Piinapenkissä Tuomas Männistö

Jähin puheenjohtajan valtikkaa heiluttava Tuomas Männistö on varmasti joillekin joukkueen faneille myyttinen hahmo, joka sylkee maaleja kuin muinainen lohikäärme tulta. Jähin toimitus päätti ottaa selvää mitä vallan kulisseissa ja kentällä oikeasti tapahtuu.

Toimittaja: Olet Tuomas monivuotinen Jähin luotto- ja ratkaisupelaaja, ja toimit nyt toista vuotta Jähin puheenjohtajana, eli kansankielellä General Managerina. Kuinka makeaa elämä on alasarjajoukkueen johdossa?

Tuomas: Gm:n elämä on varmasti aavistuksen rennompaa kuin ylemmillä tasoilla. Meillä esim. fanien jäälle heittämät kausikortit myydään uudelleen ja rahat käytetään suoraan johdon virkistyskassaan. Toisaalta, kolmosdivisioonassa gm on se mies, joka ottaa vastaan pelaajien vaimoilta tulevat kiukkuiset puhelut, kun miehen kuukausipalkka on heilahtanut vaimon luottokorttilaskun sijaan JäHin tilille. Arki on siis vaihtelevaa.

Toimittaja: Jähi pelaa tätä nykyä jääkiekkoa, rullakiekkoa, ja puistofutista. Onko näköpiirissä uusia aluevaltauksia, vai onko tämä toiminnan taso riittävä?

Tuomas: Ei toistaiseksi. Paketti on tarpeeksi levällään jo näissäkin lajeissa niin pysytellään toistaiseksi olemassa olevissa. Jos joskus voitettaisiin edes näissä lajeissa jotain niin mietitään sitten laajempaa portfoliota tulevaisuudessa..

Toimittaja: Vastaat Jähissä pelaajahankinnoista läheisessä yhteystyössä valmennusjohdon kanssa. Kerro hieman kriteereistä, eli millä perusteella pelaajia Jähiin naarataan markkinoilta?

Tuomas: Seula on aika tiukka. Kovassa fyysisessä kunnossa olevat try out -pelaajat ovat yleensä olleet mustalla listalla ettei kesällä sovitut yv -kentät mene sekaisin. Välillä tosin joudutaan tekemään kompromisseja ja myös urheilullisia pelaajia on JäHiin toisinaan ajautunut, kuten viime kesänä osa tulokkaista. Oma ajatukseni tosin on ettei joukkueessa voi olla koskaan liikaa hieman ylipainoisia, mutta teknisesti taitavia pelaajia. Tämän vuoden hankinnoista esim. Valtteri Vainio ja Juho Pohjoismäki osuvat loistavasti tähän sapluunaan joskin Vallulle tulisi saada hieman lisää massaa. Ville Välimäki puolestaan on vahva luistelija ja hyvä kulmavääntäjä ja edustaa rookieissa urheilullisuutta. Mikko Tuomolassa näen nuoren Jarkko Ruudun ja Sami Järvensivun risteytyksen, taitava agitaattori. Joukkuetta vahvistetaan aina niiltä osin kun tarve vaatii.

Toimittaja: TPS käynnisti Liigassa tällä viikolla tyhjennysmyynnit. Mikä on Jähin kanta tähän, eli jos mahdollisuudet kakkosdivarikarsintaan menevät, niin tyhjeneekö pajatso?

Tuomas: Ei tyhjene, joukkue pysyy kasassa kauden loppuun saakka. Päätösreissuun tarvitaan kaikki mahdolliset maksajat.

Toimittaja: Jähin perusajatuksena on tarjota pelipaikkoja Hiki-Hockeyn pelaajille, jotka ovat saaneet opintonsa TTYllä päätökseen. Pelaajaliikenne tällä akselilla on kuitenkin ollut viime vuosina äärimmäisen hiljaista. Onko tähän mitään lääkkeitä olemassa?

Tuomas: HiHosta ei tosiaan juurikaan ole ollut saatavilla laadukkaita pelaajia viime vuosina. Ongelma on tiedostettu ja JäHin strategiassa on kirjoitettuna yhteyksien tiivistäminen HiHon suuntaan. On totta, että seuran perusidentiteetin säilyttämiseksi pelaajaliikenne olisi hyvä saada taas auki. Osittain palloa voisi heittää myös TTY:lta jo valmistuneiden suuntaan, jotka ovat työelämässä Tampereen seudulla, sillä käsittääkseni ns. kaveripalkkaukset ja sisäpiirin siirrot työelämässä ovat olleet viime aikoina vähäisiä Hiki-perheen sisällä.

Toimittaja: Jähin puheenjohtajuus on yleensä kahden vuoden rupeama. Sinulla on jälkimmäinen vuosi menossa. Kuka olisi oma valintasi seuraavaksi puheenjohtajaksi?

Tuomas: JäHissä on potentiaalia usemmallakin pelaajalla hypätä tälle paikalle. Itse näkisin kuitenkin mielelläni Jari Viskarin ohjaamassa JäHi-laivaa tulevaisuudessa varman insinöörimäisellä otteella.

Toimittaja: Olet pelannut Jähissä jo vuosikymmenen ja mättänyt siinä sivussa 100 maalia. Mitä itsellesi on jäänyt näistä vuosista päällimmäisenä mieleen?

Tuomas: Loistavat pelikaverit, vieraspelireissut Parkanoon ja viime vuotinen päätösreissu Bremeniin.

Toimittaja: Aiemmin julkaistussa valmentaja Niemenmaan syvähaastattelussa sait häneltä aika paljon kehuja. Sopiiko Sami sinulle sentterinä jollain tavalla erityisen hyvin, vai mikä on mielestäsi pitkäaikaisen symbioottisen ketjukaveruutenne salaisuus?

Tuomas: Samin kanssa on helppo pelata. Omassa päässä voi heittää Samille juoksupallon vastustajan pakin ohi keskialuelle ja suunnata itse mehulle vaihtoaitioon, näin saa yleensä ykkössyötön Samin maaliin. Ja jos vaihtoon ei vielä siinä vaiheessa kehtaa suunnata kannattaa liukua toiseen päähän takatolpalle ja sutia irtokarkkeja verkkoon. Sami on laiskalle pelaajalle erinomainen sentteri.

Toimittaja: Talviklassikko AHKta vastaan lähestyy kovaa vauhtia. Onko sinulla mielessäsi lääkkeitä joilla Jähi ottaisi kautta aikojen ensimmäisen voittonsa AHKsta?

Tuomas: Raha ja lahjominen tulee ensimmäisenä mieleen, mutta valitettavasti pelimerkkejä ei tällä saralla juurikaan ole käytettävissä. AHK on juuri nyt äärimmäisen vahvassa kunnossa ja lähtee selkeänä ennakkosuosikkina klassikkoon. Vedonlyöjänä vaatisin selkeästi yli 10 kerrointa, että pelaisin JäHin suoraa voittoa. Mutta ihmeitä tapahtuu ja mitään hävittävää JäHillä ei tuossa pelissä ole. Joka tapauksessa tapahtumasta tullee tänäkin vuonna erityisen hieno ja nautittava!