Kausi 2019-2020 jäi kesken koronapandemian takia, ja hieman epävarmoissa merkeissä alkaa myös kausi 2020-2021 saman vitsauksen vuoksi. Kauden avauspeli saatiin kuitenkin lauantaina pelattua Ylöjärvellä, jossa JäHiä isännöi Uplakers Akatemia. Keväällä kotijoukkue oli pyöritellyt JäHiä mielin määrin lukemin 16-3, joten tästä oli tarkoitus lähteä parantamaan.

Kaikki edellytykset paremmalle suoritukselle olivat toki olemassa, koska JäHi oli onnistunut kesän siirtomarkkinoilla pitämään suurimmat tähtensä joukkueessa, ja lisäksi naaraamaan kovan kaliiberin vahvistuksia. Uusia miehiä hankittiin laskujeni mukaan kuusi, joista kolme teki lauantaina debyyttinsä: kakkosmaalivahtina ottelussa pelannut Jukka Hylli, sekä Ville Talasoja ja Vesa Rinne, joista ensiksi mainittu pelasi puolustajana numerolla kahdeksan, ja jälkimmäinen hyökkääjänä numerolla 16. JäHiä läheltä seuranneet tuntevat molemmat pelinumerot legendaarisina JäHi-numeroina, joten niistä ei varmastikaan kavereiden menestys joukkueessa jää kiinni.

JäHin elokuun syyskokous keräsi minimaalisen määrän osallistujia, joten joukkueella ei käsittääkseni ole vielä virallista valmennusjohtoa. Treenejä ovat kuitenkin vetäneet viime kaudellakin valmennusvastuuta nauttineet Sami Niemenmaa ja Jere Mäkelä. Sami on rutinoitunut ja menestyksellä marinoitu valmentaja, mutta nuoren Jeren kenties modernimmat ajatukset kiekosta eivät varmastikaan ole pahitteeksi. Voin kokemuksesta kertoa, että kaavoihin kangistuminen voi hyvinkin alkaa jo paljon ennen neljänkympin merkkipaalua, joten siinä mielessä Jere varmasti haastaa Samia pelitapakysymyksissä. Tästä hyvänä esimerkkinä JäHin viime kauden surullisen kuuluisa trap-pelaaminen on syksyn treeneissä esiintynyt valmennusjohdon puheissa lähinnä sivulauseissa, minkä luen Jeren ansioksi.

Itse lauantain peli alkoi paremmin kuin moni viime kauden ottelu ainakin siinä mielessä, että JäHin kolmesta ketjusta jokainen kävi jäällä ennen takaiskua. Se sitten valitettavasti tulikin ykköskentän toisessa vaihdossa, kun vastustajan laukaus otti kimmokkeen JäHin pelaajasta ja lirui ärsyttävän hitaasti maalin alanurkkaan. Pian tämän jälkeen peli olikin jo 2-0, kun kotijoukkueen pelaaja pääsi maalin edestä nostamaan kiekon vapaasti verkon perukoille. Uplakersille vihellettiin seuraavassa vaihdossa jäähy, joten JäHi pääsi kokeilemaan ylivoimaa ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Viime vuosina ylivoimien aikana verkko on heilunut lähinnä omassa päässä, mutta tällä kertaa kävi toisin: Sami Niemenmaa otti 100-0 -aloitusvoiton, Ville Talasoja levitti vasemmalle lauantaina pakissa pelanneelle Jani Heinoselle, jonka hieno ja kova rannelaukaus oli Uplakersin maalivahdille liian vaikea. Jäähyä ehti kulua vain seitsemän sekuntia, joten voitaneen puhua salamamaalista. Erän puolenvälin jälkeen kotijoukkue iski kolmannen osuman, kun maalin takakulmalle unohtunut mies pääsi pistämään kiekon puolityhjään maaliin. JäHi pääsi tämän jälkeen kokeilemaan taas ylivoimaa, mutta tällä kertaa tuloksetta. Kotijoukkueelle tarjottiin myös erän lopulla kaksi ylivoimatilaisuutta, mutta JäHin alivoimapeli viimeisenä lukkonaan Ville Kivimäki esti maalintekoyritykset. Jälkimmäinen JäHin jäähyistä jatkui vielä kuitenkin pitkälti toiseen erään. Jotain pelin painopisteestä kertoivat erän torjunnat 7-28, kotijoukkueen torjunnat ensiksi mainittuina.

