Uutta teknologiaa ja selkäsauna

Jähi sai lauantaina vastaansa AHK:n, joka ei ollut vielä tällä kaudella kärsinyt tappiota. Jähin penkin takana oli ensimmäistä kertaa seuran historiassa vastuuvalmentajana mutta ei pelaajana seuralegenda Petri Väisänen. Apulaiskoutsina toimi Sami Niemenmaa. Kolmosvalmentaja Joose Kreutzer poti vielä myyräkuumeen jälkioireita, eikä ollut kokoonpanossa. Jähillä oli taas kerran vaikeuksia kokoonpanon kanssa, tällä kertaa rosteriin oli saatu tasan kaksi ketjua pelaajia, sekä kaksi maalivahtia.

Kapean rosterin takia olisin voinut olla huolissani tilanteesta, mutta onneksi meillä oli ässä hihassa. Kolmosdivisioona on vuosien varrella muuttunut äärimmäisen kovaksi kilpailuympäristöksi. Jotta Jähi pysyisi kehityksessä mukana, olimme salaa kaikessa hiljaisuudessa kehittäneet tietokoneohjelmaa, joka auttaisi meitä vastustajan scouttaamisessa. Kehitys ja testaus oli kustannussyistä tehty Intiassa, mutta tausta-algoritmi ja mm. käyttöliittymä oli Jähin omaa käsialaa. Miten ohjelmisto oikein toimii? Kaiken takana on ohjelmiston taustamoottorina häärivä, geneettisiä algoritmeja käyttävä älykäs oppiva agentti, joka louhii tietoa verkosta, tai käsin syötettävästä datasta, mm. pelaajakuvista. Ohjelma tekee analyysin joka auttaa valmentajaa vastustajan tai oman joukkueen analysoinnissa. Jähi on syksyn aikana testannut ohjelmistoa sisäisesti, ja tulokset ovat olleet lupaavia. Ohjelmiston ansiosta esimerkiksi Sami Järvensivu on nostettu kärkikenttiin ja ylivoimaan. Pitkän tähtäimen tavoitteena on myydä ohjelmistoa Yhdysvaltain ammattilaisurheiluseurojen toimitusjohtajille. Tämä on toki huono uutinen pelaajatarkkailijoille, softa tulee tekemään heistä tarpeettomia. Ihmiset tekevät analyyseissään virheitä, koska usein ennakkoluulot ja tunteet sotkevat kylmän loogista päättelyä. Tietokone on tässä mielessä ylivoimainen: se ei tee virheitä, väsy, pyydä palkankorotusta, tai mene lakkoon.

Päätimme valmentaja Petri Väisäsen kanssa ottaa ohjelmiston ensi kertaa todelliseen tulikokeeseen ja tehdä analyysin AHK:sta, jotta osaisimme laatia otteluun optimaalisen strategian. AHK:n sivuilla ei ole jostain syystä pelaajakuvia, joten jouduimme etsimään niitä internetin syövereistä, mm. facebookista ja alaston suomi -sivustolta. Syötimme kuvat ohjelmistoon, säädimme muutamia parametreja ja annoimme koneen suorittaa työnsä. Lopputulos yllätti meidät. Alla kuva ohjelmiston antamasta analyysistä AHK:n avainpelaajasta:

vastamaki_ahk.png

Tommi Vastamäki toki tiedettiin Jähissä kovaksi pelimieheksi, olihan miehellä takana menestyksekäs Jähi-ura. Katsoimme Petri Väisäsen kanssa hiljaisuuden vallitessa pitkään toisiamme silmiin. Luin Petrin silmistä sen minkä itsekin tunsin: epäilyksen. Mutta toisaalta softa-alalla toimineina kavereina tiesimme kuinka laadukasta intialainen softankehitys voi olla, joten oli pakko luottaa ohjelmiston antamaan tulokseen. Analyysin pohjalta Petri vetäytyi apuvalmentaja Niemenmaan kanssa laatimaan ottelustrategiaa. Itse aloin pukemaan varusteita luottavaisena.

Tietokoneavusteisesta strategiasta huolimatta Jähi koki ottelusa selkäsaunan 1-9 (0-2, 0-2, 1-5). Ensimmäiset kaksi erää olivat kohtuu tasaisia numeroista huolimatta, kolmannessa erässä tuli sitten kunnon romahdus. Kaikki kunnia AHK:lle, komeita maalia ja riittävän hyvää pelaamista melko aneemista Jähiä vastaan. Ville Kivimäki teki sen minkä pystyi, mutta ihmeisiin hänkään ei kykene. Jähin ainokaisen iski hyvää syksyä pelaava Tuomas Männistö.

Mutta ei auta masentua. Jähillä on heti viikon päästä mahdollisuus revanssiin kotikentällä. Olen varma että siitä pelistä tulee lauantain peliä tasaisempi. Kotikentällä Jähiä ei ole helppo voittaa. Minulla on täysi luotto joukkueeseen ja valmennusjohtoon. Apuvalmentaja Sami Niemenmaa saa usein kovaakin krittiikkiä, joten haluan tässä sanoa muutaman sanan Samista. Olen pohjimmilitani skeptinen luonne, mutta olen aina uskonut Samin kykyihin niin kentällä kuin sen ulkopuolella, oli laji sitten jääkiekko tai jalkapallo. Uskon että Sami yhdessä päävalmentaja Väisäsen ja kolmoskoutsi Joose Kreutzerin kanssa laatii lauantain peliin taktiikan, jolla on vaikea tai jopa mahdoton hävitä.

Juse #10