Orastava tappioputki poikki Ylöjärvellä

Jokasyksyisessä tappiokurimuksessa pyristellyt JäHi palasi isänpäivän kunniaksi voittojen tielle Uplakersin kustannuksella. Lähtökohta otteluun ei ollut helppo, sillä kulkutaudit ja isänpäiväriennot olivat aiheuttaneet merkittävän loven JäHin tavanomaisesti laajaan rosteriin aina valmennusjohtoa myöten. Ongelman ratkaisu oli mitä luonnollisin: koko kesän kovaa harjoitelleet puolustajat jaksaisivat kyllä pelata joka toista vaihtoa.

Ottelu alkoikin JäHin kiekkokontrollissa, mutta Euromaster Areenan kanadalaistyyppisen pieni kaukalo mahdollisti Uplakersilla vaaralliset harppuunahyökkäykset JäHin kiekonmenetysten jälkeen. 13 minuutin pelin jälkeen JäHi pääsi ottelussa ensimmäistä kertaa ylivoimalle. Harri Saarinen syötti kiekon pyörittäjän paikalla itseoikeutetusti olleelle Petri ”Taikuri” Niemelle joka kavensi keskelle, haki syöttöä takatolpalle ja päätyi lopulta avaamaan maalihanat jo tavaramerkiksi muodostuneella no-look –rannelaukauksella.

Muutama minuutti myöhemmin JäHi pääsi uudestaan käyttämään tuhoisaa ylivoimapeliään. Arto Manninen syötti kiekon Oliver Schärerille, jonka tulinen lämäri kilpistyi kuitenkin tolppaan. Riku Backändan fyysinen ylivertaisuus maalinedustalla oli kuitenkin omaa luokkaansa ja hänelle jäi helppo työ sutia irtokiekko maaliin. Erätaukotilanne 0-2 oli ehkä hivenen pelitilanteiden vastainen ja JäHi sai olla kiitollinen kolme läpiajoa torjuneelle maalivahdilleen Jussi Seppäselle.

Toinen erä oli vanhentunut vasta kaksi minuuttia kun sarjan vaarallisin ylivoima pääsi jälleen vauhtiin. Uplakers joutui rikkomaan myös alivoimalla, ja seuranneen 5-3 ylivoiman aikana Juho Pohjoismäki ja Matias Jääskeläinen sahasivat kiekon viivaan. Viivalla pelannutta Henry Vähä-Ruoholaa vaivannut vaikea  lihasvamma oli JäHin fysiikkavalmennuksen huippuohjauksen myötä enää pelkkä muisto, eikä Uplakersin maalivahdilla ollut mitään saumaa pysäyttää lujaa alanurkkalaukausta. Jatkuvista ylivoimamaaleista sisuuntunut Uplakers kohensi suoritustaan ja otti hetkellisesti pelin haltuunsa.

JäHin pelaama pitkä kiekko kävi kalliiksi, kun satanolla-aloitusvoiton jälkeen Uplakersin puolustaja pääsi pamauttamaan kiekon voimalla maaliin ohi maskissa olleen Seppäsen. Uplakers oli heti seuraavassa vaihdossa lähellä psykologisesti tärkeää toista maalia, mutta Petri Niemi oli päättänyt toisin karatessaan oman pään myllytyksen jälkeen nopeaan vastahyökkäykseen laituriparinsa Laihon kanssa. Laiho tarjoili Niemelle poikittaissyötön, eikä Niemi tälläkään kertaa erehtynyt vaan siirsi pelivälineen kylmän viileästi alanurkkaan lisäten JäHin johdoksi turvallisemman 1-4.

Uplakers pääsi vielä myöhemmin kaventamaan lukemiksi 2-4, mutta pian tämän jälkeen Jari Viskari katkaisi kotijoukkueen syötön ja pelasi Pohjoismäen laukaisupaikkaan. Pohjoismäen perusvarmasta viimeistelystä näki että maalipuiden väliin on osuttu kerran aikaisemminkin. Toisen erän lopussa ikivekkuli Heikki Vaajasaari viihdytti katsomossa olleita perheenpienimpiä näyttämällä kuinka kiekko nostetaan avopaikasta maalivahdin mailanvarteen.

JäHi lähti kolmanteen erään luottavaisin mielin, sillä joukkue oli tottunut suorittamaan erityisesti päätöserät kovalla tasolla. Maaleja tehtiin vuorotahtiin, kun Uplakers pääsi kaventamaan ylivoimalla onnekkaan päätypompun jälkeen Pohjoismäen tehdessä lähes välittömästi perään illan toisen osumansa. Uplakers puolestaan kavensi alivoimalla numeroiksi 4-6 kun JäHin ylivoimakenttä pelasi hivenen etupainotteisesti. Viisi minuuttia ennen loppua Uplakers nousi kutkuttavasti jo maalin päähän.

Ottelu oli sinänsä siisti jääkiekkopeli, mutta tässä vaiheessa erityisesti Uplakersin pelaajilla alkoi tunteet kuumentua JäHin nostettua pelinsä fyysisyyttä pari pykälää isommaksi eikä kahakoilta vältytty. Uplakers yritti lopussa tasoitusta vielä ilman maalivahtia. Petri Niemi oli lähellä viimeistellä päivänsä hattutempulla, mutta omasta päästä lähtenyt laukaus lipui hieman maalin ohi. Schärer pelasi tämänkin tilanteen loppuun asti ja puttasi loppulukemiksi 5-7. Sarjapisteet matkasivat JäHin mukana Tampereelle.

Kokenut JäHi on tunnetusti kevään joukkue. Tällä kaudella kevät on kuitenkin koittanut jo marraskuussa. Erityisen miellyttävää ottelussa oli JäHin taisteluilme ja yritteliäisyys. Saattaa olla, että Uplakersin ja AHK:n kaltaiset joukkueet soveltuvat paremmin JäHin taktiikalle kuin luisteluvoimaiset Vire ja Hokkarit. Pelaajavalmentaja Ville Kuusisen jääharjoituksissa viimeistä luistimenpiirtoa myöden hiottu ylivoima johtaa joka kerta joko yli- tai vaihtoehtoisesti alivoimamaaliin. Kiinan vedonlyöntimarkkinoiden over-betsaajat ovat olleet kiitollisia.

Jussi Seppänen esitti maalin edessä niin väkeviä otteita, että avaavan maalivahdin paikka on valloitettu todennäköisesti ainakin loppuvuoden ajaksi. Vähä-Ruohola nettosi yhteensä kuusi minuuttia jäähyjä, kaikki oikeusmurhia. Ottelun ratkaisijasta ei kuitenkaan jäänyt kenellekään epäilyksiä. Kantaessani pelikassia kopilta takaisin autolle näin parkkipaikalla kakkosdivisoonajoukkueen scoutin, jonka kokoonpanolistan reunaan oli kirjoitettu selvällä käsialalla ”numero 25, Petri Niemi”. Pystyykö JäHin manageri pitämään valttikortit kädessään siirtotakarajan lähestyessä?