Jähi puolustajien hirmupommeilla voittokantaan

Jähi onnistui vihdoin lauantaina kotiluolassaan katkaisemaan viiden ottelun mittaiseksi venyneen tappioputkensa Heinolan Tinatuoppien kustannuksella. Jähin viivapyssyjen herättyä horteesta maaleja mätettiinkin oikein kunnolla, yhteensä 16 osumaa.

Jähin tappioputki oli tosiaan venynyt jo viiden ottelun mittaiseksi, ja kaupungilla liikkuneiden tarinoiden mukaan valmennusjohdon asema oli vaakalaudalla. Tällä kaudella päävastuun valmennuksesta kantanut Sami Niemenmaa oli estynyt, joten ottelusuunnitelmasta ja peluutuksesta vastasi kolmoskoutsi Joose Kreutzer. Joosen käytössä ollut pelaajamateriaali ei ollut paras mahdollinen, poissaolijoiden lista oli melkoisen nimekäs. Valmennusjohto oli ehkä Heinolan reissusta viisastuneena rakentanut ketjut hieman tasapainoisemmin. Jokaisesta vitjasta löytyi nyt ainakin paperilla jonkinlaista toivoa maalin syntymisestä. Joukkueen peräpää sai lisäksi kaivattua erikoisosaamista, kun Petri Niemi palasi pitkältä sapatilta takaisin pelihommiin.

Ensimmäinen erä oli pitkälti Tinatuoppien hallintaa. Vierailijat hallitsivat ja liikuttivat kiekkoa viisaasti, Jähillä sen sijaan oli suuria vaikeuksia saada minkäänlaista järkevää hyökkäystä aikaiseksi. Erässä syntyi kuitenkin vain yksi maali, sekin rangaistuslaukauksesta. Tinatuoppien hyökkääjä karkasi Jähin hyökkäyssinisellä tapahtuneen kiekonriiston jälkeen puolittaiseen läpiajoon, ja joukkueen vanhimpana ja hitaimpana olin pakotettu rikkomaan. Suoritukseni oli kuitenkin totutun heikko, vastustaja pääsi estelyistäni huolimatta yrittämään vapaasti maalintekoa, ja siinä epäonnistuttuaan sai uuden yrityksen rangaistuslaukauksen muodossa, josta ei enää erehtynyt. Erätauolle mentiin siis Tinatuoppien 1-0 -johtoasemassa.

Erätauolla toimitsijan hommia hoitanut Topi Westerholm kävi kopissa antamassa neuvoja. Joukkue kuunteli kokenutta pelimiestä hiljaisuuden vallitessa, nyökytellen ja mumisten sopivissa kohdissa hyväksyntänsä Jähi-legendan puheille. Myös valmentaja Kreutzer oli äänessä luoden uskoa joukkueeseen. Se oli kuitenkin heti toisen erän alussa koetuksella, kun Tinatuopit meni ylivoimamaalilla 2-0 -johtoon. Vastustajan maalista ei ehtinyt kuitenkaan kulua vielä minuuttiakaan, kun Matti Kinnari toi Jähin peliin mukaan siniviivalta lähteneellä vastustamattoman kovalla lyöntilaukauksella. Vedon kovuudesta kertoo jotain se, että maali merkattiin Matin pakkikaveri Juuso Lahtiselle. Jopa vastustaja ylisti laukauksen kovuutta ja laatua. En tiedä miten muinainen sapelihammastiikeri metsästi, mutta uskoisin että siinä suorituksessa oli samaa sulokkuutta ja räjähtävää voimaa kuin Matin laukauksessa. Jähi sai tästä lisää virtaa, eikä aikaakaan kun jatkoa seurasi. Tällä kertaa Matti viritti hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen rannelaukauksensa, ja sinne upposi. Peli oli tasan ja kaikki oli jälleen mahdollista. Erän lopussa molemmat maalasivat vielä kerran. Jähin maalin iski todella komean syöttöketjun päätteeksi tasavajaalla superrookie Valtteri Vainio. Erässä vihellettiin peräti kahdeksan kahden minuutin rangaistusta, joten tasakentällisin ei juuri pelattu.

Kahden erän jälkeen numerot olivat siis tasan, mikä oli melko paljon parempi tilanne kuin tällä kaudella yleensä. Silti Jähin tapauksessa tuskin kukaan tiesi mitä kolmas erä toisi tullessaan. Tällä kertaa vuorossa olikin sitten aikamoista ilotulitusta. Jähi mätti kahdeksan maalia, ja vastustaja Tinatuopitkin kaksi. Peli oli erän puolivälissä vielä tasan 5-5, kun Jähin hyökkäysorientoitunut puolustaja Juuso Lahtinen päätti ratkaista pelin. Juuso takoi 10 minuuttiin hattutempun, saaden tulitukea myös muulta joukkueelta. Rookie-Tuomola muun muassa pöllytti kiekon ylös nahkaan, ja otti vielä pienet painitkin loppusummerin soidessa. Tinatuopeilta saattoi hieman into ja kuntokin loppua, mikä ehkä osaltaan aiheutti noinkin suurinumeroiset loppulukemat. Silti en mitään ottaisi kotijoukkueelta pois, ryhdikäs ja sopivasti kiimainen kolmas erä. Jähin voittonumerot kirjattiin siis lopulta 11-5.

Kaikenkaikkiaan kiekkoilta oli Jähin vihreiden lasien takaa katsottuna positiivinen kokemus. Joukkueen peli nyt ei vieläkään varmasti mitään kovin kaunista ollut, mutta tällä kertaa ainakin saatiin maaleja aikaiseksi. Joose Kreutzerin valmentajaurakin on saanut mukavan alun, voittoja tuntuu tulevan solkenaan. Voi olla että joku päivä kaveri saa Turkulaiseen tyyliin itselleen kultaisen takin, mene ja tiedä. Jähin pelit jatkuvat tulevana viikonloppuna kahdella vierasottelulla. Lauantaina vastassa on Tampere Sentterissä Hiki-Hockey, sunnuntaina joukkue matkaa Keuruulle ottamaan mittaa KeuPa HT II:sta.