JäHillä oli kotipelissään lauantaina Nokian Sablesia vastaan kasvojenpesun paikka murheellisen Lahden vierailun jälkeen. Totuttuun tyyliin kotipeli oli houkutellut paikalle taas enemmän pelaajia, joten Ville Kuusisella oli ketjuja laatiessaan enemmän vaihtoehtoja mitä Lahdessa. Muutaman viime hetken poisjäännin myötä Ville päätti jakaa saatavilla olleet 16 pelaajaa 11 hyökkääjäksi, ja viideksi pakiksi. Maalinsuulle valmennusjohto luistelutti Tuomas Kantolan.

Ensimmäisessä erässä JäHi oli aika lailla alakynnessä, mistä osittain kertovat erän torjuntatilastot: JäHin Tuomas Takala torjui 15 kertaa, kun virkaveli toisessa päässä selvisi 7 torjunnalla. Maalinteon aloitti kuitenkin JäHi ottelun seitsemännellä minuutilla, ja se olikin komea osuma. JäHin puolustaja (jonka nimeä en nyt satu muistamaan) pelasi kiekon omalla alueella poikittain siniviivan tienoilla päivystäneelle Heikki Vaajasaarelle. Heikki pelasi kiekon nopealla ja melkoisen nerokkaalla syötöllä täydessä vauhdissa keskialueella viilettäneelle Sami Niemenmaalle, joka karkasi 2-1 -ylivoimahyökkäykseen Ville Kuusisen kanssa. Sami pelasi tilanteessa oikea-aikaisen syötön Villelle, joka napautti kiekon taidokkaasti maalin kattoon. Tilanteessa oli pitkä ketju onnistuneita suorituksia, jopa niin pitkä, että JäHin tapauksessa siinä luultavasti pelattiin jo todennäköisyyksiä vastaan. Tämän varmistamiseksi vaadittaisiin kuitenkin tilastotieteiden osaajaa, joten minä en sitä pysty tekemään. Sables oli painanut päälle ennen JäHin johto-osumaa, ja sama tahti jatkui sen jälkeenkin. Juuri ennen erän puoliväliä vierasjoukkue iskikin tasoituksen, kun aloitusvoiton jälkeen viivasta lähtenyt kuti muutti epäonnekkaasti suuntaa JäHin puolustajan mailasta, ja painui maalin takanurkkaan. JäHin ahdinko syveni erän lopulla, kun profiilipuolustajat Henry Vähä-Ruohola ja Oliver Schärer passitettiin jäähylle reilun minuutin välein. Sables pääsi näin ollen pyörittämään 5-3 -ylivoimaa lähes minuutin ajan. Outoa kyllä, 5-3 -ylivoiman aikana JäHi oli lähempänä maalintekoa, kun nelosketjun ahneet hyökkääjät, Harri Saarinen ja Kimmo Myllynen, syöksyivät 2-0 -ylivoimahyökkäykseen. Tilanteessa kiekkoa kuljettanut Harri teki aivan oikein oman ratkaisunsa, jonka kuitenkin Sablesin maalivahti onnistui torjumaan. Sables käänsi tilanteen nopeasti toiseen päähän 4-1 -ylivoimahyökkäykseksi, mutta sen tilanteen taas hoiti totuttuun tyyliin JäHin maalivahti Tuomas Kantola. JäHi selvisi 5-3 -alivoimatilanteesta ilman takaiskuja, mutta Sables onnistui tekemään ylivoimalla 2-1 -johto-osuman erän viimeisellä minuutilla. Näissä numeroissa mentiin myös erätauolle.

Viikko sitten lauantaina Lahdessa JäHin turma oli toinen erä, jonka Panthers vei nimiinsä lukemin 6-1. Sama tahti jatkui myös Sablesia vastaan, vierasjoukkue nimittäin voitti toisen erän maalein 4-1. Erä oli siinä mielessä erikoinen, että mielestäni pelitapahtumien suhteen ottelu oli tasaisempi kuin ensimmäisessä erässä, ja JäHillä oli iso nippu erittäin hyviä maalipaikkoja, tehottomuus vain vaivasi. Saman vian ei voi sanoa vaivanneen Sablesia, joka iski erän kaikki maalinsa reiluun kolmeen minuuttiin erän viimeisen viiden minuutin aikana. Kolme maaleista joukkue teki tasakentällisin, ja yhden rangaistuslaukauksesta. JäHin ainokainen syntyi erän viimeisellä minuutilla ylivoimalla, kun Oliver Schärer survoi irtokiekon maaliin Sami Niemenmaan ja Ville Kuusisen toimiessa syöttäjinä. Kaiken kaikkiaan murheellinen erä, ja muutama JäHin pelaaja otti tilanteen aika raskaasti. Viime viikolla selittelin Lahdessa tapahtunutta romahdusta, ja joudun taas selityspuuhiin. Mielestäni Sablesin viimeistely oli taidokasta ja tappavan tehokasta, ja JäHin koko viisikon puolustuspeli totutun lepsua. Olen pelannut JäHissä kohta viisitoista vuotta, ja sitä ennen pelasin kuusi kautta Hiki-Hockeyssa. Näitä vuosia yhdistävät monet asiat: hienot pelimiehet, taitokiekko, runsaslukuiset voitot, runsaslukuiset tappiot, hauskat ja usein sekavat saunaillat, sekä pääsääntöisesti lepsu puolustuspelaaminen. En tiedä mikä muiden kanssani noina vuosina pelanneiden pelimiesten selitys on, mutta omalta kohdaltani voin sanoa, ettei junioriaikoinani ulkojäillä pelattuina vuosinakaan juuri puolustettu, surullista mutta totta.

