Klassista meininkiä

On helmikuu vuonna 2012. Hyytävä paukkupakkanen on vaihtunut päivästä toiseen tupruttelevaan lumisateeseen. Yllättäen koittaa sateeton lauantai, joka ennusteissakin vain väliaikainen poikkeus jokapäiväiseen lumisateeseen. Aurinkoa ei näy ja pakkasta on noin -4 astetta. Nämä olosuhteet on varmasti kiekkojumala neuvotellut. Olihan nyt edessä suuri kiekkojuhla…

Koulukatu, Tampere. Vuonna 1934 Ilves jäädytti Tampereen Tennisseuran kentät ja rakensi jääkiekkokentän harjoituksiaan ja otteluitaan varten. Tältä, tuolloin Soppakoulun kentäksi kutsutulta areenalta, lähti tamperelainen kiekkoperinne liikkeelle. Vuonna 1965 Ilves, Tappara ja Koo-Vee siirtyivät jäähalliaikaan ja koulukadun kenttä jäi taakse. Sen jälkeen siellä on pelattu lähinnä junnu- tai mita ”pilipali”-pelejä. Nyt vuonna 2012 tämä ikävä putki lopulta katkeaa, kun Tampereen todellinen paikallisottelu pelataan tällä legendaarisella kentällä. Ja nyt ei todellakaan puhuta Ilveksen ja Tapparan välisestä sählystä vaan oikeasta jääkiekko-ottelusta, kun Jälkihiki-Hockey ja Hiki-Hockey ottavat toisistaan mittaa. Ottelussa juhlistetaan samalla Jälkihiki-Hockey:n 10-vuotista taivalta.

Jähin tarina alkoi vuonna 2002, jolloin joukko vanhoja HiHolaisia halusivat jatkaa kiekkoharrastustaan. He olivat opiskelunsa päättäneet ja siksi joutuivat lopettamaan HiHossa, joka koostuu opiskelijoista. Hienojen pelivuosien jälkeen paras vaihtoehto jatkamiselle oli perustaa eräänlainen jatkumo HiHolle, kuten pelkkä nimikin sen jo kertoo. Toimintatapakin oli selvä: kerätään vuosittain parhaat opintonsa päättäneet HiHolaiset ja täydennetään puuttuvat pelipaikat kesällä järjestettävän harjoitusleirin kautta. Tämä resepti on tuonut suuret määrät menestystä viimeisen vuosikymmenen aikana jähiläisissä merkeissä. Ainoa tilastollinen kummajainen asiaan perehtymättömän silmissä on Jähin ja HiHon väliset ottelut. Viralliset sarjapelit ovat kääntyneet poikkeuksetta HiHolle, eikä Jähille ole jäänyt pisteen pistettä. Tämä tosiaan vaikuttaa synkältä tilastolta, mutta totuus löytyy arkistoista. Jähin perustuskirjan välissä olevasta muistiosta. Tässä muistiossa perustajajäsenet linjaavat, että Jähin tulevaisuuden kannalta on erityisen tärkeää hävitä ottelut HiHoa vastaan. Omien kokemuksien kautta he pystyivät kuvittelemaan sen tilanteen, jossa vanhat pelikaverit nöyryyttäisivät nuoria ja haavoittuvaisia opiskelijapoikia. Tämä olisi vaarallista leikkiä Jähin tulevaisuuden kannalta, koska HiHo on ylivoimaisesti suurin yksittäinen pelaajien tuottaja Jähille. Tällä taktiikalla turvattaisiin se, että Jähi saa jatkossakin lahjakkaita ja henkisesti eheitä pelaajia. Tätä periaatetta on tiukasti noudatettu jo kymmenen kauden ajan. Nyt vuosikymmenen täyttyessä on voinut havaita pientä kutinaa Jähin suunnalta, että mahdollisesti joku päivä ne pisteet täytyy tylysti viedä. Talviklassikon on arveltu olevan se hetki, jolloin Jähi kuittaa velat! Kyseessä on kuitenkin lähinnä median arvuuttelua, koska Jähi on pysynyt asiasta täysin vaiti.

