Otteluraportti: Taistelu toi pisteen Hokkareilta.

Jähin otteluraporttien toimitus esittää pahoittelunsa viiveestä, joilla raportti julkaistaan. Onnistuimme vielä löytämään ottelutapahtumien kuvauksen arkistoistamme.

Puolustuksen kiekollisen johtajan, Henri Vähä-Ruoholan, sanoja lainatakseni, kova taistelu. Jääkiekkopeli, joka näytti jääkiekkopeliltä. Epätavallisesti perjantai-iltana sodittu kohtaaminen Hokkarien ja JäHin välillä päättyi 4-4 -tasapeliin. Tyypillisesti, kuten aina kun jokin joukkue häviää tai edes pelaa tasan JäHiä vastaan, vastustaja jäi pelin jälkeen kiroilemaan huonoa asennetta ja vaillinaista liikettä. JäHi jäi hymisemään hienoista tyytyväisyyttään.

Peli oli ensimmäinen JäHin uusimmalle hankinnalle, Tuomas Kantolalle, joka oli hankittu täsmävahvistukseksi täyttämään loukkaantuneen Ville Kivimäen jättämä torjuntavastuuaukkoa. Hokkarit jauhoi läpi ottelun kovalla liikkeellä, luoden kahdella karvaajalla jatkuvasti JäHin puolustajille kovan paineen, mikä ajoittain tuotti vaikeuksia avauspeliin. Puolustuspelissä JäHi perinteisesti linnoitti keskustan, jättäen vastustajan pyörimään kulmiin, jossa ne kyllä pyörivätkin sitten sitäkin enemmän.

JäHi oli rajatusta liikkeestään huolimatta kuitenkin pelissä mukana. Sitäkin harmillisemmalta tuntui avausmaali, jossa Hokkarit toimitti kiekon maalille ja laittoi kovan paineen perään. Irtokiekko tippui Kantolan varusteista lähelle maaliviivaa, mistä Artturi Koskela epäonnistui siivoamaan kiekon turvaan, ja törkkäsi sen sijaan kiekon omaan maaliin. Maali jäi erän ainoaksi.

Toisen erän alkupuolella Jähille alkoi tapahtua. Mailapelivirtuoosi Onni Aalto pelattiin nopealla syöttöketjulla läpi, mutta kaadettiin matkalla. Seurauksena rangaistuslaukaus. Onnin taidot tietäen odotukset olivat korkealla. Maali olisi selviö, ja lähinnä pohdittiin kuinka näyttävä se tulisi olemaan.

Onni lähti liikkeelle nykyrangaistuslaukauksille tyypillisellä rauhallisella kaartelulla, veivasi, vei sivuun kämmenelle, malttoi, malttoi, ja nosti kiekon maalivahdin syliin, joka oli kanssa malttanut odottaa vaikka olisi saattanut jo kyllästyä. Joukkueen tuomio oli selkeä: sählyrankkari, jopa huonoin mitä moni oli nähnyt. Pettymys. Tilanne korjattiin kuitenkin heti seuraavassa vaihdossa: hyökkäysalueen aloitusvoitto kaivettiin viivaan profiilipuolustaja Oliver Schärerille, joka ampui vihaisen kudin puolustajan pelaajan mailan kautta yläkulmaan. Syötöille Onni Aalto ja Artturi Koskela. Epäonnistunut rangaistus paljastuikin siis todellisen joukkuepelaajan ratkaisuksi, sillä nyt useampi pelaaja pääsi pisteille.

Maaleja tehtiin loppuerä vuorotahtiin. Hokkarit meni pian 2-1 johtoon. JäHi tuli tasoihin. Vakaaseen pistetehtailutahtiin syksyllä päässyt Kimmo Myllynen laukoi pakin jaloista, kiekko saattoi muuttaa matkalla suuntaansa, mutta päätyi reppuun yhtä kaikki. Onni Aalto jatkoi vahvaa iltaansa, päästen puolittain karkuun ja survoi kiekon enemmin väkisin kuin näyttävästi kiekon maaliin. Erän loppupuolella Hokkarit tuli kuitenkin vielä tasoihin, ja päätöserään lähdettiin 3-3 -tasatilanteesta.

Yksi tärkeimpiä oppeja, mitä JäHissä on tiedostettu jo pelaajavalmentajalegenda Petri Väisäsen ajoista lähtien, on se, että kun kolmosdivaripelissä ruvetaan tekemään maaleja vuorotahtiin, kannattaa jättää oman joukkueen maalintekovuoro mahdollisimman myöhään, jottei vastustajalle jäisi aikaa käyttää omaa vuoroaan. Valitettavasti joukkueen ruukiet eivät vielä ole sisäistäneet oppeja: JäHi käytti oman vuoronsa heti erän alkuun, kun Riku Backända nuiji irtokiekon maalin perukoille maalinedushässäkän päätteeksi. Niinpä Hokkareille jäi yllinkyllin aikaa käyttää oma vuoronsa, jonka he käyttivät viittä minuuttia myöhemmin, kun kovaa maalinedushässäkkää ei millään saatu purettua ja lopulta Hokkarit pääsivät laukomaan tasoituksen avotontilla.

Loppuerä olikin sitten taistelua. Artturi Koskella oli vielä tyhjä maali Matti Kinnarin esityöstä, mutta ei saanut laukausta lähietäisyydeltä nousemaan, ja hokkarivahti liukui tolpalta tolpalle kiekon eteen vauhdilla, johon Koskela ei ole treeneissä tottunut. Tähän väliin jokainen voi muistella otteita parhaista jääkiekko-jatkosota -vertauksista.

Painostuksesta huolimatta vuorotahtimaalittelua ei jatkettu, ja 4-4 -lukemat päätyivät pöytäkirjaan lopputulokseksi asti. JäHi-depyyttinsa tehnyt Tuomas Kantola oli ottelun hahmoja, torjuen yhteensä 69 kertaa pelistä. Toki näihin torjuntoihin on tosin laskettu helpotkin, mutta suoritusta voidaan pitää ihan kelpona. Vahva esitys poiki työmiehen rukkaset depytantille, ja jätti JäHin pohtimaan uusien, entistä liukkaampien toimittamista toipuvalle Ville Kivimäelle ihan vain varmuuden vuoksi. Kuten mainittua, Hokkareita saattoi pitää ennakkosuosikkina, joten pistekin aina hankalasta Hämeenkyröstä Rystybaarin vihamielisen kotiyleisön edestä.