Kissaa ja hiirtä Sentterissä

JäHin kauden ensimmäinen peli pelattiin tutuissa olosuhteissa Sentterin kiekkopyhätössä lauantaina. Jotain kummallista on tapahtunut kesän aikana Sentterin toimistossa, koska kotipelimme pelataan nykyään lauantaisin parhaaseen mahdolliseen aikaan klo 18.45 ja ennen pelejä on myös alkulämmöt jäällä. Oliko syynä nämä uudet muutokset, oliko kaikilla kauden ensimmäiseen peliin valmistautuminen mennyt ylilatauksen puolelle vai mistä johtui kaukalossa nähty Hawaji-kiekko?

Kokoonpanoon oli saatu jalkeille kunnioitettavat 16 pelaajaa ja maalivahti. JäHin treeneissä harjoitellut kuviot loistivat poissaolollaan sekä kiekolliset ratkaisut olivat hiukan hakusessa. Kovalla prosentilla onnistunut viimeistely ja maalivahtipeli ratkaisi ottelun kotijoukkueelle. Heti kauden alkuun saatiin tärkeä ja helpottava voitto sekä monelle pelaajalle onnistumisia.

Heti aloituksesta alkoi selkeä JäHin hallinta ja kiekkoa ei luovutettu vastustajalle, jalat kävivät kiekko liikkui ja tilanteita luotiin Pyryn maalille. Kauaa ei tarvinnut odottaa ensimmäistä maalia, ajassa 01:09 Ville Välimäki iski Kinnarin esityöstä tulisella ranteella Pyryn kassarin puikoista pelivälineen verkkoon. Uutta kenttää uuniin ja taululla kello näytti 01:45 kun Pohjoismäki pääsi namuttelemaan koutsin passista tyhjään rysään lukemiksi 2-0. Sitten tapahtui jotain tuliko joukkueelle hyvänolon tunne puseroon vai mistä johtui se että päästettiin Pyry mukaan otteluun ja mentiin mukaan kaverin vauhtiin. Kauaa sitä ei tarvinnut katsella kuin omassa päässä kolisi. Pitkän painostuksen jälkeen Pyry avasi maalitilinsä onnenkantamoisella. Kiekkoo toimitettiin vaan maalille ja puolustajan jalasta suunnanmuutos ja kiekko maalissa.

Avausmaalista Nokialaiset saivat aivan uuden draivin päälle ja JäHi oli omassa päässä hätää kärsimässä aktiivisen karvauksen ja paineen alla, mutta maalissa Kivimäki piti lukemat JäHille suotuisina. Ykköskenttä Kreutzer, Komu, Männistö sai myös pistetilinsä auki YV:n jälkimainingeissa ajassa 10:45 Kreutzer sai pistää kiekon tyhjään maaliin josta kiitosta tulee jakaa parivaljakolle Komu ja Männistö. Nokian puolustus ja molari kahville, kiekko tolpalla päivystäneelle Jooselle 3-1!

Pitäähän sitä antaa kaverillekkin mahdollisuus koittaa ylivoimaa kun Tuomola saa kevyesti estämisestä boxin ja sitä mahdollisuutta Pyryn kokenut miehistö ei jätä käyttämättä vain 20 sekuntia YV:tä ja kiekko hakattu ripareista JäHi maaliin 3-2. Erän loppuun vielä pari jäähyä. Ensin Tuomola penkille huitomisesta ja av:lla pelatessa ruukie Ahokas sai ensimmäisen tilastomerkinnän JäHi:n paidassa. Kiekko katsomoon ja penalti. Liekö syynä ollut repaleinen eristysnauha? Tauolle mentiin lukemissa 3-2. Kopissa valmentaja Niemenmaa koitti herätellä joukkuetta pelaamaan omaa peliään ja nostamaan vauhti omalle tasolleen.

