Järvensivun voitokas paluu

Jähi sai vuoden viimeiseen otteluunsa vieraita Orivedeltä, kun Fortuna saapui mittaamaan kotijoukkueen vireen. Kokoonpanopuolella saatiin iloinen ja odotettu uutinen, kun joukkueen tärkeimpiin pelaajiin kuuluva Sami Järvensivu teki paluun kokoonpanoon oltuaan pitkään poissa. Sami oli ottelussa totutun dominoiva ja johdatti Jähin mehevään 7-4 -voittoon, mutta miehen pelipaikka oli pieni yllätys.

Ottelussa Jähin vastuuvalmentajana toiminut Joose Kreutzer oli saanut haalittua kasaan täydet kolme kenttää pelaajia. Joose päätti kuitenkin sekoittaa pakkaa muutamalla erikoisella tempulla. Syksyn supertähti Matias Jääskeläinen oli poissa, ja hänen tilalleen ykkösketjun sentteriksi Joose laittoi Jussi Nykäsen. Tämä muutos ei vielä aiheuttanut hirveästi parranpärinää, mutta Sami Järvensivun laittaminen ykkösketjun puolustajaksi sen sijaan herätti jo vahvoja intohimoja. Moni kyseenalaisti Samin puolustustaidot ja siten päätöksen järkevyyden, ja taisi Sami itsekin olla vähän epäileväinen että mitä tästä mahtaa syntyä. Joose kuitenkin vain naureskeli ja sanoi aina halunneensa nähdä Samin puolustajana. Katsoin Joosen virnistelyä hetken ja aloin nähdä tässä siirrossa nerokkaita piirteitä: Samin lyöntilaukaus on massiivinen, ja sitä on helpoin käytellä viivalta nykyisen ison hyökkäysalueen takia. Samin heittäminen puolustajaksi oli tavallaan myös peliä pelin sisällä. Vastustaja oli asennoitunut pimentämään miehen hyökkäyspäässä, mutta nyt puolustajana se ei välttämättä onnistuisi niin hyvin.

Ensimmäinen erä oli ainakin tuloksellisesti Jähin näytöstä. Tuomas Männistö aloitti maalinteon ammattimiehen elkein. Näyttävien kiemurtelujen jälkeen kiekko ranteella maaliin pienen maskin takaa. Erän lopulla Jähi iski vielä kahdesti. Ensin Joose Kreutzer pääsi siirtämään kiekon tyhjään maaliin Sami Järvensivun älykkäästä esityöstä, ja hetki tämän jälkeen Tuomas Männistö teki illan toisen osumansa. Jähin maalilla Ville Kivimäki hoiti harvat tilanteet huolella. Yhden kiekon Fortuna sai yläriman kautta katsomoon, mutta sen lähemmäksi maalintekoa vieraat eivät päässeet. Kaiken kaikkiaan peli tuntui olevan hyvin kotijoukkueen hallinnassa, ja erätauolla kopissa nähtiinkin erittäin tyytyväisiä pelaajia. Kaikki näytti menevän käsikirjoituksen mukaan. Itse olin kuitenkin ikuisena pessimistinä hieman huolissani. 3-0 ei ole kolmosdivarissa mitenkään merkittävä johtoasema, ja yli vuosikymmen Jähissä pelanneena tiesin miten nopeasti isokin johto saadaan sulamaan.

