Kausikertomus 2015-2016

Ensi kauteen JälkiHiki-Hockey tulee jälleen tutulla ja turvallisella "entistä kovemmalla" otteella.

Jälleen kerran näihin samoihin lupauksiin päättyi viime vuoden kausikertomus, ja jälleen kerran uusi kausikertomus alkaa samoilla sävelillä. Elokuun alussa oli taas lupa odottaa, että Sentterin ovista astelee yksi toisensa jälkeen kivikovassa kunnossa olevia jähiläisiä! Siihen kun on vuosien saatossa jo päässyt tottumaan.

JälkiHiki-Hockey ry aloitti syksyllä 2015 14. toimikautensa ja samalla oli siis luvassa 14. kausi jääkiekkoa. JäHi järjesti kesällä omatoimiharjoittelun lisäksi neljä yhteistä harjoitusta. Kolmella ensimmäisellä kerralla osallistujamäärä oli pyöreä kuin keskikaljan kyllästämä alasarjakiekkoilija, mutta viimeisellä kerralla paikalle eksyi peräti kaksi henkilöä. Näin kesäreenien osallistujakeskiarvo saatiin hilattua lukemaan 0.5, jonka voikin pyöristää nätisti lukemaan yksi. Ennen kauden alkua kisattiin vielä JäHin viisiottelu eli Jälimppialaiset. Kova kesäharjoittelu näkyi podiumilla. Nuo kaksi kesäreeneihin eksynyttä veivät kirkkaimmat mitalit.

Joukkueen kokoonpano

Edellisen kauden aikana niukaksi todettu rosteri koki kovia, kun joukkueen vahvuudesta poistuivat JäHin kaikkien aikojen kovimman pistenikkarin Topi Westerholmin lisäksi myös Niko Mansikka, Juuso Lahtinen sekä Markus Ojanen. Hätäisempi kaveri olisi voinut luulla JäHin olevan aivan lirissä, mutta kuten tiedämme JäHi vetää huippupelaajia puoleensa magneetin lailla. Jos kauhalla otetaan, niin vielä suuremmalla kauhalla annetaan.

Uusia pelaajia tulikin kuin sieniä sateella. Hiki-Hockeystä karkaamaan pääsi Artturi Koskela, joka lunasti itselleen heti paikan myös JäHin hallituksessa. Sentterin pihaan päristeli syksyllä myös pikkubussillinen pelaajia Pirkkalasta. Bussista kapusivat pihalle Ville Kuusinen, Matias Jääskeläinen, Jarno Laitinen, Henri Ahokas ja Harri Saarinen. JäHin scouttausosasto oli iskenyt kultasuoneen. Tuo viisikko oli hakannut kolmosdivaria yhteensä noin tuhat peliä ja tehnyt parituhatta pistettä.

Kauden mittaan loukkaantumiset rokottivat JäHin vahvaa rosteria, mutta pelastus tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Scouttausosasto postasi JäHi-chattiin kuvan komeasta nuoresta uroksesta, jonka vartalo oli kuin kreikkalaisella antiikin jumalalla ja tukka liehui kuin merirosvolippu Intian valtamerellä. Tuon kuvan perusteella ei mitään tryoutteja tarvittu, vaan JäHi kiinnitti rosteriinsa entisen hiholaisen Heikki Vaajasaaren, joka oli HiHo-uransa jälkeen eksynyt Kankaanpäähän pelaamaan.

Ei yhtään tappioputkea koko kauden aikana

Alkusarja meni JäHiltä suunnitellusti: vain yksi tappio, ja alkusarjan voitto. Taakse jäivät arkkiviholliset Hiki-Hockey ja Atalan Hoki Klup. Yksikin tappio oli kuitenkin liikaa. JäHin hallitus kutsui kriisipalaverin koolle saunaillan muodossa. Sen seurauksena valmennusjohto sai kenkää.

