin tapauksessa olet unten mailla ja Matiaksen tapauksessa löttä on pussissa.

ancient_martial_arts_master.jpg
Muinainen taistelulajien mestari

Jähillä on seuraavaksi vuorossa kotiottelu KaVoa vastaan, joka pelataan poikkeuksellisesti Tesomalla lauantaina 23.1.