Fortuna tekikin 3-1 -kavennuksen heti toisen erän alkuun. Jähin heikon hyökkäyssiniviivapelaamisen jälkeen Fortuna pääsi 2-1 -ylivoimahyökkäykseen ja käytti sen hyväkseen. Hieman ennen erän puoliväliä Fortuna iski nopeasti kahdessa peräkkäisessä vaihdossa ja toi pelin tasalukemiin 3-3. Jälkimmäinen maali syntyi nähdäkseni potkaisulla, mutta tuomaristo oli eri mieltä ja näin osuma hyväksyttiin. Tässä vaiheessa perinteiden mukaan Jähin pelin olisi pitänyt mennä täysin sekaisin ja monien pelaajien huomio olisi kohdistunut lähinnä tuomarille ja pelikaverille räksyttämiseen. Nyt kuitenkin vaihtopenkki pysyi yllättävän rauhallisena Timo Komun ja Petri Niemen valaessa uskoa miehistöön. Ehkä hyvät syyskauden otteet olivat saaneet Jähiläiset mentaalisesti vahvaan tilaan, eikä joukkue tällä kertaa joutunut kollektiiviseen paniikkiin. Jähi onnistuikin vielä kaapimaan itselleen johtoaseman erän lopussa. Ensin Harri Saarinen heitti siniviivan tuntumasta kiekon puolihuolimattomasti maalille, ja Fortunan maalivahti onnistui jotenkin ohjaamaan kiekon maalin perukoille. Tästä hetken päästä Ville Kuusinen ja Jarno Laitinen pelasivat kiekon Jussi Nykäselle takamiehen paikalle. Jussilla oli tilaa ja aikaa viritellä rannelaukausta, ja lopputuloksena kiekko meni maalivahdin suojusten kautta maaliin. Erän viimeisellä minuutilla Fortuna iski vastahyökkäyksestä kavennuksen 5-4:ään. Viimeisessä vaihdossa Jähi pyöritti peliä pitkään hyökkäysalueella, mutta Fortuna onnistui viime sekunneilla karkaamaan 2-1 -ylivoimahyökkäykseen. Jälkikäteen tätä hyökkäystä voidaan pitää ottelun kulminaatiopisteenä. Jos siitä olisi tullut tasoitus, niin peli olisi todennäköisesti saanut hyvin erilaisen lopun. Fortunan epäonneksi 2-1 -ylivoimahyökkäystä puolusti kukapa muu kuin Sami Järvensivu. Sami peitti syöttölinjat täydellisesti ja katkaisi lopulta yrityksen oikein ajoitetulla heittäytymisellä. Olin kentällä ja aistin vastustajissa vahvaa turhautumista ja epäuskoa. Ymmärrän nuo tunteet täydellisesti. Ei ole mukava pelata Sami Järvensivua vastaan, siinä häviää erittäin usein.

Kolmannessa erässä Jähi pelasi yllättävän kypsää johtoasemakiekkoa. Fortuna pääsi laukomaan paljon, mutta Ville Kivimäki nollasi jokaisen yrityksen. Joukkoon mahtui muutama todella hieno torjunta, mm läpiajo ja Petri Niemen jäähyn aikana Fortunan ylivoimalla suoraan syötöstä lähtenyt laukaus, johon Ville sai venytettyä jonkun suojuksen vielä eteen. Vanhan kiekkoviisauden mukaan jos et tee maalia omista paikoistasi niin vastustaja todennäköisesti tekee. Jähi iskikin vielä kaksi maalia viimeisillä minuuteilla. Ensin ykkösketju teki pitkän pyörityksen jälkeen maalin. Osuma merkittiin Ville Kuusiselle, mutta oikea maalintekijä taisi olla kuitenkin Jarno Laitinen. Loppunumerot 7-4:aan teki Artturi Koskela nopean hyökkäyksen päätteeksi. Syötön tarjoili nuorisomaajoukkueessakin loistanut Tuomas Pärssinen. Ville Kivimäelle merkittiin viimeiseen erään peräti 26 torjuntaa. Ville olikin ehdottomasti taas kerran voiton avaintekijä. Ison sulan hattuun sai myös valmentaja Joose Kreutzer. Rohkeat kokoonpanopäätökset osoittautuivat lopulta onnistuneiksi. Päävalmentaja Sami Niemenmaa on ehkäpä jonkun verran Joose varovaisempi ja analyyttisempi eikä yleensä tee niin radikaaleja ratkaisuja. Tänä syksynä tosin kumpikin valmentaja on onnistunut raapimaan voittoja kovalla prosentilla joten miesten työskentelystä on vaikea löytää paljonkaan kritiikin aihetta.

Jähin vuosi 2015 päättyi siis voitokkaasti. Nyt on aika unohtaa jääkiekko hetkeksi ja keskittyä elämän pehmeämpään puoleen. Nähtäväksi jää kuinka paljon lisää lihasmassaa joukkue kerää tauon aikana. Vuoden 2016 ensimmäinen ottelu pelataan lauantaina 9.1. Jämsässä, ja ensimmäinen kotiottelu on lauantaina 23.1. KaVoa vastaan. Jähi toivottaa kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta, palataan asiaan ensi vuonna!