Takaisin itse Talviklassikkoon…

Kello lähestyy viittä ja Koulukadun katsomossa kuhisee – ilmoilla on todellisen urheilujuhlan tuntua! Redbull-auto soittaa tunnemaa nostattavaa musiikkia ja yleisö odottaa malttamattomana joukkueiden saapumista kentälle. Vihdoin pelaajatunnelista alkaa saapua jääsotureita kentälle alkulämmittelyä varten. Paikalla on molempien joukkueiden faneja, mutta kaikkien mielenkiinto kohdistuu hetkeksi Jähin uusiin ja tyylikkäisiin peliasuihin. Odottava tunnelma kohtaa huippunsa, kun joukkueet lähtevät takaisin koppiin jäänajon tieltä. Ei aikaakaan kun joukkueet saapuvat takaisin jäälle – nyt vihdoin tämä alkaa! Yleisö on aivan halkeamispisteessään, kun pelaajat kiertävät omilla alueillaan määrätietoisen keskittyneesti. Ennen ottelun aloittamista, joukkueet kerääntyvät siniviivoille ja HiHo palkitsee kaikkien aikojen parhaan pistemiehensä Sakari Nurmen 100 pelatun pelin rajapyykin saavuttamisen johdosta. Mutta sitten päästään itse asiaan!

Ensimmäinen erä

Ottelu alkaa vauhdikkaan oloisesti, hieman HiHon otteessa. Ensimmäiset minuutit kiekkoa painetaan enemmän Jähin päähän ja HiHolla on puolittaisia maalipaikkojakin. Erän edetessä Jähi pääsee kuitenkin koko ajan paremmin mukaan peliin ja alkaa luomaan hyviä hyökkäyksiä. Ainoa tilastomerkintä erään saadaan kuitenkin vain jäähyn merkeissä, kun Jähin puolustaja Jari Viskari komennetaan 2 minuutin huilille kampituksesta. Torjunnat kirjataan HiHo-voittoisesti 16-6.

IMG_0458.JPG


Jones: Jähin valmentaja Petri Väisänen, mitä jäi käteen ensimmäisen erästä?
Väisänen: Ottelu lähti käyntiin aika lailla niin kuin kuvittelinkin. Yritin pojille sanoa, että tavanomaista taktiikkaa tulisi noudattaa, mutta aavistelinkin, että tällä kertaa sitä ei malteta tehdä. Tarkoitan siis 0-0 tulosta, kun normaalisti annamme 2-3 maalia eteen ja kelaamme kovalla draivilla rinnalle ja ohitse.
Jones: No minkälaisia ohjeita annoitte sitten kopissa toista erää varten, kun kerran normaalia taktiikkaa ei noudatettu?
Väisänen: Tarkoitus on noudattaa edelleen samaa taktiikkaa hieman sovellettuna. Otetaan pari jäähyä tuohon kärkeen ja annetaan yksi maali eteen. Sen jälkeen otetaan homma haltuun.
Jones: Tuo teidän taktiikka perustuu aika koviin riskeihin. Onkohan se aina kovin viisasta?
Väisänen: Siis Jähin pelit perustuvat taktiikasta huolimatta koviin riskeihin ja viisaudesta on tässä yhteydessä aivan turha puhua yhtään mitään!  
Jones: Onnea toiseen erään!
Väisänen: Kiitos!