Toiseen erään lähdettiin kahden miehen alivoimalla. Pelin painopiste heti JäHi:n päähän ja mylly pyöriin. Tuhannen taalan paikka Pyrylle viiksien väliin ja siitä liikkuvat taakse kiekko Kivimäen maskiin, kaulapleksi palasiksi ja pyöritys jatkui JäHin päässä. Nyt vuorostaan oli Pyryn vuoro käyttää hyväkseen ylivoimasta päälle jäänyt pyöritys. Röyhkeä maalille ajo, laukaus, omille ripareille, kiekko haltuun ja hallittu siirto sivulle ja tasoitusmaali näki päivänvalon. Erän ensimmäisestä hallitusta hyökkäyksestä ja siitä seuranneesta pyörityksestä Pyryn päähän saatiin kiekko maaliin. Mannisen antaessa viivalla kaikkensa ja hiukan enemmänkin, tulinen lämäri ja längistä sisään 4-3. Sen jälkeen Arto keskittyi enemmän syöttelyyn. Kauden tavoite maalimäärä saavutettu ja pitäähän pelivälinettä hiukan säästellä.

Pyry loi jatkuvasti painetta JäHi:n päähän ja ylivoimahyökkäyksiltä ei vältytty. Yhdestä näistä hyökkäyksistä Niemenmaan jalka ei riittänyt puolustus suuntaan ja boxi kutsui virvelöinnistä. Tosin jäähy oli ehkä hiukan tarpeeton koska, ruukie Ahokas hoiti ammattimiehen ottein tilanteen ja katkaisi poikittaissyötön hallitusti vatsalihaksellaan. Alivoimaa pitää selvästi harjoitella vielä ja hiukan lisää röyhkeyttä oman maalin eteen. Nokian pojat voittivat kaikki kaksinkamppailut maalin edessä ja sehän näkyi tulostaululla. Kolmannet riparit sisään ja peli oli jälleen kerran tasan.

Aina jossain vaiheessa joukkueen PJ astuu esiin ja ottaa vähän isompaa roolia. Siniviivalla taitoluistelusta tuttua ristiaskellusta suuntaan jos toiseenkin ja löytyi sopiva rako kiekolle maalia kohden. Puumailoista luopunut Viskari yllättyi ehkä hiukan itsekin laukauksestaan ja nosti kädet pystyyn jo valmiiksi Komun vielä tehdessä maskia maalilla ja kiekko yläpeltiin 5-4!! Johtoasemasta ehdittiin nauttimaan huimat 22 sekuntia ja siirretyn rangaistuksen aikana Pyry jo tasoitti lukemiksi 5-5 jälleen kerran maalin edestä naputeltiin riparit sisään ajassa 36:39. Erän loppuun vielä otettiin jäähy mitä Pyry ei pystynyt käyttämään hyväkseen. Vaarallista mylläkkää JäHi maalilla, mutta puolustus ja Kivimäki pitivät lukemat tasatilanteessa erän loppuun asti.

Kolmanteen erään haettiin tekemisen meininkiä kopissa muutamalla kovalla biisivalinnalla. Olikohan vaikutusta kun kopista lähtiessä Pohjoismäki totesi että se on parin kihautuksen paikka nyt! Ja Juho lähti itseluottamusta puhkuen kentälle ja heti ensimmäisessä vaihdossaan ketjukaverit Kuusinen Niemenmaa passailivat pelivälineen Juholle joka otti luulot pois molarilta ja puolet lupauksesta lunastettu ajassa 41:48 6-5. Tästä Pyry sisuuntui ja teki minuutin kuluttua todellisen tahtomaalin. Riparit sisään yläpesään tyylikkäästi, vaikka Männistö roikkui täydellä painollaan Pyryn pelaajan reppuselässä.

Pelin hallinta siirtyi tässä vaiheessa hiukan enemmän kotijoukkueelle ja saatiin luotua hyviä paikkoja hyökkäyspäässä sekä aiheutettua pari ylivoimatilannetta. Mutta tehoton ylivoimapeli vaivasi edelleen JäHiä. Pyöritystä saatiin hyvin aikaiseksi mutta todellisia maalipaikkoja ei meinannut oikein tulla. Erässä nähtiin myös ehkä yksi tyylikkäimmistä taklauksista kun ruukie Henri ”Kasparaitis” Ahokas ajoi tyylikkään taklauksen ja Pyryn isoin kaveri keräili kamojaan hetken aikaa jään pinnassa miettien mikä sieltä tuli.