JäHi teki tuloksellisesti kolmanteen erään täydellisen kasvojenpesun, kun se pisti pelin lopulta jännittäväksi iskien kolme kavennusosumaa. Ensimmäinen näistä syntyi jo erän toisella minuutilla, kun hukatun 3-1 -hyökkäyksen jälkeen kiekko päätyi jotenkin maaliin Juho Pohjoismäen tekemänä. Maalisyötöt merkittiin Matias Jääskeläiselle ja Sami Niemenmaalle. En nähnyt maalia, kun jäin päivittelemään vaihtopenkillä maalia edeltänyttä 3-1 -hyökkäystä. Tilanteessa Juho Pohjoismäki yritti semi-eksoottista pyörähdyssyöttöä, mutta antoi kiekon suoraan ainoalle tilannetta puolustaneelle Sablesin pelaajalle. No, Juhoa voi tuskin liikaa haukkua, koska kiekko lopulta päätyi maaliin. Hieman ennen erän puoliväliä JäHi tuli jo kahden maalin päähän, kun Tuomas Pärssinen taiteili ylivoimaosuman melkoisten kimmokkeiden avittamana, syöttäjinä tässäkin maalissa Ville Kuusinen ja Sami Niemenmaa. Sables protestoi maalia voimakkaasti potkumaalina, mutta ottelun tuomaristo oli eri mieltä. Olin tilanteessa vaihtopenkillä jo varma että Tuomas laukoo, mutta vielä sieltä löytyi juonikas syöttö, joka meni maaliin lopulta ehkä vähän onnekkaastikin. Tuomas on pelaaja jonka liikkeitä on lähes yhtä vaikea lukea kuin Mika Waltarin tiiliskiviromaaneita. Lähes aina kun uskon Tuomaksen laukovan, sieltä tuleekin syöttö, ja toisin päin. Tämä voi olla osasyy siihen miksi kaverilla on vyöllään nuorisomaaotteluita, ja miksi miehen pistekeskiarvo näissä otteluissa alkaa kakkosella. Kahden maalin takaa-ajoasemassa JäHillä oli tilanteita tehdä lisäosumia, mutta vierasjoukkueen maalivahti ei suostunut antautumaan. Näytti jo vahvasti siltä, ettei JäHi enää tee lisäosumia, mutta Juho Pohjoismäki oli eri mieltä. Matti Kinnari ja Matias Jääskeläinen pelasivat Juhon vauhtiin oikealle laidalle, josta mies punnersi itsensä väkivahvasti maalille ja pisti kiekon rysään. Pelikelloon jäi aikaa vielä 14 sekuntia, ja JäHin valmentaja Ville Kuusinen otti aikalisän ja maalivahdin pois. Aikalisällä juonittu kuvio lähestulkoon toimi, kun Sami Niemenmaa punnersi aloitusvoiton ja Ville itse heitti kiekon Sablesin maalivahdille, joka yritti joko laukoa kiekon tyhjään maaliin, tai vaihtoehtoisesti purkaa sen keskialueelle. Tuomas Pärssinen oli lähellä katkaista maalivahdin laukoman kiekon, mutta lopulta se valui keskialueelle, ja sekunnit kuluivat pelikellosta loppuun. Sablesille siis kauden kolmas voitto JäHistä, tällä kertaa lukemin 5-6. Liitän tähän loppuun lyhyen videopätkän ottelusta, jossa nähdään mm. Matias Jääskeläisen taituruutta, jota on erittäin vaikea kiistää.

Hyvästä kolmannesta erästä huolimatta JäHille siis toinen tappio putkeen. Joukkue ei pidä häviämisestä, kuten ei varmaan yksikään joukkue maailmassa, joten JäHi lähtee lauantaina Parkanon vierasreissulle PK-83:a vastaan voitto mielessään.