Haastattelu: Sami Niemenmaa

Sami Niemenmaa tunnetaan Hämeessä ja Pirkanmaalla aitona Ilveksen juniorikoulun käyneenä taitosentterinä. Tämän lisäksi hän toimii kuitenkin myös Jähin valmentajana. Mitä hän ajattelee valmennuksesta, III-divisioonakiekosta ja Jähistä, siitä Jähin nettitoimitus päätti yleisön pyynnöstä ottaa selvää.

Toimitus: Jähillä on tällä kaudella valmennustiimi, johon kuuluu Petri Väisänen, sinä, ja Joose Kreutzer. Kuinka työnjako on hoidettu tiimin kesken kauden aikana tähän mennessä?

Sami: Työnjako valmennustiimillä on selkeä ja sovittu kauden alussa. Minä ja Joose hoidetaan treenit ja pelit yhdessä ja ykkösvalmentaja Väisänen tulee paikalle kun pääsee. Treeneistä ja peleistä keskustellaan hallilla ja valmentajien viestiketjussa whatsupissa kännykällä. Viestiketjuun kuuluu pelaajista vielä ikinuori Petri Niemi, joka tuo oman mausteensa ketjuun. Homma on toiminut tähän mennessä hyvin. Siitä kiitos kaikille osallisille.

Toimitus:  Millainen on kantava ajatuksesi jääkiekosta, eli miten haluaisit joukkueesi pelaavan?

Sami: Kantava ajatus jääkiekossa minulla on, että joukkueena mennään ja yhdessä tehdään töitä voittojen eteen.. Joukkueena pyritään tuomaan jokaisen yksittäisen pelaajan panos pelitilanteisssa ja sitä kautta itse peleissä joukkueelle mahdollisimman hyvin. Ja haluan, että Jähi pelaa kiekollista, rohkeaa ja yleisöystävällistä jääkiekkoa.

Toimitus: Jähi treenaa kerran viikossa. Mitä valmennuksessa pitää ottaa huomioon kun treenejä on näin vähän?

Sami: Se että on yksi treeni viikossa ei ole ideaali tilanne kellekkään joukkueelle. Toistoja ja yhteistä aikaa tarvitaan mahdollisimman paljon, että saadaan ulosmitattua paras tulos. Se vielä kun treeneissä ja peleissä kävijämäärä ei aina ole maksimi, niin se vaikuttaa suuresti. On aivan eri asia pitää treenejä 15 pelaajalle kun vaikka 10 pelaajalle. Mutta on se ymmärrettävää, että 3. divarissa pelaajilla on perheet ja sitäkautta omiakin menoja.

Toimitus: Täytyykö pelitapaa säätää joukkueen materiaalin tai sarjatason mukaan? Jos täytyy, niin minkälaisista asioista puhutaan?

Sami: Pelitapa on se mikä on ja sitä pyritään parantamaan koko ajan. Oli se taso mikä tahansa. Eipä liigassakaan kaikki pakit osaa kääntyä molempiin suuntiin.. Korkeintaan pelitapaa muokataan jos peleissä on vähän osallistujia.

Toimitus: Onko Jähin pelaajamateriaali riittävä toteuttamaan pelitapaasi?

Sami: Materiaali on riittävä toteuttamaan meidän pelitapaa. Se on kiinni jokaisen pelaajan keskittymisestä ja halusta toteuttaa pelitapaa.

Toimitus: Päteekö mielestäsi jalkapallon parissa kuultu lausahdus jääkiekossa, "Ottelut voitetaan hyökkäämällä, mestaruudet puolustamalla"?

Sami: Kyllä hän se näin minun mielestä menee! Mitä vanhemmaksi ja kokeneemmaksi itse olen tullut, niin 1-0 voitto on alkanut lämmittää yhtä paljon kun 5-0 voitto. Vielä enemmän on alkanut joukkueen hyvät pelit lämmittämään vaikka välillä on tullut niukka häviökin.

Toimitus: Millainen on sinun unelmavalmennettavasi?

Sami: Semmoinen pelaaja joka tekee pyyteettömästi töitä molempiin päihin kenttää. Ei välitä omista pisteistä vaan joukkueen. Ei valita turhasta ja rooli kun rooli käy joukkueen sisällä. Liigasta voisi antaa tähän kaksi esimerkkipelaajaa: Ville Korhonen ja Jukka Peltola. Pisteitä tulee ja hoitaa puolustusvelvoitteet loistavasti. Meidän joukkueesta annan yhden esimerkin: 
Meidän +- pörssin johtajan Tuomas Männistön.

Toimitus: Toimit Jähissä valmentamisen ohella pelaajana. Olet pelannut paljon Tuomas Männistön ja Juho Pohjoismäen kanssa samassa ketjussa. Avaatko hieman miksi näin, kyse tuskin kuitenkaan on sattumasta?

Sami: Männistön ja Pohjoismäen kanssa olen pelannut paljon aikasempinakin vuosia. Se on varmaan suurin syy. Männistön kanssa olen pelannut varmaan eniten jähiläisistä ja Pohjoismäen kanssa pelasin aikanaan kaksi kautta Lekissä. Pohjoimäen kanssa meillä on myös ollut sama junnuvalmentaja Sami Luimula jota arvostan suuresti. M&P tuovat ketjuun omaa osaamistaan ja varmasti tulosta alkaa tulemaan vielä paremmin kentällä. Mutta tarvitsee tähän sanoa, että varmasti erillaisia ketjukokoonpanoja tullaan näkemään vielä..