Toinen erä

Peliä jatketaan Jähin osalta täysin valmentajan ohjeilla ja parin minuutin pelin jälkeen HiHo pääsee 5-3 ylivoimalle. Se ei jätä ylivoimaa myöskään käyttämättä vaan iskee 20 sekunnin jälkeen taululle 0-1 lukemat Georg Mestsaninovin toimesta. Jähi kestää loput alivoimasta ja alkaa yhä selkeämmin siirtämään painetta HiHon päätyyn. Ottelun puolimatkassa Jähi saa kuparisen rikki, kun Jarmo Altonen siirtää kylmän rauhallisesti kiekon pussiin Westerholmin ja Komun esityöstä. Yleisö suorastaan räjähtää suosionosoituksiin, joiden saattelemina Jähi tuulettaa avausosumaansa. Jähi saa tästä osumasta todella kovan draivin päälle ja siirtyykin 2-1 johtoon, kun vielä viime kaudella HiHossa vaikuttanut Joose Kreutzer iskee limpun häkkiin. Syöttäjinä kunnostautuvat Viiala ja Tuomisto. Eikä ilotulitus todellakaan saa loppuaan, kun Jähi iskee 28 sekunnin päästä jo 3-1 lukemat taululle. Tällä kertaa pahanteossa on Timo Komu, Altosen ja Westerholmin syötöistä. Tässä vaiheessa HiHo ottaa aikalisän, kootakseen pakettiansa kasaan. Jotain apua aikalisästä onkin, ainakin tilastojen valossa. HiHo saa 35 minuutin kohdalla hieman heppoisin perustein rangaistuslaukauksen Jari Viskarin rikkoessa. Laukojaa Mikko Mykkästä suitsutetaan HiHon penkillä varmana onnistujana. Jähin maalivahti Ville Kivimäki on kuitenkin asiasta sikäli erimieltä, että päättää torjua yrityksen. Ottelua siis jatketaan 3-1 lukemista…hetken. Jähin tehokkaan viisiminuuttisen kruunaa Antti Tuomisto Petri Väisäsen rauhallisesta syötöstä. Toiseksi syöttäjäksi merkitään Tuomas Männistö. Toinen erä ei jätä kylmäksi ketään, kun HiHo kaventaa jo reilun puolen minuutin jälkeen, kun Juuso Olanterä tuo HiHolaiset kahden maalin päähän. Torjunnat toisessa erässä 19-15.

IMG_0375.JPG

erätaukokisa käynnissä

Jones: HiHon valmentaja Joonas Heinikkala, itse et pelaa virkkauksen piirinmestaruuskisoissa sattuneet etusormen nyrjähdyksen vuoksi, mutta olet kuitenkin penkin takana jakamassa ohjeita. Miten joukkue osaa ottaa Jähin vahvan toisen erän ja kääntää pelin edukseen kolmannessa erässä?
Heinikkala: Ei me aleta panikoimaan vaikka tilanne onkin melko erikoinen. Ollaan yleensä totuttu johtamaan Jähin muutamalla maalilla ennen viimeistä erää. Mutta tässä on hyvä paikka löytää itsestäkin uusia ominaisuuksia.
Jones: Onko teillä jotain erityisiä keinoja, jolla saatte sen kuuluisan ”momentumin” takaisin itsellenne?
Heinikkala: Momentum tulee meille automaattisesti. Jähi teki hurmioissaan kohtalokkaan virheen ja otti johtoaseman. Kaikkihan sen tietää, ettei ne osaa pelata johtoasemassa. Itse Jähin valmentajana olisin painottanut jätkille, että on erityisen tärkeää ottaa johtoasema vasta pelin loppupuolella.
Jones: Mielenkiintoisia taktiikoita molemmilla joukkueilla. Onnea ottelun viimeiseen erään!
Heinikkala: Kiitos!

Kolmas erä

Ottelun viimeinen erä on melko tasaista vääntämistä. Molemmilla joukkueilla on paikkansa, mutta maalit ovat tiukassa. Tunteet alkavat viimein käydä myös käydä astetta kovemmilla kierroksilla, mutta edelleen ollaan totuttua rauhallisemmin liikkeellä. HiHo saa kuitenkin koko ajan painostettua peliä kohti Jähin päätyä ja reilu viisi minuuttia ennen ottelun loppua tilanne muuttuu 4-3:een Juho Haikola yllättää Ville Kivimäen maskin takaa komealla rannelaukauksella. Eikä aikakaan, kun peli on jo tasan. Jere Mäkelä tasoittaa puntit siirretyn rangaistuksen aikana ja tilanne on kutkuttava 4-4. Tässä vaiheessa Jähi ottaa aikalisän välttääkseen karmeimman kohtalon. Tätä ottelua ei enää sopinut hävitä. Jähi saa vielä vajaat pari minuuttia ennen loppua paikan ottaa ottelu nimiinsä, kun HiHolle tuomitaan rangaistus. Yleisö on lähes hengittämättä viimeiset pari minuuttia ja ottelu päättyy lopulta tasatulokseen 4-4. Torjunnat kirjataan erästä lukemin 11-8 ja koko ottelusta 46-29.

