Marraskuun viimeisen viikonlopun piti alunperin olla JäHille ns. härkäviikonloppu, eli ottelu sekä lauantaina että sunnuntaina, mutta tilanne muuttui kun lauantain AHK-kotiottelu jouduttiin perumaan tuomaripulan takia. Näin ollen viikonlopun ainoa ottelu oli sunnuntain kotiottelu Ylöjärven Uplakers 2:sta vastaan Kaukajärvellä. Olin ollut poissa joukkueen toiminnasta muutaman viikon, joten en ollut täysin varma mitä odottaa, kun avasin sunnuntaina pukuhuoneen oven. Ensimmäinen silmäys kertoi kokeneelle tarkkailijalle kaksi asiaa:

1) Valmentaja Sami Niemenmaa oli ajanut joukkueella kovaa torstain treeneissä, sen näki kaikesta: pelaajien posket olivat normaaliakin enemmän lommolla, hauiksiin oli ilmestynyt ylimääräisiä suonia ja silmissä oli keskittynyt katse.

2) Onni Aalto oli korvannut minut joukkueen DJ:nä.

Ensimmäisen havainnon ymmärrän hyvin, Sami Niemenmaasta voi olla montaa mieltä, mutta valmennusfilosofiansa hän on ammentanut Neuvostoliiton legendaarisilta jääkiekkovalmentajilta. Tämän filosofian mukaan ruoskaa ei pidä säästää. Toinen havainto oli vaikeampi niellä, Onnin soittama musiikki oli nimittäin jotain modernia diskojumputusta, jota en yleensä jaksa kuunnella alle kahden promillen humalatilassa. Toisaalta olen mielestäni jossain määrin ihmisenä pragmaattinen, joten jos jokin ei ole kaunista mutta toimii, niin en pistä vastaan.

Pragmaattisena henkilönä pidättäydyin vielä pidemmälle menevistä johtopäätöksistä, ja ajattelin käyttää Mestarin oppeja, hän nimittäin tunnetusti näkee urheilijan katseesta tulevaisuuden. Tällä kertaa päätin lukea tulevaisuuden joukkueen ehdottoman tähtipelaajan, Heikki Vaajasaaren, silmistä. Tämä meinasi kostautua. Heikin katseessa oli nimittäin sunnuntaina Kaukajärven Sentterin pukukopissa numero kaksi sellaista kylmää terästä, että meinasin menettää suoleni hallinnan. Läheltä piti -tilanne oli kuitenkin perusteltu, koska olin Mestarin tavoin nähnyt katseesta sen mitä hain: Heikki Vaajasaari ei ollut tullut Kaukajärvelle häviämään kiekkopeliä. Olin tehnyt toimittajan velvollisuuden, eli perinpohjaisen taustatutkimuksen. Nyt oli aika siirtyä lehtereille nautiskelemaan kiekkoviihteestä, Tampereella harva pystyy tarjoilemaan sen niin kauniissa paketissa mitä JäHi.

Musta pantteri
Heikki Vaajasaaren katseessa oli sunnuntaina terästä

JäHi iski Uplakers 2:n kimppuun kolmella kentällä, maalin suulla torjui JäHi-uransa 200. ottelussa itseoikeutetusti Ville Kivimäki. Valmentaja Niemenmaan kokoama ja itsensä johtama ykkösnyrkki oli koottu klassisten kentänkokoamisperinteiden mukaisesti: Keskellä Sami edusti riittävän älykästä, riittävän hyvin peliä rytmittävää sentteriä, ja laidoilla Kimmo Myllynen ja Matias Jääskeläinen toivat yhtälöön vahvaa liikettä, taitoa, viimeistelykykyä ja viehätysvoimaa. Viimeisimmän ominaisuuden hyödyllisyyttä kiekkopelissä ei ole kyllä varmaan koskaan tieteellisesti tutkittu, mutta se tarkoita sitä etteikö sillä sellaista olisi.

JäHi pääsi ensimmäisessä erässä ajassa 2.14 pelaamaan ylivoimaa, mutta tuloksetta. Pian jäähyn päättymisen jälkeen JäHin ykköskenttä iski ensimmäisen kerran. Matti Kinnari ja Kimmo Myllynen pelasivat kiekon keskialueella Sami Niemenmaalle, joka nousi hyökkäysalueelle ja ampui kiekon tarkasti B-pisteiden välistä yläriman kautta sisään. Pian tämän jälkeen ykkösketju iski uudestaan: Sami Niemenmaa pelasi kiekon vasemmalla laidalla vastustajien puolustuksen takana kytänneelle Matias Jääskeläiselle. Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan lohikäärmettä pakoon juoksevan miehen ei tarvitse olla maailman nopein, riittää että hän on nopeampi kuin ystävänsä. Tässäkin tilanteessa Matias oli riittävän nopea irrotakseen puolustukselta, ja viimeistely oli taattua laatua, Uplakers 2:n maalivahdilla ei ollut mitään mahdollisuuksia torjua Matiaksen rystyluritusta.  2-0 -maalin jälkeen vierasjoukkue pääsi vuorostaan ylivoimalle, mutta JäHin alivoimapeli piti pintansa. Pian tämän jälkeen Uplakers 2 näytti saavan kiekon maaliin, ja tuomarikin mielestäni osoitti maalin syntyneen. Pienen palaverin jälkeen osuma kuitenkin hylättiin. Hyväksytyn maalin vierailijat iskivät sen sijaan ajassa 14.17. JäHin maali oli tilanteessa ollut jo jonkin aikaa poissa paikoiltaan, mutta tuomaristo hyväksyi silti osuman. Ilmeisesti nykysääntöjen mukaan peliä ei maalitilanteessa vihelletä poikki, vaikka maali siirtyisi paikoiltaan. Uplakers 2 pääsi erän lopussa vielä toistamiseen ylivoimalle, mutta tälläkin kertaa JäHin alivoima oli riittävän hyvää, eikä lisämaaleja syntynyt. Ensimmäiselle erätauolle mentiin siis JäHin 2-1 -johtolukemissa.

