Kausikertomus 2017-2018

Ensi kauteen JälkiHiki-Hockey tulee jälleen tutulla ja turvallisella "entistä kovemmalla" otteella.

Jälleen kerran näihin samoihin lupauksiin päättyi viime vuoden kausikertomus, ja jälleen kerran uusi kausikertomus alkaa samoilla sävelillä. Elokuun alussa oli taas lupa odottaa, että Sentterin ovista astelee yksi toisensa jälkeen kivikovassa kunnossa olevia jähiläisiä! Siihen kun on vuosien saatossa jo päässyt tottumaan.

JälkiHiki-Hockey ry aloitti syksyllä 2017 16. toimikautensa ja samalla oli siis luvassa 16. kausi jääkiekkoa. JäHi pelasi kesällä jo hyvinkin perinteisesti puistofutista ja rullakiekkoa. Näistä kahdesta mainitusta lajista jälkimmäistä pelattiin ensimmäistä kertaa nyt myös JäHin nimissä. Puistofutiksessa menestys oli totutun kovaa ja kärjen tuntumassa oleiltiin myöskin kesän jälkeen. Rullakiekko kausi taas oli jostain syystä erittäin, haastava voitot tuntuivat kiertävän JäHiä yksi toisensa perään. Mahtoikohan olla kyseessä ensimmäisen kauden kirous? Kesätreenejä ei kesällä järjestetty lainkaan johtuen joukkueen fysiikkavalmentajan määräyksestä. Kesä piti viettää levossa pääasiassa, sillä levossa ihminen palautuu ja kehittyy. Myöskin jo perinteeksi muodostuneet Jälimppialaiset jätettiin kesällä pitämättä, järjestävän tahon eli itseni buukattua kesän täyteen ohjelmaa.

Joukkueen kokoonpano

Edellinen kausi meni hiukan alakanttiin ja muutamia kertoja oli haasteellista löytää täydet kolme pelaavaa kenttää peleihin, tästä joukkueen sikariporras laski yks plus yks on yksitoista ja päätettiin laajentaa tulevan kauden rosteria hiukan. Myöskään lopettamisilta ei vältytty kuin joukkueen monivuotinen kapteeni fysiikkavalmentaja, kreikkalainen pronssipatsas Timo Komu päätti ripustaa hokkarit naulaan. Myöskin monivuotinen valmentaja, entinen II-divisioonan pistepörssin kakkonen Sami Niemenmaa päätti pitää välivuoden. JäHin suomalaiskreikkalainen hyökkäyspelin priimusmoottori Tuomas Männistö henkilökohtaisten kiireiden vuoksi joutui lopettamaan mittavan pelaajauransa divisioona tasolla. Sami Järvensivu myös teki päätöksen mikä varmasti jättää syvät arvet jokaisen kiekkoromantikon sydämeen ja lopetti vastustajien helpotukseksi uransa. Eikä todellakaan vähäisimpänä menetyksenä III-divisioonan nopein ja naisyleisön silmää miellyttävän (johtuuko osittain minimalisen kokoisista uikkareista?) uimavalvojan Jarno Laitisen menetys erilaisten ylä- ja alaraajavammojen takia voi olla tuntumatta minkään joukkueen kokoonpanossa.

Yllä olevista menetyksistä ja joukkueen johdon tekemän rosterin laajentamis päätöksen moni saattoi luulla, että nyt ei JäHi löydä mistään tarpeeksi pelimiehiä kaukaloon. Tässä vaiheessa hyväksi havaittua sosiaalista mediaa ruvettiin käyttämään ja joukkueen johto valmennuksen kanssa oli sen tilanteen edessä, että elokuun alussa jäille mentäessä oli pelaajia liiaksi ja kaikkia halukkaita ei voitu ottaa mukaan. Uudella valmentajalla Ville Kuusisella oli edessään todella herkullinen tilanne, kun pääsi kuorimaan niin sanotusti kermat kaukusta ja valitsemaan parhaat päältä. JäHissä pidettiin ensimmäistä kertaa try-outit ja syyskuun alussa lyötiin kokoonpano lukkoon.

