Kauden kaksi ensimmäistä otteluaan hävinnyt ja molemmissa otteluissa vain kaksi maalia tehnyt JäHi lähti kääntämään kurssia tuttua, mutta aina äärimmäisen vaikeaa AHKta vastaan. En osaa tarkalleen määritellä millainen vastus JäHille parhaiten sopii, mutta nuorehko ja paikoin todella taitava AHK ei ainakaan sellainen ole.

Peliin valmistavissa treeneissä valmentaja-velho Sami Niemenmaa halusi parantaa Urjalaa vastaan pettänyt ylivoimapeliä. Treeneissä hiottiin sekä 5-4 - että 5-3 -ylivoimia. Ennen treenejä Sami kysyi joukkueelta vaikeita kysymyksiä, kuten mikä on yv:llä kaikista tärkeintä? En tiennyt kysymykseen vastausta, mutta se muistutti minua yhdestä mielestäni elokuvahistorian hienoimmista kohtauksista:

Yllä olevassa kohtauksessa kysymyksen esittäjä ei mielestäni muistuta Samia, eikä oikean vastauksen antaja JäHiläisistä kuin ehkä korkeintaan Kimmo Myllystä, mutta muuten keskustelu kopissa eteni hyvin samaan tyyliin.

Kiekko putosi Kangasalla jäähän klo 20 paikallista aikaa, ja JäHi oli jo heti ottelun alkuhetkillä helisemässä, kun joukkue joutui alivoimalle. JäHin alivoima onnistui nollaamaan AHKn nimekkään ylivoiman, viimeisenä lukkona toimi tuttuun tapaan luottovahti Ville Kivimäki. AHKlla on heittää ylivoimaan toinen toistaan kovempaa seppää, toki kirkkaimpina timantteina JäHi-taustaiset kaverukset, yli-ahne maalisieppo Juho Pohjoismäki, ja jääkaappipakastinyhdistelmän kokoluokkaa oleva puolustaja-kolossi Valtteri Sirén. AHKssa on selvästi pistetty merkille Juhon kova laukaus, jota mies JäHi-aikoina hioi säntillisesti yhden JäHin historian lahjakkaimman maalinsylkijän, Sami Järvensivun, kovassa koulussa; Juhoa nimittäin peluutettiin yv:llä useasti viivamiehen paikalta, josta on helppo päästä painamaan miehen tavaramerkkiä, eli painavaa kutia.

Kuten todettua, ensimmäisestä alivoimasta JäHi vielä selvisi, mutta pian sen jälkeen AHK siirtyi johtoon kovalla, maalivahdista katsottuna vasemmalta puolelta lähteneellä rannevedolla. JäHi onnistui tämän jälkeen pitämään AHKn pois tulostaululta ja iski itse tasoitusmaalin hieman erän puolenvälin jälkeen, ehkä lievästi pelitapahtumien vastaisesti. Olli Marttinen väänsi hyökkäyspään b-pisteeltä aloitusvoiton, Ville Välimäki jatkoi kiekon viivaan Henry Vähä-Ruoholalle, jonka rannekuti pelaajaruuhkan takaa yllätti AHKn maalilla torjuneen, JäHissäkin mainetekoja tehneen Tuomas Kantolan. Pitkään ei tasoituksesta ehditty iloita, kun AHK mätti kolme maalia JäHin rysään reiluun kahteen ja puoleen minuuttiin. JäHilläkin oli erässä paikkansa lisäosumiin, mm. JäHin supertähden, Heikki Vaajasaaren, johtama kahden Nykäsen ketju sai jo AHKn viisikon pieneen paniikkiin ja Tuomas Kantolan jään pintaan, mutta kiekkoa ei lopulta puolityhjään rysään onnistuttu iskemään. Näin ollen ensimmäiselle erätauolle mentiin AHKn 4-1 -johtonumeroissa.