Yhteenveto

Jähi – HiHo 4-4 (0-0, 4-2, 0-2)

Ottelu oli todellinen jännitysnäytelmä, juuri sitä laatua mitä tilattiinkin. Tasatulos oli diplomaattinen ratkaisu tapahtumalle, joka koettiin melko yhteiseksi. Vaikka Jähin leirissä hieman manailtiin menetettyä johtoa, niin tulos oli seuralle kuitenkin historiallinen yhdenkin pisteen muodossa. Kymmenen vuotta ja yksi piste…päästiinkö kenties käännekohtaan??
Tulos ja pelitapahtumat oli siinäkin mielessä sopivat, että molemmat joukkueet olivat hyvillä mielin ottelun jälkeen. Tästä oli hyvä jatkaa yhdessä Talviklassikon virallisille jatkoille Tampereen parhaaseen pubiin, O’Connell’siin. Hyvä meno jatkui juhlinnan merkeissä ja molemmat joukkueet viettivät mukavaa iltaa rinta rinnan pilaten seuraavan päivän pelikunnon…

Tavoitin vielä tapahtumisen järjestämisestä vastaavat Jähin Antti Tuomiston ja Pekka Seppäsen O’Connell’sin juhlahumusta:

Jones: Noniin, tapahtuma on melkein paketissa ja kaikki tuntui sujuvan ongelmitta. Mitkä ovat tunnelmat nyt?
Tuomisto: Aivan loistavat! Homma on sujunut erittäin hyvin siitä lähtien kun saatiin päivä lyötyä vihdoin lukkoon. Mitään ongelmia ei oikeastaan ollut.
Jones: Yleisöä näytti olevan myös aika kivasti paikalla, varsinkin normaaliin verrattuna!
Tuomisto: Näin oli, noin 150 katsojaa, joka on sellaiset 148 enemmän kuin yleensä. Oli kyllä aivan huippu pelata kunnon yleisön edessä ja vielä Koulukadun legendaarisella kentällä!
Jones: Onko tuo johdon valuminen käsistä pystytty nollaamaan?
Seppänen: Aika hyvin, mutta kyllähän se tuolla takaraivossa kummittelee! Mutta eiköhän tilanne ole sama HiHon leirissä, joten tulos oli tietysti kokonaisuuden kannalta ihan sopiva!
Jones: Molemmilla joukkueilla on huomenna jälleen ottelu. Jähi lähtee Virroille haastamaan sarjajohtajaa – kuinka iskukykyisellä joukkueella sinne lähdetään??
Seppänen: Tietysti pientä priorisointia on panostamisen suhteen tapahtunut, mutta kyllä meidän on tarkoitus ihan jääkiekko lähteä sinnekin pelaamaan!
Jones: Mikä oli tämän koko tapahtuman paras anti loppujen lopuksi?
Tuomisto: Aika mahdoton lähteä mitään erittelemään, kokonaisuus oli loistava. Tämä oli sopivin tapa juhlia Jähin 10-vuotista taivalta!
Seppänen: Näin juuri, juhlakauden huipennus! Hienoa oli tietysti saada uudet peliasut käyttöön, mutta laskisin sen myös osaksi kokonaisuutta!
Jones: Kiitoksia ja hyvää loppuiltaa sekä onnea huomiseen peliin!