Toisen erän alussa JäHin jäähyily jatkui, ja tällä kertaa vierailijat myös rankaisivat. Suoran hyökkäyksen päätteeksi Uplakers 2:n pelaaja ampui kiekon tarkasti yläriman kautta ohi Ville Kivimäen, ja peli oli 2-2. Tällä kaudella monesti JäHin selkäranka on katkennut helpohkosti, ja nytkin siihen oli hyvä tilaisuus. Hyvin alkanut peli oli kääntymässä epäedulliseen suuntaan. Sunnuntaina kuitenkin joukkue oli selvästi päättänyt pistää kaiken peliin, eikä Uplakers 2 saanut johtomaalia tehtyä, pääosin kiitos siitä kuului taas Ville Kivimäelle. Johtomaalin ajassa 32.06 iski sen sijaan JäHin ykkösketju: Sami Niemenmaa polki nopeaan vastahyökkäykseen, ja jätti kiekon siniviivan jälkeen Kimmo Myllyselle. Tilanteessa Sami ja Uplakers 2:n puolustaja tekivät vahvan maskin, jonka Kimmo käytti älykkäästi hyväkseen ampumalla kiekon rannelaukauksella tarkasti tolpan juureen, ja JäHin 3-2 -johtoon. Hetki johto-osuman jälkeen Uplakers 2:n pelaaja kaadettiin puolittaisessa läpiajossa, ja seurauksena oli rangaistuslaukaus. Ville Kivimäki nollasi kuitenkin yrityksen melko helposti. Ajassa 36.55 Uplakers 2 kuitenkin onnistui tasoituksessa, ja pääsi hetki maalin jälkeen pelaamaan ylivoimaa. JäHi onnistui kuitenkin rokottamaan alivoimalla, kun Onni Aalto riisti menettämänsä kiekon takaisin keskialueella ja karkasi maalintekoon. Vierasjoukkue protestoi maalia voimakkaasti, heidän näkemyksensä mukaan Onni oli käyttänyt kiekonriistossa sääntöjen vastaisia otteita. Ottelun tuomaristo oli kuitenkin nähnyt tilanteen toisin, ja maali hyväksyttiin. Toiselle erätauolle mentiin näin ollen lukemissa 4-3.

JäHi ei ollut syksyn otteluissa aiemmin johtanut peliä ennen viimeistä erää. Kaksi kertaa peli oli ollut tasan kahden erän jälkeen, mutta molemmissa peleissä vastustaja oli kääntänyt ottelun edukseen päätöserässä. Sunnuntaina kuitenkin tahti oli toinen, kun JäHin tulikuuma ykköskenttä iski 5-3 -maalin heti erän alkuun. Sami Niemenmaa murtautui oikealta laidalta kohti maalia, ja vastustaja oli pakotettu rikkomaan. Siirretyn rangaistuksen aikana Matias Jääskeläinen pääsi tuikkaamaan kiekon takatolpalta sisään. Syöttöpiste maaliin myös Matti Kinnarille. Ajassa 48.47 JäHi teki jo ratkaisevan tuntuisen kuudennen maalin, kun asialla oli aiemmin jo kaksi maalia syöttänyt Kinnari. Tilanteessa Matias Jääskeläinen ja Kimmo Myllynen pelasivat paikan Matin maankuululle rannepommille, ja sinnehän se upposi. Uplakers 2 otti tämän jälkeen aikalisän. Liekö aikalisän ansiota, en tiedä, mutta minuutti aikalisän päättymisen jälkeen vierailijat pääsivät pelaamaan puolitoista minuuttia 5-3 -ylivoimaa. JäHin alivoima taisteli kuitenkin valmentaja Niemenmaan johdolla ansiokkaasti, eikä kavennusosumaa syntynyt. 5-3 -alivoiman jälkeen ylivoimaa tarjottiin puolestaan JäHille, mutta maalin teki vastustaja. Ajassa 56.08 JäHi joutui jälleen alivoimalle, mutta vierailijoiden tehoton ylivoima sai jatkoa, osin varmasti JäHin hyvän alivoiman ja Ville Kivimäen torjuntojen ansiosta. Uplakers 2:n kiri katkesi viimeisten minuuttien kahteen jäähyyn, ja kun JäHikin tyytyi vain pelaamaan sekunnit pois pelikellosta, ei lisämaaleja enää nähty. JäHille näin ollen helpottava avausvoitto lukemin 6-4.

JäHin tuleva viikonloppu on peleistä vapaa, mutta itsenäisyyspäivä-viikolla on luvassa kaksi peliä: keskiviikkona kotiottelussa vastassa on AHK, ja sunnuntaina KooVee II.