Joukkueen entinen l√§√§k√§ri hetkellisesti porilaistunut ja j√§rkiins√§ tullut Harri Saarinen teki paluun Tampereella vihre√§√§n pelipaitaan. Tampereen kupeessa J√§Hin pelaajahautomona pidetty√§ Lemp√§√§l√§n kunnan rajaa hiukan raotettiin ja sielt√§ mukaan hypp√§si hy√∂kk√§√§v√§-peruspakki, viilipyttym√§inen pehme√§t k√§det kaikilla tavoilla omaava Henry ‚ÄĚHene‚ÄĚ V√§h√§-Ruohola. Pohjois-Suomesta aina Nivalasta asti, saapui fyysinen, kovaa laukova hy√∂kk√§√§j√§ Reima Saviluoto joka oli mukana aina vuoden vaihteeseen asti, kunnes teki nuorelle miehelle tyypillisen virheen. K√§vi autokaupassa, osti Audin ja sen j√§lkeen ei miest√§ n√§kynyt. Keski-Suomesta kilpailevasta J√§ms√§nkosken Ilveksest√§ saatiin naarattua hy√∂kk√§ykseen todella kova tekij√§ niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolella Riku ‚ÄĚBackhand‚ÄĚ Backand√§. Rikulle aseteltiin kauden mittaan ykk√∂ssentterin suurta viittaa, jonka h√§n lunasti hienosti. Rikun vanavedess√§ samalla veneell√§ saapui puolustajakolossi Aleksanteri Nuppula, jonka kausi p√§√§ttyi valitettavasti jo lokakuussa pahaan loukkaantumiseen. Onni ‚ÄĚRuovesi‚ÄĚ Aalto joka pelasi II-divaria edellisell√§ kaudella viel√§ Ruoveden seurakunnan joukkueessa. Onnihan on herrasmies viimeisen p√§√§lle, h√§nen tapanaan ei ole n√∂yryytt√§√§ toisen sukupuolen edustajia my√∂sk√§√§n kaukalon puolella. Paikallisesta k√§ytettyjen j√§√§kiekkovarusteiden liikkeest√§ Kiekkobussista tarttui mukaan varusteiden hankintareissulla Marek Zidlicky tyyppinen hyvin liikkuva kiekollinen puolustaja Jouni Anttila.

Alkukauden aikana sattui muutama paha loukkaantuminen, johon J√§Hin johdon oli reagoitava. Maalivahtiosastolle kaivattiin vahvistusta allekirjoittaneen loukkaannuttua ensimm√§ist√§ kertaa my√∂s fyysisesti useaksi kuukaudeksi. J√§Hin johto l√∂i silloiselle KaVon ja entiselle AHK:n maalivahdille Tuomas ‚ÄĚTumppi‚ÄĚ Kantolalle semmoisen loppukauden sopimuksen, josta Pirkanmaan kovin y√∂el√§m√§n vaikuttaja (heti Vaajasaaren j√§lkeen) ei voinut kielt√§yty√§. Vuoden vaihteessa saatiin my√∂s houkuteltua edelliskauden valmentaja Sami Niemenmaa takaisin rosteriin.

Pelit meni tavoitteen mukaisesti

Yleensä JäHi ei ennen kautta ole pelannut harjoitusotteluita, mutta nyt semmoinen mahdollisuus ilmestyi, kun perinteikäs Mäntän KiePo pisti edustusjoukkueen pystyyn ja halusivat pelata meitä vastaan harjoitusottelun. Siitähän ei kieltäydytty ja lähdimme parilla kentällisellä ja maalivahdin voimin Mänttään pelaamaan. Huomasi että Mäntässä on kiekkohuuma päällä jo ennen kauden alkua. Halli pullisteli fanaattista kotiyleisöä ja pelaajia KiePolla taisi olla täydet neljä ketjua parilla molarilla höystettynä. JäHi jatkoi perinteisen kaavan noudattamista. Otteluthan ratkaistaan vasta viimeisellä kympillä ja siihen asti annettiin KiePon johtaa peliä ja tultiin parin maalin takaa-ajoasemasta ohi voittoon lukemin 5-6.

Alkusarja meni JäHiltä vaihtelevalla menestyksellä: 4 voittoa, 1 tasapeli ja 7 tappiota, ja alkusarjan sijoitus viides. Kohokohtana alkusarjassa Arkivihollisen AHK voittaminen 3-6 lukemin. JäHihän on totutusti pelannut kotipelinsä Sentterin vanhalla puolella, mutta Sentterin toimistosihteerin vaihduttua sai joukkue ainoastaan yhden pelin pelata kotikaukalossaan. Tämä varmasti näkyi voittosarakkeen pienenä lukemana. Alkusarjan keskinkertaisen menestyksen jälkeen joukkueen johto poikkeuksellisesti luotti valmennukseen eikä valmennusta totutusti erotettu, vaan vedottiin vääriin kaukalo-olosuhteisiin.

Jatkosarjassa ei varsinaisesti ollut tavoitteita, koska alkusarja varmisti jo tavoitteiden toteutumisen, ei putoamista eikä karsintoja II-divariin. Jatkosarjassa JäHi sijoittui neljänneksi yhdentoista joukkueen sarjassa, 10 ottelua, 6 voittoa, tasapeli ja 3 tappiota.

Kauden saldona oli yhteensä 22 ottelua, joista 10 voittoa, 2 tasapeliä ja 10 tappiota.

Talviklassikko vol 6.

Jo vuodesta 2012 asti Koulukadun tekojääradalla pelattu talviklassikko sai jatkoa tällä kaudella vuoden tauon jälkeen. Vastaan asettui ensimmäistä kertaa LeKi II. Ottelussa oli todella mielenkiintoiset olosuhteen pakkasen paukutellessa -20 lukemissa. Se ei kuitenkaan tapahtumaa estänyt vaan yleisö ja pelaajat vetivät hiukan ylimääräistä kerrastoa päälle.