P√§√§t√∂s saattoi olla h√§tik√∂ity, vaikkakin varmasti oikea. Markkinoilta ei l√∂ytynyt sopivaa valmentajaa, joka olisi sopinut J√§Hin pelityyliin ja ennen kaikkea budjettiin. Jatkosarjaan jatkettiin siis samalla kaksikolla Sami Niemenmaa ‚Äď Joose Kreutzer.

Jatkosarjaan joukkue asetti tavoitteekseen välttymisen sarjanousulta. Tämä tavoite täyttyi hienosti, sillä JäHi sijottui sarjataulukon puoleenväliin ollen viides yhdeksän joukkueen sarjassa.

Kauden saldona oli yhteensä 18 ottelua, joista 10 voittoa, 4 tasapeliä ja 4 tappiota. Ja mikä hienointa, JäHi ei kärsinyt koko kauden aikana yhtään peräkkäistä tappiota.

Talviklassikko vol 5.

Jo vuodesta 2012 asti Koulukadun tekojääradalla pelattu talviklassikko sai jatkoa myös tällä kaudella. Vastaan asettui viime vuosien tapaan Atalan Hoki Klup. Olosuhteet olivat ensimmäistä kertaa talviklassikon historiassa haastavat. Taivaalta tuli lunta edellistenkin vuosien edestä. Se ei kuitenkaan tapahtumaa estänyt, ja olosuhteet olivat samat molemmille joukkueille. Yleisökin viihtyi ja nautti sekä pelistä että kanttiinin antimista lumisateesta huolimatta.

Itse ottelu alkoi täydellisesti JäHin pelikirjan mukaan. Ensin annetaan vastustajalle kunnon etumatka ja hyvänolon tunne. Sitten lopussa tullaan rinnalle ja ohi. Ekan erän jälkeen taululla oli suunnitelman mukaiset lukemat 0-4 AHK:lle. JäHi päätti aloittaa loppukirin 13 minuuttia ennen loppua tilanteen ollessa 3-7. Lukemat tulostaululla kaventuivat maali kerrallaan. Ensin ajassa 47:36 Saarinen kavensi 4-7, sitten ajassa 53:49 Tuomas Pärssinen toi JäHin 5-7 tilanteeseen. Seuraavaksi Vaajasaari teki illan toisen maalinsa ja lukemat olivat 6-7. Kentälle satanut lumi hidasti kuitenkin kiekon, ehkä jopa pelaajienkin liikettä sen verran, että aika loppui kesken. Sen vuoksi JäHin loppukiri jäi tyngäksi, ja AHK vei tämän kauden klassikon lukemin 6-7.

Ilta ei suinkaan loppunut päätössummeriin, vaan totuttuun tapaan jälkipelit pelattiin JäHin pääsponsorin Irish Bar O’Connell’sin tiloissa. JäHi kiittää vielä kerran kaikkia pelaajia ja yleisöä sekä tapahtumaa järjestämässä olleita tahoja onnistuneesta illasta!

Sataset paukkui

Kauden aikana rikottiin pyöreitä lukemia. Mallia muille näytti joukkueen kapteeni Timo Komu, joka ensin rikkoi 100 syöttöpisteen rajan. Heti perään rikki poksahti 200 tehopisteen raja. Seuraavana paukkui 100 maalin raja, ja lopulta vielä Komu sai 100 ottelua täyteen JäHin paidassa.

J√§Hin historian ensimm√§isen√§ puolustajana 100 tehopisteen rajan ylitti Jari Viskari. Samassa ottelussa my√∂s Sami ‚ÄĚJ√§rv√§‚ÄĚ J√§rvensivu ylitti tuon maagisen 100 pisteen rajan. J√§rv√§n piti rikkoa tuo rajapyykki jo vuoden 2015 talviklassikossa, jolloin h√§net kukitettiin etuk√§teen ottelun alkuseremoniassa. N√§in kahdeksan kuukautta my√∂hemmin kukat olivat jo hieman nuupahtaneet, mutta se ei v√§henn√§ saavutuksen arvoa. Seuraavana 100 tehopisteen rajan ylitti varakapteeni Jukka Laiho, joka kruunasi suorituksellaan 10. kautensa J√§Hiss√§.

