Jähin voittoputkelle jatkoa - Järvensivun pisteputkelle loppu

Sillä aikaa kun valtakunnan kerma juhli presidentin linnassa, kirkasotsainen nuoriso otti toisistaan mittaa Kaukajärven Sentterissä, kun Jähi sai vastaansa Keuruun Pallon kakkosjoukkueen. Tiukan taiston jälkeen Jähi poistui kaukalosta voittajana, sankareinaan mm. hattutempun iskenyt Juho Pohjoismäki ja Jähin viimeisenä lukkona toiminut maalivahti Ville Kivimäki. Sami Järvensivun ennätyksellinen pisteputki sen sijaan koki loppunsa.

Voitokkaan Panthers-ottelun jälkeen alkoi välittömästi valmistautuminen KeuPa HT II -otteluun. Viime ottelut joukkueen peliä johtanut kakkosvalmentaja Sami Niemenmaa oli estynyt, joten päävastuun ottelusta ja siihen valmistautumisesta kantoi kolmoskoutsi Joose Kreutzer. 

Joose on kuuluisan KooVeen kasvatteja, joten tiesin melko hyvin mitä oli luvassa. Jääkiekko kehiteltiin historian aamuhämärissä, jonkin aikaa Atlantiksen uppoamisen jälkeen, kun iso osa ihmiskunnasta ei ollut vielä laskeutunut puusta. Monet alkoivat välittömästi sen suuremmin miettimättä pelata tätä hienoa peliä, KooVeessa sen sijaan istuttiin alas ja luettiin sääntökirja tarkasti lause kerrallaan. Sieltä löytyi seuraava oivallus: voittaja on joukkue, joka tekee enemmän maaleja. Ei ole väliä vaikka pelaisit kuinka hienosti, viljelisit kiekkokontrollitekoja hidastuksineen ja palautuksineen, jos pelin jälkeen vastustaja on tehnyt enemmän maaleja kuin oma joukkueesi. KooVeen filosofiassa kaikki palvelee maalintekoa, ja tämä on myös Joosen pelifilosofian ydin. Tämä voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta se johtuu siitä että sitä se nimenomaan on. Yksinkertainen on kaunista, kuten monet Applen valmistamien laitteiden tai Jähi-kiekkoilun ystävät erittäin hyvin tietävät.

Torstain harjoituksissa Joose laittoi joukkueen ensimmäisiin kiertoharjoituksiin kehottaen syöttämään ja laukomaan terävästi. Ensimmäisen kiertojen jälkeen Juho Pohjoismäki kertoi laukoneensa yhdeksän kertaa, joista kahdeksan oli mennyt maaliin - yhden mies laukoi ohi. Seurasin Joosea kun hän kuunteli Juhoa, ja luin Joosen kasvoilta sudennälän. En tarkoita tällä joissain paikoissa tarjottavaa samannimistä kebab-annosta, vaan aitoa innostusta ja intohimoa maalintekoon. Olin melko varma että lauantain pelissä Juho istutettaisiin ykkösketjuun Joosen rinnalle.

Lauantai-iltana joukkue kokoontui hallille runsaslukuisempana kuin kertaakaan kauden aikana, kasaan oli nimittäin saatu kaavittua täyden kolme ketjua pelimiehiä. Puolustajatilanne oli vaikea, kun luottopakit Oliver Schärer ja Jari Viskari olivat loukkaantumisten takia poissa. Valmennusjohto oli tämän takia laittanut rookiet Mikko Tuomolan ja Valtteri Vainion puolustukseen. Kysyin joukkueen taustahenkilöltä kommenttia puolustajatilanteeseen, johon hän totesi: "Verkot ovat vesillä, mutta markkinat ovat täysin tyhjät." Tässä pitää muistaa se, että Jähiin ei hankita ketä tahansa turilasta, vaan laatuvaatimukset takalinjoille ovat poikkeuksellisen kovat. Vai miltä kuulostaa viime vuosien pakkihankinnat:: Tommi Vastamäki, Valtteri Siren, Juuso Lahtinen ja Matti Kinnari? Joose oli todellakin istuttanut rinnalleen Juho Pohjoismäen, ja toiseen laitaan romuluisen voima+taitohyökkääjä Tuomas Männistön. Ketjuja katsellessani uskoin tietäväni mikä oli ollut Joosen johtava ajatus. Tämä kokoonpano oli luotu yhtä ja ainoaa asiaa varten: voittoa.