Ajassa 49:12 Vainio päätti että nyt laitetaan kiekko sisään. Ruukie Jääskeläinen tarjoili kiekon täydessä vauhdissa olevalle Vainiolle ja muutaman tyylikkään harhautuksen jälkeen nokikkain kassarin kanssa, vettä korvasta kiekko sisään puikoista ja Torni hotellin kokoinen apina tippui Valtterin selästä 7-6. Tästä johtoasemasta ei enää luovuttu. Todettiin että nyt puolustetaan kunnolla eikä tarjoilla enää kavereille tontteja maalin edessä. Selvästi sisuuntuneena JäHi sai hankittua vielä ylivoiman. Tarkkaakin tarkempi puolustaminen aiheutti meidän ylivoimalla Pyrylle 3-1 hyökkäyksen jonka Kivimäki hoiti maalilla kovalla itsevarmuudella ja heti perään 2-1 tilanne omassa päässä, luotto ilmeisen kova joukkueella Villeen.

Johtoasema säilyi kuin säilyikin kahden vielä. Ajassa 59:24 Pohjoismäki lunasti loput lupauksestaan ja teki toisen maalin Kuusisen esityöstä 8-6. Pyry lähti vielä vimmatusti hakemaan tasoitusta ilman maalivahtia ja lähelle pääsivätkin, kello pysähtyi taululla aikaan 59:49 kun jalkapallosta tutumpi kierteinen yläkulmaan suuntautunut laukaus yllätti Kivimäen. Enempää mahdollisuuksia ei JäHi enää antanut Pyrylle ja pisteet jäivät JäHille.

Maalit

01:09 JäHi 1-0 Välimäki Ville (Kinnari Matti)

01:45 JäHi 2-0 Pohjoismäki Juho (Niemenmaa Sami)

03:51 Pyry M2 2-1 Katajamäki Juha (Mäkelä Ville)

10:45 JäHi 3-1 Kreutzer Joose (Komu Timo, Männistö Tuomas)

17:25 Pyry M2 YV 3-2 Vesa Janne (Lehtonen Marko, Salonen Ville)

21:41 Pyry M2 3-3 Katajamäki Vesa-Matti (Mäkelä Ville)

26:10 JäHi 4-3 Manninen Arto (Kreutzer Joose)

29:47 Pyry M2 YV 4-4 Karhusaari Mikko (Antila Tero, Antila Tommi)

36:16 JäHi 5-4 Viskari Jari (Kreutzer Joose, Männistö Tuomas)

36:39 Pyry M2 SR 5-5 Antila Tommi (Lehtonen Jussi, Karhusaari Mikko)

41:48 JäHi 6-5 Pohjoismäki Juho (Kuusinen Ville, Niemenmaa Sami)

42:51 Pyry M2 6-6 Antila Tero (Kalliomäki Sakari)

49:12 JäHi 7-6 Vainio Valtteri (Jääskeläinen Matias)

59:24 JäHi 8-6 Pohjoismäki Juho (Kuusinen Ville)

59:49 Pyry M2 8-7 Vesa Janne (Paavola Harri)

Torjunnat

JäHi Kivimäki 16+16+9=41

Pyry M2 Viljanen 6+9+10=25

Tähdet

*** Pohjoismäki Juho

** Kreutzer Joose

* Ahokas Henri

Ensimmäisen pelin jännitys oli selvästi havaittavissa, mutta heikommallakin pelillä saatiin täysi pistepotti. Ensi lauantaina JäHi matkustaa Parkanoon PK83:n vieraaksi. Parkano tunnetaan hankalana paikkana pelata vierasjoukkueelle, mutta luottavaisin mielin lähdetään haastamaan Parkanolaisia.