Erätauolla valmentaja Niemenmaan rohkaisevan puheen aikana katseeni etsi miestä, joka voisi vielä kääntää pelin. Silmäni tarkentuivat toinen toistaan komeampaan mieheen ja potentiaaliseen game-changeriin, mutta en harmikseni nähnyt kopissa Sami Järvensivua, Petri Niemeä, tai Kimmo Myllystä. Vaikka JäHillä lauantaina Kangasalla oli kokoonpanossa useita kovan luokan maaliruiskuja, niin mainitsemani kolme miestä kuuluvat kyseisen taiteenlajin absoluuttiseen eliittiin. Jääkiekkopeli muistuttaa siinä mielessä muinaista viski-pokeria, että molemmissa on pelattava niillä korteilla mitä käteen on jaettu, pakasta ei voi vetää uusia. Lauantaina piti tulla toimeen ilman mainitsemiani herroja, ja JäHin tapauksessahan ne käteen jaetut kortit eivät ikinä mitään huonoja ole.

JäHi tulikin toiseen erään avauserää terävämmin, ja iski kavennusosuman erän viidennellä minuutilla. Riku Backändä onnistui vahvalla karvauksella pysäyttämään AHKn hyökkäykseenlähdön, ja kiekko ajautui parhaalle maalintekosektorille hiipineelle Onni Aallolle. Onnin ratkaisu oli kliinisen maalintekijän työkalupakin se aina tiukimmalla paikalla käytetyin työkalu, eli kiekko maalivahdin längistä verkon perukoille. AHK kuittasi kavennusosuman valitettavan nopeasti, ja pääsi kaiken lisäksi erän puolenvälin jälkeen pyörittämään 5-3 -ylivoimaa. Tällä kertaa JäHin av-peli ei onnistunut, vaan AHKn taitava nippu herkutteli maalin erittäin nopeaan tahtiin. Seuranneella 5-4 -alivoimalla AHKn pelaajaa rikottiin voimakkaan läpisyöksyn päätteeksi, ja tuomari näytti rangaistuslaukausta. JäHin Ville Kivimäki on erittäin hyvä läpiajojen torjujana, mutta tällä kertaa vastustajan harhautus oli liian hyvä, ja numerot kirjattiin jo 7-2. Tämän jälkeen AHK vuorostaan jäähyili, ja JäHi pääsi pyörittämään 5-3 -ylivoimaa lähes puolitoista minuuttia. JäHi ei kuitenkaan onnistunut ylivoimatilannetta hyödyntämään, vaan AHKn alivoima onnistui pitämään JäHin pois ihan parhailta tekopaikoilta, ja Tuomas Kantola hoiti ne kudit mitkä maalille asti ylsivät. Ehkä paras tilanne siunaantui Ville Välimäelle, joka pääsi nokikkain maalivahdin kanssa. Tilanne oli itse asiassa kahdella nollaa vastaan, kun Sami Niemenmaa oli tilanteessa hiipimässä toiselle tolpalle. Ville ei Samia huomannut, ja Tuomas nappasi Villen etuyläseen kohdennetun rannekudin eleettömän varmasti.

7-2 -tilanne kolmanteen erään lähdettäessä oli melko lohduton, ja AHKn iskiessä vielä erän alkuun nopeasti lisämaalin, ei ottelun voittajasta ollut enää juuri epäselvyyttä. Kaikesta huolimatta mielestäni JäHi taisteli loppuun asti kovalla työmoraalilla, maalia ei vaan mistään saatu aikaiseksi. Kolmannessa erässä sattui valitettava tapaturma, kun JäHin jäähyltä vapautuneen pelaajan maila osui AHKn Juho Pohjoismäkeä ilmeisesti otsaan miehen valmistautuessa lyöntilaukaukseen. Juho poistui vertavuotavana koppiin, mutta tietojeni mukaan muutamaa tikkiä pahemmin tilanteessa ei onneksi käynyt. AHK kaunisteli vielä erän viimeisellä minuutilla loppulukemat 9-2:een.

JäHillä on nyt takana kolme ottelua, jokaisesta on tullut tappio, ja jokaisessa matsissa joukkue on onnistunut maalinteossa vain kahdesti. Tässä riittää varmasti valmennusjohdolla miettimistä torstain treeneihin. Alkuviikolla joukkue julkaisi positiivisen uutisen hankintaosastolta, kun monivuotinen luottokassari, Jussi Seppänen, tekee paluun JäHin rosteriin. Jussista ei ole välttämättä apua maalintekoon, mutta vahvistus mies on joka tapauksessa.

JäHi yrittää avata maalitukosta lauantain kotipelissä, johon vieraaksi saapuu Akaan Kiekko.