Synkkä härkäviikonloppu

JäHillä oli viikonloppuna double duty, kun joukkue matkusti perjantaina Hämeenkyröön Hokkarien vieraaksi, ja lauantaina väännettiin kotipelissä Hiki-Hockeyta vastaan. Taistelu oli kovaa, mutta tuloksena silti 0 pistettä.

Viikonlopun ensimmäinen ottelu pelattiin poikkeuksellisesti jo perjantaina Hämeenkyrössä paikallista ylpeyttä, Hokkareita vastaan. Tiedossa oli kova haaste, sillä tietojeni mukaan Hokkarit tavoittelee nousua II-divisioonaan ja panostukset ovat sen mukaiset. Yleisöä peleissä on ilmeisesti myös käynyt reilusti III-divisioonastandardien mukaan, sillä harvassa paikassa näissä peleissä yleisömäärän merkitsemiseen joudutaan käyttämään kolmea numeroa. 

Lähtökohta otteluun ei ollut optimaalinen, koska jalkeille oli saatu vain reilut kaksi kentällistä miehiä. Valmennusjohto painotti järkevää ja voimia säästävää peliä. Hokkarit vyöryisi varmasti neljällä kentällä kovaa päälle. Torstain treeneissä oli harjoiteltu matalaa karvausta niihin tilanteisiin, kun otetaan vastaan vastustajan hyökkäystä. Ensimmäiset kaksi erää menivät aika pitkälti suunnitelmien mukaan. Hokkarit ei yllättäen lähtenyt kovalla tempolla puristamaan vähälukuisista Jähiläisistä mehuja, vaan joukkue lähti mukaan vieraiden rauhalliseen pelirytmiin. Pelin hallinta oli kotijoukkueella, mutta Jähi kehitteli useaan otteeseen vaarallisia vastahyökkäyksiä. 

Hokkarit onnistui yllättämään Jähin luottovahti Ville Kivimäen ensimmäisessä erässä kertaalleen, kun vastustajan sentteri pääsi tälläämään vastakiekkoon paraatipaikalta. Kotijoukkueen 1-0 -lukemissa mentiin toisen erän loppuun asti, jolloin Jähi iski nopeaan tahtiin kaksi maalia. Ensin Arto Manninen tykitti kiekon maaliin Joose Kreutzerin hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen, ja reilun minuutin päästä tästä Sami Niemenmaa siirsi Jähin johtoon maalin edestä Timo Komun ja Juho Pohjoismäen syötöistä. Toiselle erätauolle mentiin siis melko yllättäen Jähin 1-2 -johtoasemassa.

Kolmanteen erään Hokkarit tiivisti kahteen ketjuun ja painoi pelin Jähin päätyyn. 2-2 -tasoitus syntyi terävällä rannelaukauksella ajassa 46:42, kun Hokkarit karkasi 3-1 -ylivoimahyökkäykseen Jähin hyökkäyspään aloituksen jälkeen. 3-2 -johtomaali syntyi myös Jähin hyökkäyspään aloituksen jälkeen, kun Hokkarien hyökkääjä polki koko kentän läpi ja onnistui siirtämään kiekon ohi Kivimäen. Tässä vaiheessa Jähiläisten pohkeissa alkoi jo mehu olemaan vähissä ja päänuppi jumissa. Hokkarit teki vielä erän loppuun kolme maalia lisää joista yhden ylivoimalla Jähin valmentajan, Sami Niemenmaan saatua ottelurangaistuksen ryntäyksestä. En ole jääkiekon sääntöjen erikoisosaaja, mutta kyllähän kyseinen rangaistus aika heppoisesti vihellettiin. Tämä oli kuitenkin sivuseikka, peli oli jo käytännössä ratkennut siinä vaiheessa kun Sami ajettiin ulos. Hokkareille siis lopulta numerollisesti selkeä 6-2 -voitto. Kuudesta päästetystä maalista huolimatta ottelun paras pelaaja oli Jähin maalivahti Ville Kivimäki. Jopa Hämeenkyrön äänekäs Rysty-baarin katsomonosa antoi Villelle tunnustusta ottelun aikana. 

Selvistä lukemista huolimatta Jähiläisille jäi jonkin verran jossiteltavaa, mutta yksinkertaisina kiekkoilijoina sitä ei jääty sen enempää märehtimään vaan katseet suunnattiin seuraavan päivän otteluun Hiki-Hockeyta vastaan.

Lauantaina kotipeliin saatiin mukaan yksi hyökkäysketju lisää. Hiki-Hockey emoseurana on aina minulle ja varmasti monille muillekin Jähiläisille vastustajana erikoisasemassa, jolle ei haluta hävitä missään nimessä. Ottelut ovat yleensä olleet kiihkeitä ja tasokkaita kamppailuita. Lauantain peli ei ainakaan kiihkeyden suhteen tuottanut pettymystä.

