Jähin komea nousu jäi ilman palkintoa

Perinteinen Talviklassikko pelattiin lauantaina Koulukadun legendaarisella ulkojäällä nyt viidettä kertaa. Kahdessa ensimmäisessä klassikossa vastassa oli emoseura Hiki-Hockey, mutta Klassikon puuhamiehen Antti Tuomiston siirryttyä AHKn riveihin oteltiin nyt kolmas perättäinen Klassikko AHKta vastaan. AHK otti ensimmäisessä erässä 4-0 -johdon, eikä Jähin komea kiri kolmannessa erässä enää riittänyt edes pisteeseen, vaan AHK vei ottelun lopulta numeroin 7-6.

Klassikot on tähän mennessä pelattu vaihtelevissa sääoloissa, mutta aiemmilla kerroilla taivaalta ei ole kuitenkaan satanut mitään pelaajien niskaan. Nyt runsas lumisade antoi oman vahvan mausteensa pelille. Jähin alkulämpö oli melkoista läpsyttelyä, kun kentällä oli useamman sentin lumikerros. Läpsyttelyvaihde tuntui jääneen myös ensimmäisessä erässä päälle, kun AHK mätti neljä maalia luottovahti Ville Kivimäen taakse Jähin tuhriessa kaikki omat paikkansa. AHKn taitavat hyökkääjät rokottivat armottomasti Jähiläisten virheistä, eikä Jähi toisessa päässä saanut hyvistäkään paikoista kiekkoa sisään. Ylivoimaakin oli tarjolla useamman kerran, kun AHKn karhumainen puolustajakolossi Tommi Vastamäki passitettiin kahdesti peräkkäin istunnolle. Ylivoimalla Jähillä oli muutama erinomainen tekopaikka, mutta jotenkin käsittämättömästi AHKn maalivahti torjui jokaisen yrityksen. Erän loppupuoliskolla lunta oli kentällä jo niin paljon, ettei peli enää muistuttanut kovin paljon normaalia jäähallissa nähtävää lajia. Olosuhteet toki olivat molemmille samat, joten niiden taakse ei voi joukkue piiloutua.

Erätauolla Jähin kopissa miehistö kuunteli hiljaisena päävalmentaja Sami Niemenmaata, jonka puheen sisällön voinee tiivistää lauseeseen "Lähdetään parantamaan, ei pitäisi olla ainakaan mikään kovin vaikea asia toteuttaa". Jähi tulikin toiseen erään huomattavasti terävämmällä ilmeellä. Jähin pistepörssin kärkikaksikko Ville Kuusinen ja Matias Jääskeläinen iskivät heti ensimmäisessä vaihdossa. Ville pelasi Matiaksen läpi nopealla pystysyötöllä, ja Matiaksen viimeistely oli totutunut kliininen: massiivinen rannelaukaus painui vastustamattomasti verkon perukoille ja Koulukadun runsaslukuinen yleisö meni pähkinöiksi. AHK otti tämän jälkeen kolme perättäistä jäähyä, joiden aikana Jähillä oli muutama erinomainen tekopaikka, mutta AHKn maalivahti veti jokaisella kerralla pidemmän korren. Erän puolivälin jälkeen Jähi lopulta onnistui kavennuksessa, kun Sami Niemenmaa ja Oliver Schärer pelasivat Heikki Vaajasaaren puolittain läpi. Heikin rannelaukauksessa oli riittävä kovuus ja tarkkuus, ja näin Jähi oli jälleen mukana ottelun voittotaistelussa. Erän lopussa kuitenkin omat koirat purivat, kun Jaakko Ylikorpula tarjosi viivalla poikittaissyötön Juho Viialalle, jonka lyöntilaukaus paunui tolpan kautta Jähin maaliin. Voit katsoa Juhon taidonnäytteen alla olevalta videolta. Videon kuvasi HiHo/Jähi-legenda Timo Lehtonen, ja taustalla voi kuulla kuinka Jähin all time -pistepörssin vitonen Heikki Laakkonen yrittää värvätä Jähin puheenjohtaja Jari Viskaria joukkueeseensa. Jähille siis 2-1 -erävoitto, mutta takaa-ajettavaa jäi kolmanteen erään vielä kolme maalia.

Toisella erätauolla Jähin pelaajavalmentaja-legenda Petri Väisänen tuli luomaan uskoa Jähin pukukoppiin. Petrihän tunnetaan laajalti taktiikastaan, jossa ottelun alkupuoliskolla vastustajalle annetaan johtoasema, joka kurotaan lopussa kiinni ja mennään ohi. Ymmärrän Petrin mieltymyksen tähän taktiikkaan, koska onhan lopussa otetttu voitto mahdollisimman makea. Petri varoitti joukkuetta menemästä liian aikaisin johtoasemaan, koska se voisi hyvinkin vielä kääntyä tappioksi.

Joukkue otti Petrin neuvot ehkä liiankin tosissaan, koska AHK karkasi kolmannen erän alussa taas neljän maalin johtoasemaan. Sitten nähtiin kuitenkin Jähin tavaramerkki, eli vimmattu kirivaihde. Sami Niemenmaa piiskaa joukkuettaan harjoituksissa säälimättä, mikä on rakentanut Jähille valtavan kuntopohjan josta ammentaa voimaa raskaan ottelun loppuhetkillä. Jukka Laiho määrättiin jäähylle, mutta Jähi onnistui alivoimalla kavennuksessa. Ville Kuusinen ja Jarno Laitinen pelasivat yhteen suorastaan nerokkaasti, ja Jarno pääsi siirtämään kiekon lopuksi verkon perukoille. AHKn pelaajavalmentaja Juho Hyvärinen vei AHKn illan toisella osumallaan taas neljän maalin johtoon, mutta sitten Jähi syttyi taisteluun. Harri Saarinen toi Jähin taas kolmen maalin päähän, ja Jähin viidennen maalin teki Tuomas Pärssinen ylivoimalla AHKn pelaajan istuessa 2+2 minuuttista korkeasta mailasta. Tässä välissä Heikki Vaajasaari oli saanut kiekon toistamiseen AHKn maaliin, mutta tilanteessa tuomaristo vihelsi mielestäni paitsion virheellisesti. Jähi oli näin kahden maalin päässä, ja peliajan huvetessa valmentaja Niemenmaa tiivisti kolmeen ketjuun ja Ville Kivimäki otettiin maalin suulta pois. Jähi onnistuikin kavennuksessa, kun Heikki Vaajasaari teki illan toisen osumansa runnomalla kiekon verkkoon maalin edustalta. Peliaikaa jäi kuitenkin valitettavasti jäljelle vain kaksi sekuntia, ja näin AHKlle voitto lukemin 6-7.

Jähi joutui nielemään tappion katkeraa kalkkia hurjasta taistelusta huolimatta. Ensimmäisen erän koomailu tai AHKn huikean kova viimeistely asetti Jähin tällä kertaa mahdottoman tehtävän eteen. Ja on pakko sanoa, että AHK ei ole pelkästään joukkueellinen kauniita poikia, vaan siellä on erittäin kova määrä pelitaitoa. Tappiota ei pidä jäädä kuitenkaan märehtimään sen enempää. Jähin kauden viimeinen ottelu pelataan tulevana lauantaina Kangasalla, kun vastaan asettuu KaVo.