JäHin tappioputkelle päätös

Lauantaina vietettiin Lahti-Tampere -päivää, kun Lahden Pelicans matkusti Tampereelle Tapparan vieraaksi, ja JäHi Lahteen Panthersin vieraaksi. Odotukset olivat korkealla: bussireissu, lauantai, pelipaikkana sähköinen Lahti. Tamperelaisten haaste oli kova, mutta olin etukäteen varovaisen optimistinen. Tämä saattaisi olla hyvä päivä tamperelaiselle huippujääkiekolle.

Bussimatkalla tunnelma nousi kattoon pitkän linjan JäHiläisen, Jari Viskarin toimesta. Jari oli valmistanut jokaiselle JäHiläiselle kuvalla varustetun nimikko-olutpullon. Hieno teko hienolta JäHiläiseltä, hyvä Jari!

Valmentajavelho Petri Väisänen oli palannut tappioputken myötä perusasioiden äärelle. Torstain treeneissä oli harjoiteltu perusasioita: luistelu, syöttö, syötön vastaanotto, laukaus, tuuletus. JäHi sai otteluun jalkeille täydet kolme ketjua mikä ei ole sekään ikinä huono asia. Perusjähiläinen on nimittäin vahva ja nopea, mutta nopeuskestävyys voi olla heikkoa. Kolme ketjua tarjoaa optimaalisen vaihtosyklin, jonka aikana maitohapot ehtivät haihtumaan massiivisista reisi- ja pohjelihaksista.

Lahdessa jääajasta on ilmeisesti yhtä kova pula kuin Tampereella, koska otteluun lähdettiin ilman jäällä suoritettua alkulämmittelyä. Tämä näkyi ehkä ottelun alussa pienenä tukkoisuutena, mutta JäHi sai nopeasti juonesta kiinni. Ennen erän puoliväliä JäHi tekikin avausmaalin, kun komean syöttöketjun jälkeen kolmosketjun Jussi Nykänen pelattiin nokikkain Panthersin maalivahdin kanssa, eikä pitkätukka epäonnistunut. Valitettavasti sama ketju myös päästi Panthersin tasoittamaan, kun JäHin hyökkäys kääntyi hetkessä Panthersin 2-1 -ylivoimahyökkäykseksi jonka vastustaja myös hyödynsi. Erätauolla mentiin kuitenkin JäHin 2-1 -johdossa, kun Timo Komu onnistui survomaan kiekon maaliin erän viimeisellä minuutilla. Timo on vahvana pelaajana erittäin vaikea pideltävä maalin edessä.

Erätauolla virvokkeiden nauttimista säesti Sami Järvensivun valitsema musiikki, repeatella soitettu "Hyökkäävä Pakki". Hieman vaarallista musiikkia soitettavaksi vaikutuksille helposti alttiille JäHi-pakeille, mutta sävel ja sanoitukset olivat kieltämättä tarttuvat. Huomasin hyräileväni mukana kappaleen tahtiin.

Toinen erä oli JäHille jälleen vaikeahko. Peli tuntui edelleen olevan ihan hyvin omissa näpeissä, mutta niin vain vastustaja teki erän ainoan maalin ylivoimalla suorasta hyökkäyksestä, jossa kiekko pelattiin kieltämättä ihan kauniisti takatolpalle. JäHin maalissa Ville Kivimäki oli hyvin mukana mutta ei millään ehtinyt peittäämään suoraan poikittaissyötöstä lähtenyttä vetoa. Myös JäHi sai pelata kahdesti ylivoimaa, mutta ilman tulosta. Erän näyttävin JäHi-suoritus oli Tuomas Pärssisen kova "pusu" Panthersin pelaajaan. Tuomas on JäHin Mustanaamio, heikkojen puolustaja, kova koville. Toiselle erätauolle mentiin tilanteesta 2-2.