Ensimmäisessä erässä Jähi oli kymmenen minuuttia melkoisen jyrän alla. Hiki-Hockeyn nuori pelaajamassa vyöryi kuin höyryjyrä kohti Jähin maalia. Taistelu oli kovaa eikä armoa annettu, mutta maaleja Hiki-Hockey ei onnistunut hyvistä paikoista huolimatta tekemään. Jähi sen sijaan teki maalin tasavajaalla hieman erän puolivälin jälkeen. Maalintekijänä toimi tuttu mies, Timo Komu, Joose Kreutzerin syötöstä. Seuraavassa vaihdossa Jooselle tuomittiin jäähy, jonka aikana Hiho onnistui tekemään tasoituksen terävällä siniviivalaukauksella. Joose pääsi jäähyltä, mutta Hiho teki johtomaalin nopealla vastahyökkäyksellä heti seuraavassa vaihdossa. Hiho-hyökkääjä pääsi siirtämään kiekon tyhjältä kulmalta sisään hyvän poikittaissyötön jälkeen. Jähin puolustus oli tilanteessa ratkaisevasti myöhässä. Erätauolle siis Hihon 2-1 -johdossa.

Oman muistini mukaan Jähillä on usein ollut ongelmia toisessa erässä, niin tälläkin kertaa. Hiho iski kolme maalia kunnes erän lopussa Juho Pohjoismäki onnistui kavennuksessa Sami Niemenmaan ja Tuomas Männistön syötöistä. Toisessa erässä myös tunteet alkoivat kuumenemaan, Jähin tapauksessa varmasti osin turhautumisesta omiin huonoihin otteisiin. Erätauolle mentiin Hihon 5-2 -johdossa. Erätauolla Jähi oli pakotettu tekemään kokoonpanomuutoksia, koska osa puolustajista ei jaksanut pelata joka toista vaihtoa. Joose Kreutzer siirrettiin puolustajaksi, Sami Niemenmaan ja Timo Komun hoitaessa kahdestaan sentterin roolin. Kolmen maalin takaa-ajoasema oli tukala, mutta ei mitenkään mahdoton umpeen kurottavaksi.

Joose Kreutzer passitettiin erän alkuun jäähylle, ja Hiho onnistui tekemään jo kuudennen maalinsa hetki jäähyn päättymisen jälkeen. TIlanteessa Jähi sekoili tuttuun tapaan ja Hiho iski Jähin vaihdon ollessa kesken. Hiho sai tämän jälkeen jäähyn, jonka aikana Juho Pohjoismäki sai kiekon ikävästi kimmokkeesta leukaansa, ja joutui jättämään ottelun kesken. Jään putsaamisen jälkeen ylivoima jatkui, mutta maalia Jähi ei onnistunut tekemään. Jähille tarjottiin tämän jälkeen lisää ylivoimaa, kun Hiholainen teloi Timo Komua kyynärpäällä Jähin puolustusalueella. Tilanne kuumensi lisää jo ennestään kuumia Jähiläisten tunteita. Seuranneella ylivoimalla Timo Komu ohjasi 3-6 -kavennuksen, kun Joose Kreutzerin aloitusvoitosta Petri Niemi lähetti maalille ovelan ohjurin. Jähi sai maalista lisää virtaa ja onnistui painamaan pelin Hihon päätyyn. Kun ottelua oli jäljellä seitsemän minuuttia, Jähi tuli jo kahden maalin päähän. Jähi karkasi vastahyökkäykseen, josta Jussi Nykänen pääsi lakaisemaan kiekon maaliin Joose Kreutzerin laukauksen paluukiekosta. Jähi viritteli kiriä ja saikin muutaman hyvän tekopaikan, mutta Hihon maalivahti oli tällä kertaa tilanteissa Jähiläisiä parempi. Kolme ja puoli minuuttia ennen loppua Sami Järvensivua estettiin karvaustilanteessa, mutta tuomari katsoi myös Samin hypänneen tilanteessa kalastellakseen jäähyä. Tuloksena Salomonin tuomio, eli molemmista joukkueista pelaaja jäähylle. Peliä jatkettiin tasavajaalla, jonka aikana valitettavasti Jähin Petri Niemi tuomittiin jäähylle kolme minuuttia ennen loppua. Hiho pääsi pyörittämään ylivoimaa ja tekikin seitsemännen maalinsa ratkaisten näin ottelun. Jähille valitettavasti siis 4-7 -tappio.

Viikonlopun molemmista peleistä siis tappio ja nolla pistettä. Yrityksen tai taistelutahdon puutteesta joukkuetta ei voi syyttää, mutta tällä kertaa vastustajat olivat parempia. Jähi pääsee vielä yrittämään orastavan tappioputken katkaisua ennen joulutaukoa, kun Hokkarit saapuu lauantaina 20.12. vieraaksi Kaukajärven Sentteriin.

- Juse #10