Ennen kauden viimeist√§ peli√§ varakapteeni Petri Niemi oli kolmen pisteen p√§√§ss√§ 100 tehopisteen rajasta. ‚ÄĚMiksi j√§tt√§√§ ensi kauteen sellaista, jonka voi tehd√§ t√§ll√§ kaudella?‚ÄĚ Nipa tuumaili ja ylitti rajan sy√∂tt√§m√§ll√§ viimeisess√§ ottelussa kolme maalia.

JäHin legendaarinen puolustaja Arto Manninen pelasi menneellä kaudella 100. pelinsä joukkueen paidassa. Myös pelaaja-valmentaja Sami Niemenmaalla paukkui sataset. Hän sikaili 100. jäähyminuuttinsa JäHin paidassa.

Yhteenveto kaudesta

Kokonaisuudessaan kausi meni hienosti. Kausi ilman tappioputkea on harvinaista herkkua millään sarjatasolla. Kaudella pelattiin vain 18 ottelua totutun 24-25 ottelun sijaan. Tästä risut liiton suuntaan. Pelien vähäisyyden lisäksi kummastuttivat sarjaohjelmat. Kausi alkoi vasta lokakuun puolivälissä ja päättyi jo helmikuun lopulla. Kaiken kukkuraksi sekä alku- että jatkosarja molemmat pelattiin 1,3-kertaisena sarjana.

Kauden päätösreissulla JäHi suuntasi Madridiin. Siellä kierrettiin nähtävyydet ja käytiin ottamassa vaikutteita FC Jälkihien puistofutisjoukkueen taktiikkaan Atletico Madridin pelistä. Sekä löydettiin paikallinen O’Connell’s, jossa seurattiin jääkiekon MM-kisoja.

Kiekkokauden päätteeksi pelattiin vielä Hiki-turnaus, johon osallistui JälkiHiki-Hockeyn lisäksi Hiki-Hockey, KylmäHiki-Hockey, TuskaHiki-Hockey ja Hiki-Hockey seniors. JäHi tuttuun tapaan pyrki välttämään voittoa, jotta emme joutuisi järjestämään turnausta seuraavana vuonna. Turnaus sujui JäHiltä tämän suunnitelman mukaisesti.

Uudet pelaajat lunastivat odotukset. Pirkkalan hyökkäysvitjasta Kuusinen voitti pistepörssin ja vuoden ruukien palkinnon. Jääskeläinen puolestaan oli pistepörssin toinen ja Laitinen neljäs. Arvokkaimman pelaajan palkinnon sai joukkueen nestori Jussi Nykänen, joka vain paranee vanhetessaan. Hatunnoston arvoinen suoritus on myös maalivahti Ville Kivimäen neljä syöttöpistettä 16 ottelussa.

Kohti uutta kautta

Tulevan kauden rosteri on vahvempi tai ainakin vanhempi kuin koskaan. Pelaajien keski-ikä on jo yli 32 vuotta joukkueen kuopuksen Ville Välimäen ollessa joukkueen ainoa 90-luvulla syntynyt pelaaja.

Kesäharjoittelu on ollut monin verroin aktiivisempaa kuin aikaisempina vuosina, joten Sentterin jää on kovalla koetuksella kun jäävuorot alkavat elokuun 11. päivä.

Suuret kiitokset kaikille joukkueen pelaajille, toimihenkilöille ja etenkin faneille, jotka kannustuksellaan avittivat JäHin useaan (?) maukkaaseen voittoon!

Ensi kaudella nähdään jälleen entistäkin kovempi JälkiHiki-Hockey!

 

Tampereella 7.8.2016

Jari Viskari

Puheenjohtaja, JälkiHiki-Hockey ry