Jättiläisten jalanjäljissä

Jähi kohtasi lauantaina kotihallissaan HC Nokian. Jähi ei suostunut paikalla olleiden seuralegendojen, Petri Väisäsen ja Topi Westerholmin, edessä häviämään. HC Nokia ei myöskään suostunut moiseen, joten pisteet jaettiin numeroin 4-4.

Jähi oli hävinnyt kaksi edellistä otteluaan niukasti, joten tavoitteena lauantai-illalle oli ottaa viimein voitto. Valmentaja Sammy Niemenmaalla oli tällä kertaa käytettävissään ainakin määrällisesti riittävä materiaali, kun kokoon oli saatu raavittua neljä kentällistä hyökkääjiä, ja lisäksi vielä kolme pakkiparia. Valmentaja Niemenmaa painotti ennen ottelua tappioputken katkaisun kriittisyyttä, ja kuin alleviivatakseen tätä hän istutti ykkösketjun vasempaan laitaan Petri Niemen. Moni kulmakarva nousi ja muutamat kahvit menivät väärään kurkkuun pelaajiston sulatellessa päätöstä, mutta minä ymmärsin tilanteen kristallinkirkkaasti katsoessani Sammyn lähes maanisen kirkkaita silmiä: se tulisi olemaan voitto tai kuolema -ilta.

Ottelua oli saapunut seuraamaan korkea-arvoisia vieraita, bongasin nimittäin Jähi-legendat Petri Väisäsen ja Topi Westerholmin pääkatsomon lehtereiltä. Jos jääkiekon voisi pelata läpi, niin siinä oli kaksi kaveria ketkä olisivat sen varmasti tehneet. En tiedä muista, mutta itse sain herrojen läsnäolosta vielä lisää tahdonvoimaa ja tiikerinsilmää. Pistin tyytyväisenä ja ehkä hieman yllättyneenä merkille miten hyväkuntoisilta kaverit näyttivät: käsivarret olivat revityn tiukat, posket olivat lommolla ja katse kirkas ja tarkkaavainen. Selvästi miehet olivat pitäneet fysiikasta ja henkisestä tilasta huolta myös uran päättymisen jälkeen.

Oheisista kuvista jokainen näkee kuinka vähän kaverit ovat muuttuneet vajaassa 20 vuodessa.

nuori vähy nuori topi
Petri ja Topi uransa huipulla
uran jälkeen
Petri ja Topi uransa jälkeen

Ensimmäisessä erässä HC Nokia painoi kovalla höökillä päälle, eikä Jähi meinannut saada avauspeliään toimimaan sitten millään. Numerot pysyivät kuitenkin 0-0:ssa aina erän loppuhetkille asti, kunnes HC Nokia iski avausmaalin kahden miehen ylivoimalla Heikki Vaajasaaren ja Jari Viskarin istuessa jäähyaitiossa. Varsinkin Jarin jäähy oli kyseenalainen, mielestäni kiekko otti kosketuksen vastustajan mailaan eikä mennyt suoraan yli. Takaiskumaali oli lopulta onnettomien sattumusten summa, kun viivalaukaus osui Tuomas Männistöön ja kimposi takatolpalle josta vastustaja pääsi laittamaan kiekon tyhjään maaliin. Eränumerot siis 0-1, mutta ilman Ville Kivimäen loistapelastuksia numerot olisivat voineet olla huomattavasti rumemmatkin.

Jähi pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla, mutta HC Nokia oli se joka teki maalin. Jähi voitti keskialoituksen, mutta vastustajan paras pelaaja Heikki Hälli riisti kiekon Jähin puolustajalta ja laittoi sen tarkasti maalin ylänurkkaan. Ensimmäisessä erässä oli vihelletty neljä rangaistusta, ja tahti koveni toisessa erässä jossa jäähyjä annettiin kuusi kappaletta. HC Nokia lisäsi johtonsa 0-3:een erän kolmannessa ylivoimassaan. Hieman tämän jälkeen vastustaja jyräsi Henri Ahokkaan hyökkäyssiniviivalla niin rajusti, että Henriltä irtosi kypärästä pleksi. Tästä tilanteesta HC Nokian pelaajat saivat kaksi pientä rangaistusta ja yhden käytösrangaistuksen, Jähille siis 5-3 -ylivoima. Ykköskenttä kävi yrittämässä ensin, mutta ilman tulosta. Seuraava kenttä teki kuitenkin Jähin avausmaalin, tekijänä Juho Pohjoismäki. Tilanteessa Juho sai kiekon siniviivalle, harhautti yhden vastustajan ja viritti myös maajoukkuetasolla tulosta tehneen rannelaukauksensa tutulla lopputuloksella. Syötöt maaliin Sami Niemenmaalle ja Matti Kinnarille. Jähi sai maalista virtaa, ja sama kenttä rankaisi toistamiseen heti seuraavassa vaihdossa. Tällä kertaa maalin edestä kiekon survoi sisään Kinnari Pohjoismäen hyvästä esityöstä. Jähi täydensi kirinsä vielä ennen erän loppua, kun Ville Välimäki onnistui maalinteossa Jarno Laitisen ja Matias Jääskeläisen syötöstä.

Kolmanteen erään Jähi lähti voitto mielessä, ja onnistuikin iskemään johto-osuman, kun Jarno Laitinen vapautti Välimäen puolittaiseen läpiajoon, jonka päätteeksi mies toimitti kiekon tolpan kautta sisään. Tämän jälkeen Jähillä oli erinomaisia paikkoja lisätä johtoaan, kun mm. Juho Pohjoismäki ja Jari Viskari olivat lähellä maalintekoa. Tolppaa ja maaliviivaa lähemmäksi kiekkoa ei kuitenkaan saatu, mutta HC Nokia sen sijaan teki tasoituksen. Heikki Hälli pääsi tulemaan kovalla vauhdilla yli keskialueen eikä Jähin kohtuu paikallaan ollut puolustus pysynyt miehen mukana. Tällä kertaa edes erinomaisesti pelannut Ville Kivimäkikään ei saanut pysäytettyä kiekkoa, näin ollen pelitilanne oli taas tasan.

uran jälkeen
Järkyttynyt Jähi-fani tulospalvelun äärellä HC Nokian tasoitettua pelin

Erää oli tasoitusmaalin jälkeen vielä lähes kymmenen minuuttia jäljellä, mutta kumpikaan joukkue ei enää onnistunut maalinteossa. Vierasjoukkue oli lopulta ehkä jopa lähempänä voittoa, mutta Jähin uhrautuva puolustus Ville Kivimäen johdolla ei suostunut enää taipumaan. Pisteet jakoon numeroin 4-4.

Jähi yrittää palata voittojen tielle ensi viikonloppuna vieraspelissä Hämeenkyrössä, jossa vastaan asettuu Hokkarit II.