Ottelu alkoi Jähin kannalta mukavissa merkeissä: reilun kolmen minuutin jälkeen Jukka Laiho putsasi kiekon Valtteri Vainion lyöntilaukauksen paluukiekosta maalinedustalta sisään ja Jähin 1-0 -johtoon. Tästä muutaman minuutin päästä Juho Pohjoismäki teki illan ensimmäisensä terävällä rannelaukauksella paraatipaikalta vieden Jähin 2-0 -johtoon. KeuPa HT II:lla oli omat paikkansa erässä, mutta maalilla Ville Kivimäki oli totutun hyvä.

Toisessa erässä ei juuri tasakentällisin pelattu, kun tuomarit päättivät laittaa pelaajia jäähylle välillä melko heppoisinkin perustein. Jähi oli ajoittain pulassa, kun KeuPA HT II pääsi pelaamaan jopa 5-3 -ylivoimaa. Kesken ylivoimamyllytyksen Jähi kuitenkin teki kolmannen maalinsa, kun Topi Westerholm pääsi vastaiskusta virittämään maankuulua rannelaukaustaan. Vaihtopenkiltä näytti siltä että Topi ensin epäonnistui vedossaan mikä sai maalivahdin jäihin, jonka jälkeen miehellä oli helppo työ siirtää kiekko maaliin. Topin juonikkuuden tuntien kyseessä saattoi kuitenkin myös olla ovela harhautus. Erässä ei nähty enempää maaleja, joten toiselle erätauolle mentiin Jähille jopa pelottavan mukavissa 3-0 -lukemissa. 

Kolmas erä olisi voinut alkaa paremminkin, kun KeuPa HT II teki nopean kavennuksen: suora veto hyökkäyspään aloituksen jälkeen yllätti niin Jähin kenttäpelaajat kuin maalivahti Ville Kivimäenkin. KeuPa HT II tuntui saavan kavennuksen jälkeen lisävirtaa ja painoi pelin Jähin päätyyn. Ville Kivimäki oli kuitenkin päättänyt voittaa ottelun, ja piti joukkuetta pystyssä vaikeilla hetkillä. Juho Pohjoismäki sen sijaan iski vielä kahdesti täydentäen hattutemppunsa. Torstain treenien jämäkkä esitys ei näin ollen ollut sattumaa. Joose Kreutzerin valmennustyyli tuntui todella sopivan juonikkaalle rookielle. KeuPa HT II pääsi vielä kaventamaan lukemiin 5-2, mikä jäi myös ottelun loppunumeroiksi. Näin Joose Kreutzer avasi voittotilin Jähin vastuuvalmentajana.

Ennätyksellisen 7 ottelun pisteputken takonut Sami Järvensivu sen sijaan pimennettiin niin tarkasti vastustajan toimesta, että tehopisteille mies ei päässyt. Tämä tuskin kuitenkaan Jähin numeroa kahdeksan juurikaan harmittaa, tulihan joukkueelle ottelusta täydet pisteet. Sami tietää että pisteet eivät tekemällä lopu ja otteluja tulee aina lisää.

Viikon päästä Jähillä on edessä kovat koitokset, kun perjantaina joukkue matkustaa Hämeenkyröön Hokkareiden vieraaksi, ja lauantaina Kaukajärven Sentterissä vastaan luistelee emoseura Hiki-Hockey. 

- Juse #10