Tapahtuma oli siis kaikin puolin mahtava, oikein todellista Tamperelaista kiekkokulttuuria parhaimmillaan. Vaikka areena ei ole ehtinyt kunnolla edes jäähtyä kamppailun jäljistä, on mielessä jo ensi vuosi – tämä pitää järjestää ehdottomasti uudestaan! Eli toivottavasti ensi kaudella nähdään samoissa merkeissä! Nyt lähdetään kuitenkin laskettelemaan kohti kevättä ja kauden loppua. Jähillä on jäljellä 3 ottelua, joista kaksi viimeistä pelataan kotona. Ensin pitää kuitenkin käydä Virroilla…Kiekko-Karhut – Jähi 6-1 (1-1, 0-0, 5-0)

Jähi lähti Virroille suurin suunnitelmin. Sentterin pihassa odotteli peräti 50-paikkainen bussi, johon oli tarkoitus ”just ja just” mahtua joukkueen sekä kannattajien kanssa. Klassikon juhlahumu oli kuitenkin oletettua sakeampaa sumua ja bussin lauteille itsensä sai raahattua 10 kenttäpelaajaa, kaksi maalivahtia ja pyöreät nolla fania. Vaikka matkaan lähteneiden pelaajien määrä oli karu, niin vielä karumpi oli osan kunto. Odotukset olivat melko pienet vaikka luovuttamisen merkkejä ei onneksi ollut ilmassa lainkaan. Ilmassa oli lähinnä vain krapulan ja flunssan sekoittama sakea katku!
Vastaanotto Virroilla, Erkan areenalla, oli mukava. Klassikkoa oli sielläkin hieman tilastoista seurattu ja jähiläisten kunto vaikutti sen verta kyseenalaiselta, että kotijoukkue tarjosi vierailijoiden koppiin kahvit. Tämä on vieraskoreutta parhaimmillaan!

Liekö kahvi vai mikä, mutta jähiläiset pystyivät pelaamaan yllättävän hyvin. Liike oli aivan surkeaa tietysti, mutta kiekon hallinta oli hyvää ja vastustaja saatiin lähemmäs omaa rytmiä, hidasta sellaista. Kaksi ensimmäistä erää pelattiin tasaisissa merkeissä ja tilanne toisella erätauolla oli 1-1. Kolmas erä olikin sitten kohtalon erä Jähille, kun kotijoukkue nosti tempoa ja jyräsi neljällä ketjulla pelin väkisin selviin 6-1 numeroihin. Pelin käännekohdaksi tuli hylätty maali, jolla Jähi olisi tasoittanut pelin 2-2:een. Maalin takana ollut tuomari vihelsi pelin välittömästi poikki, kun kiekko osui maalivahtia rintaan. Vihellys oli kohtalokas Jähin kannalta, koska Joose Kreutzer lusikoi tämän rinnasta pompanneen kiekon maaliin. Jähiläiset olivat luonnollisesti hyvin närkästyneitä tuomiosta ja esittivät kantansa tiukasti tuomarille. Narina jäi jähiläisesti hieman normaalia vähäisemmäksi, mutta tuomari pystyi silti kaivamaan aivan käsittämättömän käytösrangaistuksen Tuomas Männistölle. Tällä kertaa käytösrangaistuksien erikoismies Männistö ei todellakaan kymppiänsä ansainnut! Jähille tämä tiesi huonoa, koska 10 minuuttia oli siis pärjättävä 9 miehellä. Ja olihan 9 miehellä pelattu jo avauserässäkin, kun kohtalo ivasi Antti Tuomiston luistimen terän poikki. Loppu löytyykin sitten tilastoista…
Yhtä kaikki, Jähi taipui siis lopulta selvin lukemin.

 Reissun paras suoritusta ei nähty tällä kertaa kaukalossa. Jähin käytösrangaistusten erikoismiehen Tuomas Männistön saama kymppi ihmetytti, mutta Jussi Nykänen osasi kiteyttää asian osuvasti: Männistö sattuu olemaan kriittisen näköinen mies ja siksi hän saa kymppejä! Tämä oli tyhjentävä kommentti!

Mutta menneet sikseen ja eikun etiäppäin. Taas olisi ensi lauantaina 25.2. klo 19.45 Jähin otteita seurattavana kotiareenalla Sentterissä. Tällöin vastaan luistelee KPK, joka kaatui vieraskentällä niukasti 5-6. Joten ei muuta kuin sentterin lauteita lämmittämään joka iikka!! Tervetuloa!

-D.Jones, JTT-