Toisen erän aluksi JäHi voitti keskialueen aloituksen, mutta pahaksi onneksi Olli Marttinen nosti kiekon suoraan muikkuverkkoihin, joten JäHi joutui 5-3 -alivoimalle. Tämänkin erikoistilanteen JäHi vielä kesti, mutta hetki jäähyjen päättymisen jälkeen kotijoukkueen pelaaja iski lukemat 4-1:een vanhanaikaisella. Hetki tästä ja Uplakersin pelaajaa rikottiin läpisyöksyssä rangaistuslaukauksen arvoisesti. JäHin maalilla pelannut Ville Kivimäki oli kuitenkin totuttuun tapaan tilanteessa terävämpi, joten lukemat säilyivät edelleen 4-1:ssä. Hetki tästä ja JäHin kakkoskenttä onnistui maalinteossa: paine oli saatu poikkeuksellisesti vastustajan maalin eteen, josta Jere Mäkelä tarjoili kiekon tyhjällä takatolpalla päivystäneelle Esa Mäenpäälle, joka ei avopaikasta erehtynyt. Omasta mielestäni toinen erä tuntui tasaisemmalta kuin ensimmäinen, mutta siitä huolimatta eränumerot kirjattiin samoin kuin ensimmäisessä erässä, kun Uplakers iski erän puolivälin tietämillä nopeat kaksi maalia lisää. JäHi pääsi erän lopussa yrittämään ylivoimapeliä vielä kahdesti, mutta kovin lähellä maalintekoa joukkue ei missään vaiheessa ollut, Uplakers paikoin jopa hallitsi alivoimalla kiekkoa mielin määrin eikä JäHin ylivoimasta näin ollen tullut juuri mitään. Positiivista toki ettei omissakaan soinut. Erän torjuntalukemat olivat tasaisemmat kuin ensimmäisessä erässä, 8-17.

Kolmannessakin erässä pelin kuva pysyi hyvin samanlaisena, eli Uplakers vyörytti hyökkäyksiä, ja JäHin yritti parhaansa mukaan roikkua mukana. Erä oli numerollisesti tasaisin, kun kotijoukkue maalasi kahdesti ja JäHi kerran. JäHin maalista vastasi loppuhetkillä Ville Välimäki komealla rannekudilla ylänurkkaan 1vs1 -hyökkäyksestä, jonka käynnisti JäHin puolustusalueelta Jussi Nykänen. Molemmat joukkueet pääsivät erässä ylivoimalle, Uplakers kahdesti ja JäHi kerran, mutta ylivoimamaaleja ei nähty. Ottelu oli sikäli erikoinen, että ainoan erikoistilannemaalin iski JäHi ensimmäisen erän ylivoimamaalillaan. Tämä toki oli laiha lohtu, Uplakers nappasi siis lopulta helpon 8-3 -voiton. Ville Kivimäki torjui pelissä yhteensä 66 kertaa, kun virkaveli selvisi 23 torjunnalla.

8-3 -tappio voitaneen laskea selkäsaunaksi, mutta kyseessä ei sentään ollut kevään kaltainen täysi teurastus. Jotain on siis JäHin leirissäkin tehty paremmin, joten siinä mielessä voi suunnata positiivisin mielin kotiavaukseen, joka pelataan tulevana lauantaina Kaukajärven sentterissä, vierailijana Urjalan Sisukiekko.