Otteluraportti Jähi - Nopy 2

Jähi kohtasi kauden 2016-2017 kotiavauksessaan lauantaina Nokian Pyry 2:n Kaukajärven sentterissä. Jännittävien vaiheiden jälkeen vierailijat veivät täyden pistepotin lukemin 5-6.

Jähin voitokkaan Parkanon vierailun jälkeen oli vuorossa kauden ensimmäinen kotiottelu. En ollut mukana Parkanossa enkä näin ollen tiedä kuinka Jähi pelasi, mutta saamieni tietojen mukaan vastus ei ollut kovimmasta päästä. Tarkkailin kopissa pukeutuvia pelaajia ja yritin miettiä jotain tapaa millä voisin selvittää etukäteen illan ottelun lopputuloksen. Kolmosdivisioonapelit tuntuvat usein tapahtuvan hämärän rajamailla, jossa syy- ja seuraussuhteet tai luonnonlait eivät aina välttämättä toimi kuten normaalissa elämässä. Päätin käyttää Jari Porttilan lanseeraamaa 'katseanalyysiä'. Jarilla tuntuu olevan lähes yliluonnollinen kyky lukea ihmisen katseesta asioita. En väitä olevani Mestarin tasoinen katseenlukija, mutta päätin silti yrittää parhaani. Valitsin kaksi indikaatiopelaajaa, eli pelaajaa joiden suorituksella ottelun lopputulokseen tulisi kaiken järjen mukaan olemaan monumentaalinen vaikutus.

Käänsin ensin katseeni Jähin viime kauden pistepörssin kakkoseen, Matias Jääskeläiseen. Matias teki minimalistisia ja todella hidastempoisia venytysliikkeitä, eikä juurikaan näyttänyt kiekkoilijalta joka valmistautuu tärkeään peliin. Sitten Matias käänsi katseensa minuun. Tuosta katseesta voisi kirjoittaa pidemmänkin selvityksen, mutta yksi asia tuli minulle välittömästi selväksi: Matiaksen hitaus oli tarkoituksellista ja harkittua - tarvittaessa mies olisi nopea kuin monsuunituuli. Vertauskohtaa hakiessa mieleeni tuli välittömästi Robert E. Howardin klassikkohahmo, Conan Barbaari. Conankin saattoi vaikuttaa isolta ja kömpelöltä, mutta oli tarvittaessa ketterä ja vikkelä kuin musta pantteri.

 

quickasacat.jpg
Myös Conan on tarvittaessa kissamaisen nopea

Selvitettyäni Matiaksen päivän vireen käänsin katseeni Jähin takalinjojen pitkäaikaiseen luottomieheen, Petri Niemeen. Petri puki varusteita katse keskittyneenä, mutta aistittuaan katseeni, käänsi hän omansa minua kohti. Tuosta katseesta voisi kirjoittaa pidemmänkin selvityksen, mutta yksi asia tuli minulle välittömästi selväksi: Petri Niemi ei tänä iltana suostuisi olemaan kenenkään koira. Ilmeestä tuli välittömästi mieleen Hollywoodin kärkinäyttelijä Nick Nolte. Nick näyttää usein siltä ettei edes vastustajan riveissä päälle vyöryvä Sidney Crosby tekisi mieheen vaikutusta.

nobodysdogt.jpg
Nick Nolte ei ole kenenkään koira

Jos arvioni osuisi oikeaan, tulisi Nokian Pyry 2:lla olemaan edessään hikinen ilta jos tarkoitus olisi ottaa Matiaksen ja Petrin nenän edestä pisteitä kotiin viemisiksi.

Ottelu alkoi Jähin kannalta heikosti. Peli oli 0-2 jo ennen kuin erä oli ehtinyt vanhentua kymmentä minuuttia. Vierasjoukkue iski terävästi vastaan ja viimeisteli tehokkaasti. Vastustaja myös paineisti vahvasti Jähin pelinavausta, ja tämä johti monesti hätiköityihin ratkaisuihin. Toisen erän alkuun Jähi pääsi pelaamaan melkein kaksi minuuttia 5vs3 -ylivoimaa. Kolmosketjun Jukka Laiho oli jo tehdä maalin edestä kavennuksen, mutta kiekko kimposi tolpan sisäreunasta kentän puolelle. Ykkösketju ei sen sijaan enää erehtynyt, vaan iski kavennuksen. Petri Niemi ja Juho Pohjoismäki pelasivat valmentaja Sami Niemenmaan nokikkain maalivahdin kanssa, ja Sami viimeisteli maltilla ja taidolla. Pian tämän jälkeen Sami sai kiekon ikävästi kasvoihinsa ja joutui paikattavaksi. Paikkailuoperaation aikana Ville Kuusinen toi Jähin tasoihin. Syöttäjinä toimivat Matias Jääskeläinen ja Oliver Schärer. Tässä vaiheessa peli tuntui olevan hyvin Jähin näpeissä, ja tilanteita syntyi solkenaan vierasjoukkueen maalille. Pian nähtiinkin johtomaali, kun Artturi Koskela ja Kuusinen pelasivat Pohjoismäen vetopaikkaan, jonka mies myös hyödynsi laittamalla kiekon terävällä rannelaukauksella aivan maalin ylänurkkaan. Jähi ei kuitenkaan pystynyt enää erässä lisämaaleihin hyvistä paikoista huolimatta. Erän viimeisellä minuutilla Pyry 2 tasoitti pelin terävällä vastahyökkäyksellä. Näin toiselle erätauolle mentiin tasalukemissa 3-3.

Kolmannen erän alussa Jähille sattui oma pään aloitusvoiton jälkeen paha virhe, kun maalin edessä päivystänyt vastustaja pääsi katkaisemaan poikittaissyötön ja laittoi kiekon ohi Jähin luottovahdin, Ville Kivimäen. Jähi onnistui muutaman minuutin päästä tasoittamaan, kun näyttävän syöttöketjun päätteeksi Kuusinen pääsi nostamaan kiekon maalin kulmalta sisään. Matti Kinnari ja Sami Niemenmaa tekivät hienon esityön osumaan. Koko illan vaarallisia vastahyökkäyksiä esittäneet vieraat hyödynsivät erän puolivälissä muutaman kotijoukkueen yli-innokkaan hyökkäyksen iskemällä kaksi maalia. Jähi yritti kahden maalin takaa-ajossa kaikkensa, ja onnistuikin kavennusosumassa, kun Jukka Laiho kavensi numerot 5-6:een Jähin pelatessa ilman maalivahtia. Valitettavasti pelikellossa ei ollut tämän jälkeen kuin enää neljä sekuntia aikaa, joten vierasjoukkue Pyry 2 vei kaikki pisteet mukanaan.

Jähin pelissä oli paljon hyvää, mutta yli-innokas hyökkääminen ja muutamat oman pään karkeat virheet olivat lauantaina liikaa. Kaikki kunnia silti vastustajalle joka pelasi hyvin ja viimeisteli tehokkaasti. Jähin pelit jatkuvat lauantaina 22.10. vierasottelulla AHKta vastaan.