Erätauolla kuuntelimme jälleen repeatella "Hyökkäävää Pakkia". Biisissä oli kieltämättä tarttuva sävel ja vieruskavereiden ilmeistä päätellen en ollut ainoa joka oli samaa mieltä itseni kanssa. Tuomas Pärssinen oli löytänyt jostain laatikollisen lunta, johon monet laittoivat virvoitusjuoman jäähtymään valmiiksi nautittavaksi pelin loppumisen jälkeen. Valmentajavelho Väisänen tsemppasi joukkuetta pistämään vielä isompaa vaihdetta silmään, jolloin vastustajan pitäisi kaiken järjen mukaan pudota kyydistä.

Kolmas erä alkoikin hyvin. Mansikan Nikon ja Viskarin Jarin maaleilla JäHi siirtyi melko nopeasti 4-2 johtoon. Niko on kova luu kolmosdivariin, minkä toki voi sanoa monesta muustakin JäHiläisestä. Nikossa yhdistyy nopeus ja taito, mikä oli monissa tilanteissa myrkkyä Panthersin puolustukselle. Pystyin helposti samaistumaan Panthersin pelaajien tuskaan, koska en itsekään nauti pelaamisesta nopeaa vastustajaa vastaan, ja tilanne hankaloituu entisestään jos kaveri on vielä taitavakin. Jari teki maalinsa puolustajalle ehkä hieman harvinaisemmin rystyllä. Laukauksessa Jarin puumaila liikkui kauniisti kuin ballerina, eikä Panthersin maalivahdilla ollut sanansijaa. Hyvä Jari!

Kahden maalin johdossa ottelu tuntui olevan hyvin JäHin hallussa, ja Pantherskin tuntui hieman alistuneelta kohtaloonsa. Erän puolenvälin jälkeen kuitenkin tuomarit alkoivat ottamaan roolia ja passittivat JäHiläisiä jäähylle heppoisen oloisesti. Panthers pelasi hetken 5-3 -ylivoimaa, ja onnistui JäHin epäonnistuneen purun jälkeen tekemään 3-4 -kavennuksen. Jähin onneksi neljäs mies oli päässyt askiin hetki ennen maalin syntymistä, joten peliä jatkettiin tasakentällisin. Hetken selvältä vaikuttanut peli olikin taas ihan uusi. Maalin johto ja pelikellossa aikaa vielä kuitenkin reilu kuusi minuuttia.

Reilun minuutin päästä tilanne paheni entisestään kun tuomaristo antoi JäHille joukkuerangaistuksen vaihtopenkin protestoitua epäselvää tilannetta kovalla äänellä. Samassa ajassa Sami Järvensivu kertoi tuomarille oman näkemyksensä tilanteesta. Tuloksena 10 minuutin henkilökohtainen rangaistus ja passitus pukukoppiin. Hermokontrollin pettäminen ei ole JäHille mitenkään epätavallista: perusjähiläinen lämpenee erittäin nopeasti tilanteen tullen. Tämä on varmasti hyvä juttu rakkauselämässä, mutta jääkiekossa se voi johtaa rangaistuksiin.

Tilanne oli paha. Kovassa paineessa ja vuosimiljardien kuluessa eloperäinen aines muuttuu sopivissa olosuhteissa timantiksi. JäHin viisikkopuolustus teki sen kuitenkin huomattavasti lyhyemmässä ajassa. Alivoima tapettiin ja jäähyn päättymisen jälkeen Niko Mansikka teki illan toisen osumansa. Loppunumerot 6-3:een viimeisteli hyvän pelin pelannut Sami Niemenmaa tyhjään maaliin Panthersin otettua maalivahtinsa pois.

Voitolla JäHi katkaisi siis tappioputkensa, ja kun Tappara samalla oli voittanut Tampereella Pelicansin, voi sanoa että päivä oli Tamperelaisten. JäHi taisteli tänään hyvin, ja pelasi järkevästi noudattaen Petri Väisäsen laatimaa taktiikkaa. Tästä on hyvä jatkaa kohti kauden viimeisiä pelejä.