Ennen ottelua oli luvassa pienimuotoista seremoniaa kukitusten ja palkitsemisten muodossa. Sami Järvensivun uran päättymisen johdosta ja hän sai myös virallisesti ripustaa luistimet naulaan. Myöskin peruspakki Jari Viskari palkittiin, kun talviklassikko oli Jarin 200 esiintyminen JäHin paidassa.

Itse ottelu alkoi JäHille epätyypillisesti, sillä heti ensimmäisessä erässä otettiin ottelu hallintaan ja pidettiin se loppuun asti, toki kaveri lähellä pitäen. Ekan erän jälkeen taululla oli 1-0 lukemat JäHille Matias Jääskeläisen iskiessä kiekon LeKin maaliin. Toisessa erässä sitten päästettiin kaveri 30 minuutin kohdalla tasoihin 1-1 lukemiin 5 minuutiksi, tämän jälkeen Henry Vähä-Ruohola rokotti vanhaa seuraansa ja heti perään pehmeäkätinen Kimmo Myllynen laittoi totutusti rystyltä maalin kattoon. 3-1 lukemat kahden erän jälkeen. Kolmannessa erässä Jukka Laiho vielä komean yksilösuorituksen jälkeen löi viimeisen naulan arkkuun ja pisteet jäivät Talviklassikosta totutusti JäHille lukemin 4-1.

Ilta ei suinkaan loppunut 60 minuutin pelin jälkeen vaan totuttuun tapaan jälkipelit pelattiin, syötiin ja juotiin JäHin pääsponsorin Irish Bar O’Connell’sin tiloissa. JäHi kiittää vielä kerran kaikkia pelaajia ja yleisöä sekä tapahtumaa järjestämässä olleita tahoja onnistuneesta illasta!

Sataset paukkui

Kauden aikana Jari Viskari rikkoi kunnioitettavan 200 jäähyminuutin rajan 17.10.2017 pelatussa pelissä Ikurin Virettä vastaan ja talviklassikossa toiset sataset paukkuivat, kun Jari saavutti toisena pelaajana 200-ottelun rajapyykin Jähin paidassa.

Jussi Nykänen sai kolmantena pelaajana 200 JäHi ottelua täyteen 3.3.2018 Lahdessa Panthersin vieraana.

Yhteenveto kaudesta

Kokonaisuudessaan kausi meni kelvolisesti. Vältyttiin pitkilä tappioputkilta ja pystyimme pelaamaan tasaisia pelejä kaikkien vastustajien kanssa. Ottelumäärä nousi III-divarissa takaisin totutulle kahdenkympin paremmalle puolelle ja sarjajärjestelmä on ehkä hiukan parantunut. Mutta eniten risuja pitää antaa halliyhtiölle mikä ei pystynyt järjestämään pelejä jostain kumman syystä JäHin omaan kaukaloon. Vaikka usein kyseinen kaukalo oli tyhjänä meidän pelivuorollamme.

Kauden p√§√§t√∂sreissulla J√§Hi suuntasi Berliiniin ja k√§ytiin tutustumaan kev√§iseen Saksaan. Unohtamatta tietenk√§√§n paikallisia n√§ht√§vyyksi√§. K√§vimme my√∂s tutustumassa Saksan 2-bundesiliigan jalkapalloiluun FC Union Berlinin ‚Äď VfL Bochum.

Kiekkokauden päätteeksi pelattiin vielä Hiki-turnaus, johon osallistui JälkiHiki-Hockeyn lisäksi Hiki-Hockey, KylmäHiki-Hockey, TuskaHiki-Hockey ja Hiki-Hockey seniors.

Uudet pelaajat lunastivat odotukset ja kauden tulokkaana palkittiin Riku Backandä. Kauden
p√§√§t√∂ssaunaillassa my√∂s √§√§nestimme MVP:n, joka meni ansaitusti Heikki ‚ÄĚ3 leijonaa‚ÄĚ Vaajasaarelle. Pistep√∂rssin voitti pehme√§k√§tinen ja kevytjalkainen Matias J√§√§skel√§inen. Vuoden J√§Hi-teko Juho Pohjoism√§elle joukkueen sis√§isen keskustelufoorumin sis√§ll√∂n tuottamisesta.

Kohti uutta kautta

Tulevan kauden rosteriin on tulossa pieniä muutoksia vähän joka osa-alueelle, mutta joukkueen runko säilyy hyvänä ja totuttuun tapaan laadukkaana kaikin tavoin. Ja ei hätää joukkueen keski-ikä ei tule laskemaan alle 30-vuoden missään tapauksessa.

Sentterin jää on jälleen kovalla koetuksella elokuun 9 päivä, kun JäHi aloittaa jääharjoittelun. Suuret kiitokset kaikille joukkueen pelaajille, toimihenkilöille ja etenkin faneille, jotka kannustuksellaan avittivat JäHin useaan maukkaaseen voittoon! Ja ovat aktiivisesti mukana tapahtumissa!!

Ensi kaudella nähdään jälleen entistäkin kovempi JälkiHiki-Hockey!
 
Tampereella 3.8.2016
Ville Kivimäki
Puheenjohtaja, JälkiHiki-Hockey ry